Kampot fekete bors

Kampot black pepper

Ár:
950 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 47 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A dél-kambodzsai Kampot és Kep tartományban termesztett fekete bors (Piper nigrum) a borsfélék (Piperaceae) családjából.

Kiemelt - a Tellicherry fekete borssal egyenrangú - minőséget képvisel, az egyedi termesztési körülmények miatt. Különleges kvarcos talajon termesztik, tökéletes időjárási körülmények között, organikusan, olyan kambodzsai termelők, akiknek több, mint 8 évszázados - generációról generációra átadott, tradicionális - borstermesztési tapasztalata van.

2010-ben megkapta a PGI (oltalom alatt álló földrajzi jelzés), 2016-ban pedig a PDO (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) minősítést, ez utóbbi azt jelenti, hogy a termék egy meghatározott földrajzi területről származik, és a minősége vagy bármilyen más fontos tulajdonsága az adott területtel függ össze, ill. feldolgozása teljes egészében az adott területen történik, hagyományos módszerekkel.

A fekete, piros és fehér Kampot bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a feldolgozási módszerük, amely befolyásolja a fűszer végső külalakját és ízét.

A fekete borsot akkor szedik le, amikor színe kezd sárgából vörösre váltani, majd forrásban levő vízben röviden, kb. 10 percig főzik, aztán szárítják (miközben fermentálódik). Sötétbarna/fekete színét és ráncos külső rétegét részben a főzésnek, részben pedig a szárításnak köszönheti.

Csípős, éles. Kifinomult aromavilága intenzív, mégis lágy, friss, eukaliptusz, menta, kakukkfű és vadvirág jegyekkel. Íze sokkal hosszabb ideig érezhető, mint a többi fekete borsnál.


Felhasználás

Bármilyen ételhez használhatjuk, amelyet fekete borssal fűszereznénk, de érdemes inkább olyan ételekkel kombinálni ezt a bors-különlegességet, ahol ragyoghat.

A kampot borsot a klasszikus kambodzsai receptekben használják, mint pl. a kampot rák.

Az eukaliptuszos aromája miatt kitűnő társítás téli- és nehezebb ételekhez: vörös húsokhoz és mártásaikhoz, lila káposztához, gombócokhoz vagy fűszeres gyökérzöldségekhez, stb.

Mentás ízhatása miatt illik a vadhúsokhoz, bárányhoz, kacsához, halételekhez, tenger gyümölcseihez, akár a kísérő szószt fűszerezve, akár közvetlenül a húsokat. Ínyenceknek érdemes kipróbálni menta szorbéhoz.

Használható mártásokhoz, chutney-khoz.

Egész fekete bors: akkor használjuk, ha ételünket sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja.

Durvára tört/őrölt bors: akkor válasszuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, illetve az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről. A kampot bors keserű lesz, ha túl sokáig főzik.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonafélét, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Kambodzsa

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!