Tellicherry fekete bors

Black tellicherry pepper

Ár:
880 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 30 g
Bruttó egységár: 29 333 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A világ legjobb minőségű fekete borsa (Piper nigrum), amelyet a dél-indiai Malabár partvidékén termesztenek. Nevét Tellicherry (Thallassery) városáról kapta.

Mint fekete bors, rendelkezik az összes erre jellemző általános tulajdonsággal, viszont vannak egészen specifikus jegyei, melyek kiemelik a fekete borsok tömegéből, és egyedivé teszik.

Késői szüretelésű bors, csak akkor szedik le, amikor már érni kezd, a szokványos fekete borstól eltérően, amelyet akkor szednek le, amikor a szemek éppen elkezdenek sárgásból vörösre váltani. Emiatt a Tellicherry borsszemek nagyobbak, színük inkább csokoládébarna (világosabb-sötétebb).

Különösen aromás, robusztus, sokkal koncentráltabb és komplexebb ízvilággal, mint egy átlagos fekete bors: friss citrom és grapefruit, cseresznye, borókabogyó, lenyűgöző gyantás-fás és virágos tónusok jellemzik. Illata a szantálfára emlékeztet. Intenzív és tüzes, de nem éget, csípőssége elég gyorsan szétoszlik.

 

Felhasználás

Bármilyen ételhez használhatjuk, amelyet fekete borssal fűszereznénk, de érdemes inkább olyan ételekkel kombinálni ezt a bors-ritkaságot, ahol ez a koncentrált fekete bors ízvilág ragyoghat.

Kitűnő fűszer minőségi marhasültekhez, szardíniához, párolt lazachoz, süllőhöz, tanyasi csirkéhez (pl. citromos-fekete borsos csirke), kecskesajtokhoz, minőségi kemény sajtokhoz, fekete bors szószhoz, csokoládés- vagy vaníliás desszertekhez.

Egész fekete borsot akkor tegyünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, érdemes egész borsot tartani otthon, csak közvetlenül a felhasználás előtt darálni, illetve a főzés végén hozzáadni az ételhez, mielőtt levennénk a tűzről. Az előre őrölt fekete bors csak a csípősséget fokozza.

 

Más fűszerekkel való társítás

Ha komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk csilipaprikával, mustárral szecsuáni borssal vagy gyömbérrel. Ha a fás, fenyőízű árnyalatokat akarjuk hangsúlyozni, kombináljuk babérlevéllel, fekete kardamommal és szerecsendióval. Ha citrusosságát szeretnénk kiemelni, használjuk zöld kardamom, kurkuma vagy koriander mellett.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egész borsot tartani, légmentesen lezárva tárolni, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!