Thai zöld curry fűszerpaszta és -keverék -aromax

Thai green curry set of paste and spices -aromax

Ár:
1.480 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 77 g
Bruttó egységár: 19 221 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Szárított fűszerekből, fűszerpasztából és kókusztejporból álló szett thai zöld curry-hez (Kaeng khiao wan). MSG-, tartósítószer- és mesterséges színezőanyagmentes.

A termék három különálló tasakot tartalmaz, egyikben fűszerpaszta, a másikban szárított kaffir lime levél és piros chili, míg a harmadikban kókusztejpor van. A szárított fűszeres zacskóban levő szilikagéles tasak tartalma nem ehető, kérjük, felbontás után dobják el!

A készítmény 4 adag zöld curry-hez elegendő, használata rendkívül egyszerű, praktikus (lásd a receptet lent).

 

Érdekességek, általános információk

Minden thai régiónak megvan a maga jellegzetes currypasztája és -étele: a zöld curry, akárcsak a piros, a közép-thaiföldi - bangkoki - régió sajátja.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól: fűszeralapjuk friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak friss citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A zöld a legcsípősebb a három közül. Az, hogy éppen mennyire lángoló, forró egy adott zöld curry, nagyban függ attól, hogy melyik thai régióban készítik, éppen mennyi és milyen zöld chilit használnak hozzá, milyen a szakács egyéni ízlése, pl. a bangkoki zöld curry kevésbé csípős, míg a déli szinte égető.

Fűszer-összetételét illetően nem sokban különbözik a pirostól, ugyanúgy tartalmaz chilit, salottahagymát, fokhagymát, galangát, citromnádat, kaffir lime héjat/levelet, koriandergyökeret, római köményt, garnélapasztát, esetleg fehér borsot. A fő különbség a két curry között az, hogy míg a piroshoz szárított piros chilit használnak, a zöldhöz friss, zöld chilit, ez eredményezi a színbeli és csípősségbeli eltérést köztük. Fontos tudni, hogy mind a halszósz, amivel ízesíteni szokták, mind a garnélapaszta, természetes ízfokozó, hiszen mindkettő umamiban gazdag. Azért érdemes a pasztához, ill. az ételhez hozzáadni, akár mi készítjük, akár kész pasztával van dolgunk, mert nélkülük valahogy „lapos” marad az étel össz-ízhatása.

A pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

 

Felhasználás

Hozzávalók thai zöld curry-hez (Kaeng khiao wan) (4 személyre)

  ♦ 1 tasak Aromax Thai zöld currypaszta

  ♦ 1 tasak kókusztejpor

  ♦ 1 tasak szárított fűszer

  ♦ 300 ml víz

  ♦ 3 ek étolaj

  ♦ 200 g csirkemell (felkockázva)

  ♦ 60 g padlizsán (feldarabolva) vagy zöldborsó

  ♦ halszósz, pálmacukor utóízesítéshez (érdemes mindig Thai halszószt - nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)

Elkészítés

 1/ Forrósítsuk fel az olajat közepes lángon, adjuk hozzá a fűszerpasztát, majd pirítsuk kb. 1 percig, alacsony hőfokon, folyamatosan keverve. 

 2/ Adjuk hozzá a húst, és rázva pirítsuk, amíg a színe megváltozik.

 3/ Oldjuk fel a kókusztejport 300 ml meleg - nem hideg, nem forró! - vízben, majd adjuk a curry-hez.

 4/ Adjuk hozzá a padlizsánt/zöldborsót és a szárított fűszereket, forraljuk fel. Főzzük készre az egészet.

Ízesítsük egy kis halszósszal, és ha szükséges, némi pálmacukorral.

 5/ Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs).

TIPP

  • A húst helyettesíthetjük garnélával vagy hallal.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

1. zacskó: instant kókusztejpor 51.9% (kókuszdiókivonat, víz)
2. zacskó: zöld curry paszta 45.5% [chili, citromnád, fokhagyma, glükózszirup, só, galanga, hagyma, kaffir lime levél, kaffir lime héj, római kömény, garnélapaszta (garnéla, só), maltodextrin, fűszerek, savanyúságot szabályozó anyag: E340; tömegnövelőszer: E551]
3. zacskó: fűszerek 2.6% (piros thai chili, kaffir lime levél)

 

Allergének

Garnélát tartalmaz. 

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1211 kJ / 293 kcal
Zsír: 25 g
- amelyből telített zsírsavak: 14 g
Szénhidrát: 12 g
- amelyből cukrok: 8.6 g
Fehérje: 3.0 g
Só: 6.5 g

 

Tárolás: Száraz helyen tárolandó.

Származási hely: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!