Sárga currypaszta -lobo

Yellow curry paste -lobo

Ár:
490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 9 800 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Igen aromás, enyhén csípős, pikánsvöröses narancsszínű fűszerpaszta thai sárga curry-hez, a Kaeng kari-hoz. NEM ÖSSZETÉVESZTENDŐ a Kaeng lueang-gal, amelynek ugyan a konkrét jelentése sárga curry, mégis teljesen más, mint a Kaeng kari: savanyú, csípősebb, élesebb, és színe is halványabb.

Nem tartalmaz hozzáadott MSG-t, -tartósítószert és mesterséges színezőanyagot. A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent). Tömény: a tasak tartalma 4 adag sárga curry-hez elég.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól. A thai curry-k fűszeralapja friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak friss citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A sárga curry a legkevésbé csípős a három közül, van egy kis édeskés árnyalata. Fűszerezése másabb, mint a pirosé meg a zöldé, sokkal több szárított fűszert (általában római kömény, koriandermag, lepkeszegmag, kurkuma és/vagy currypor, babérlevél, szerecsendió-virág, fahéj), és kevesebb frisset (citromnád, fokhagyma, galanga vagy gyömbér) tartalmaz. Inkább közelít az indiai curry-k ízvilágához és fűszerhasználatához, de nem tudni pontosan, hogy az indiai konyha közvetlenül vagy áttételesen befolyásolta, a brit tengerész konyhán és annak curryporain keresztül. A pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

A curry végső aranysárgás színét elsősorban a kurkuma adja (vagy a kurkumás currypor), ill. a sárga chili, ha éppen azzal, és nem pirossal készül.

 

Felhasználás

Jellemzően csirkével készítik, és burgonyát meg hagymát adnak hozzá, de van, amikor fő összetevőként halat vagy garnélát, zöldségeket (tök, sütőtök, cukkini, édesburgonya, zöldbab, stb.) vagy tofut használnak a csirke helyett. A kókusztej elengedhetetlen adaléka, amelynek egy részét olykor kókuszkrémmel váltják ki, hogy a curry még krémesebb, selymesebb legyen.

Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik: ez az ízek végső kiegyensúlyozására szolgál. Vagy párolt rizzsel (Közép- és Dél-Thaiföldön inkább jázmin rizs, északon ragacsos rizs), vagy friss, vékony rizstésztával (khanom chin) kínálják, egyfajta uborka savanyúságot (Ajat Dtaeng Gwa) adnak mellé.

Hozzávalók thai sárga csirke curry-hez (Kaeng kari kai) (4 személyre)

  ♦ 1 tasak Lobo Sárga currypaszta

  ♦ 240 ml kókusztej

  ♦ 240 ml víz

  ♦ 250 g hús (csirke) (feldarabolva)

  ♦ 80 g burgonya és/vagy hagyma

  ♦ thai bazsalikom, friss chili

  ♦ halszósz, pálmacukor utóízesítéshez (érdemes mindig Thai halszószt - nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)

Elkészítés

 1/ Öntsük a kókusztejet egy edénybe, adjuk hozzá a fűszerpasztát, keverjük el, és forraljuk fel az egészet, amíg az olaj kicsapódik a tetején.

 2/ Adjuk hozzá a húst. Amikor már majdnem megfőtt, öntsük rá a vizet, forraljuk fel.

 3/ Adjuk hozzá a nagyobb kockára vágott burgonyát és a feldarabolt hagymát, majd az egészet főzzük készre.

 4/ Ízesítsük egy kis halszósszal, és ha szükséges, némi pálmacukorral.

 5/ Díszítsük thai bazsalikommal és friss chilicsíkokkal.

 6/ Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs) vagy gömbölyű rizstésztával.

TIPP

  • A csirkét helyettesítsük garnélával, csak zöldségekkel, vagy zöldségekkel és tofuval.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fokhagyma, salottahagyma, növényi olaj (pálma, szója), fűszerek (koriander, gyömbér, római kömény, mustármag, lepkeszegmag, kurkuma), só, citromnád, garnélapaszta (garnéla, só), chili, galanga

 

Allergének

Szóját, mustármagot, garnélát tartalmaz. Nyomokban halat és szulfitot tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1277 kJ / 308 kcal
Zsír: 22 g
- amelyből telített zsírsavak: 13 g
Szénhidrát: 18 g
- amelyből cukrok: 6.2 g
Fehérje: 4.9 g
Só: 10.8 g

 

Tárolás: Száraz helyen tárolandó.

Származási hely: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!