Szecsuáni bors vörös őrölve

Ground red sichuan/szechuan pepper

Ár:
1.290 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 25 g
Bruttó egységár: 51 600 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Finomra őrölt kínai vörös szecsuáni bors (Zanthoxylum bungeanum), egy - a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó – cserje termése, akárcsak a nepáli vad szecsuáni-, andaliman-, badrang-, butáni citromos, zöld szecsuáni-, ill. a sansho bors. Kínai- vagy ánizs borsként is ismert, Kínában Honghuajiao-nak hívják..

Álbors, amelyet éretten, pirosan takarítanak be, napon szárítanak, amíg szétnyílik és színe vöröses-barnára vált. Belül egy kis fekete mag található, amely kicsit kesernyés. A magok általában kihullnak, a többit többnyire eltávolítják, de előfordul, hogy marad néhány, ezt érdemes kidobni, ha egész borsunk van.

Zsibbasztó, bizsergető csípőssége, amely a sanshool vegyületeknek köszönhető, egészen más érzet, mint amilyent a chili vagy a fekete bors erőssége ad. Illatos; jellegzetes, friss - virágos, cseresznyés tónusokkal tarkított – citrusos, fás, gyantás aromavilág jellemzi.

 

Felhasználás

A kínai konyha, elsősorban a Szecsuán tartománybeli, előszeretettel használja: mapo tofu-hoz, ma la hot pot-hoz, bang bang csirkéhez, kung pao csirkéhez, kacsával és sertéshússal készült ételekhez, levesekhez, rizshez, mindenféle wokban készült ételekhez. Édes süteményeket és kekszeket is fűszereznek vele.

Gyakran használják együtt csillagánizzsal és gyömbérrel, chilivel (pl. a ma la szósz chilivel és szecsuáni borssal készül). Egyik fő alkotóeleme a kínai ötfűszernek. A legegyszerűbb, mindennap használt keverék a szecsuáni bors és só (Hua jiao yan fűszerkeverék).

Nagyon jó társítás zöldségekhez, fekete babhoz, gombákhoz, halakhoz, tenger gyümölcseihez (pl. tintahal bundájának ízesítéséhez), kacsához, libamájhoz, fehér húsú szárnyasokhoz, marhához, sertéshez, bárányhoz, ázsiai tésztákhoz, rizshez, levesekhez.

Fűszerezzünk vele mártogatókat, szószokat, marinádokat. Használjuk fokhagymával, szezámmal és mákkal együtt.

Kitűnő csokoládéhoz, csokoládés desszertekhez (pohárkrémek, mousse, stb.), szorbékhoz, citrusos sörbetekhez (pl. vérnarancs, citrom), friss gyümölcsökhöz, különösen eperhez, őszibarackhoz és ananászhoz, gyümölcslepényekhez.

FONTOS: Ha túl sok borsot használunk, az étel keserű lesz. Pirítsuk meg szárazon, elősegíti az újabb vegyületek felszabadulását. Ne főzzük túl sokáig, mert aromája elhalványodik.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, keverjük bátran más különleges, ínyenc borsokkal.

Ha a csípősségét szeretnénk lekerekíteni, társítsuk meleg, édes fűszerekkel, mint a csillagánizs és szerecsendió. Ha a virágos/fás árnyalatokat akarjuk fokozni, kombináljuk korianderrel vagy fahéjjal. Ha citrusos ízeit szeretnénk komplexebbé tenni, indiai citromfű mellett használjuk. Az eukaliptuszos ízeket babérlevéllel, galangállal és kardamommal hangsúlyozhatjuk.

Használjuk gyömbérrel és chilivel együtt.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

vörös szecsuáni bors (Zanthoxylum bungeanum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Kína

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!