*xo szósz -lee kum kee

Xo sauce -lee kum kee

Ár:
8.880 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 220 g
Bruttó egységár: 40 364 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Umami-gazdag, csípős-fűszeres, sós-édes, rendkívül ízletes, kínai tenger gyümölcsei szósz. Ez a nagyon intenzív, komplex, egyedi ízvilágú ízesítő valójában nem is egy hagyományos, krémes szósz, hanem inkább egyfajta darabos mártás (relish), darabos fűszerpaszta.

Szárított garnélából, szárított fésűkagylóból, chiliből, salottahagymából készült, fokhagymával, val, cukorral és fűszerekkel ízesítve. A szárított garnéla és a szárított fésűkagyló önmagában is rendkívüli ízfokozó, umami-bomba, együtt meg különösen, emiatt a XO szósz bármilyen sós ételt képes új dimenziókba emelni.

A délkelet-kínai kantoni konyha egyik viszonylag „fiatal” remekműve, valamikor 1980 környékén találták ki, Hong Kongban. A „XO szósz” nevét a finom XO (extra öreg / extra old: XO) konyakról kapta, amely Hong Kongban az eleganciával, kitűnő minőséggel és luxussal egyenlő. Bár neve ellenére konyakot egyáltalán nem tartalmaz, összetevői, így maga a végtermék is drága és minőségi, akárcsak egy XO konyak.

Mint majd’ mindegyik szószt, ízesítőt, fűszerpasztát, ezt is sok különféle változatban készítik, változhat a felhasznált alapanyagok köre, az alapanyagok arányai, az elkészítés módja, mégis van valami alap, valami közös – néhány összetevő -, amely minden Hong Kongban készített XO szószban ugyanaz: a szárított fésűkagyló, szárított garnéla, szárazon pácolt sonka (kínai Jinhua sonka), piros chili.

 

Felhasználás

Bármilyen sós ételhez használható, mint fűszer, mint ízesítő. Töménysége miatt egy teáskanálnyi mennyiség elég egy adag étel ízesítéséhez.

Umami gazdag, sós-csípős-édes ízvilága domináns, minden, amihez hozzáadják, vagy amiben elkeverik, életre kel, a legegyszerűbb és legunalmasabb ízű ételeket is ínycsiklandóan finommá varázsolja.

A legjobb talán egyszerű ételekkel társítani, mint pl. egy tál párolt rizs, sült rizs, párolt vagy sült zöldségek, párolt vagy grillezett hal, -húsok, -tofusima rizstészta vagy tojásos tészta.

Kitűnő stir-fry-okhoz, legyen az egy garnélás-, fésűkagylós-, tintahalas stir-fry, vagy éppen tofus vagy zöldséges. Mártogatószószként is használható, hot-pot-okhoz is.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szójaolaj, szárított garnéla 15%, szárított fésűkagyló 10%, chili paprika, salottahagyma, szárított fokhagyma, élesztőkivonat (élesztő kivonat, víz, só), cukor, só, fűszerek, ízfokozók (E631, E627)

 

Allergének

Szóját, kagylót és garnélát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 2504 kJ/606 kcal
Zsír: 57 g
- amelyből telített zsírsavak: 9,8 g
Szénhidrát: 5,6 g
- amelyből cukrok: 2 g
Fehérje: 17 g
Só: 4 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben, így hosszú ideig megőrzi minőségét.

Származási ország: Kína

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!