*zöld currypaszta -pantai

Green curry paste -pantai

Ár:
1.250 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 114 g
Bruttó egységár: 10 965 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Csípős, aromás, illatos, zöld színű fűszerpaszta thai zöld curry-hez (Kaeng khiao wan).

Halal termék; vegánok és vegetáriánusok számára is megfelelő. MSG-, tartósítószer- és mesterséges színezőanyagmentes.

A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent). Tömény: 2 - 3 adag zöld curry-hez mindössze 50 g currypaszta szükséges.

 

Érdekességek, általános információk

Minden thai régiónak megvan a maga jellegzetes currypasztája és -étele: a zöld curry, akárcsak a piros, a közép-thaiföldi - bangkoki - régió sajátja.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól: fűszeralapjuk friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak friss citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A zöld a legcsípősebb a három közül. Az, hogy éppen mennyire lángoló, forró egy adott zöld curry, nagyban függ attól, hogy melyik thai régióban készítik, éppen mennyi és milyen zöld chilit használnak hozzá, milyen a szakács egyéni ízlése, pl. a bangkoki zöld curry kevésbé csípős, míg a déli szinte égető.

Fűszer-összetételét illetően nem sokban különbözik a pirostól, ugyanúgy tartalmaz chilit, salottahagymát, fokhagymát, galangát, citromnádat, kaffir lime héjat/levelet, koriandergyökeret, római köményt, garnélapasztát, esetleg fehér borsot. A fő különbség a két curry között az, hogy míg a piroshoz szárított piros chilit használnak, a zöldhöz friss, zöld chilit, ez eredményezi a színbeli és csípősségbeli eltérést köztük. Fontos tudni, hogy mind a halszósz, amivel ízesíteni szokták, mind a garnélapaszta, természetes ízfokozó, hiszen mindkettő umamiban gazdag. Azért érdemes a pasztához, ill. az ételhez hozzáadni, akár mi készítjük, akár kész pasztával van dolgunk, mert nélkülük valahogy „lapos” marad az étel össz-ízhatása.

A pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

 

Felhasználás

A zöld curry-t alapvetően fehérhúsú hallal, halgolyókkal (Gaeng keow wan lukshin pla krai), tigris garnélával, csirkével, marhával, sertéssel, esetleg tofuval készítik, zöld- (zöldbab, cukorborsó, zöld spárga, padlizsán) vagy fehéres színű zöldségeket (cukkini, fehér spárga, tök) adnak hozzá, néha gyümölcsöt is. Halszósszal, pálmacukorral ízesítik és utóízesítik; thai bazsalikommal, friss kaffir lime levéllel és chilivel díszítik. Ha túl csípősre sikerül, kókusztejjel enyhítik az éles forróságát. Ha az utóízesítés után túl sós vagy túl édes lesz, egy kis limelé segíthet; ha túl savanyú, egy kis cukor csodákat tud tenni.

Általában párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs) vagy friss, vékony rizstésztával (Khanom chin) kínálják. Egyik sűrűbb változatához, a hosszan párolt marhával készült zöld curry-hez (Gaeng keow wan neua), gyakran adnak indiai stílusú lepénykenyeret, roti-t.

Zöld currypasztával készül a zöld curry-s sültrizs (Khao Phat Kaeng Khiao Wan) is, de a klasszikustól eltérőn is használható, pl. ázsiai tésztákhoz, levesekhez, halak-, kagyló-, fehér húsok marinálásához.

Hozzávalók thai zöld curry-hez (Kaeng khiao wan) (2-3 személyre)

Elkészítés

  1. Forrósítsuk fel az olajat közepes lángon, adjuk hozzá a fűszerpasztát.
  2. Alacsony hőfokon, folyamatosan kavargatva, pirítsuk kb. 1 percig.
  3. Adjuk hozzá a kókusztejet, keverjük el, és közepes lángon, 1 percig forraljuk.
  4. Adjuk hozzá a feldarabolt húst, főzzük készre, időnként kavarjuk meg.
  5. Ízesítsük egy kis halszósszal (!!nagyon óvatosan, mert mind a halszósznak, mind a currypasztának magas a sótartalma!!), és ha szükséges, némi pálmacukorral.
  6. Adjuk hozzá a feldarabolt padlizsánt, főzzük az egészet készre.
  7. Díszítsük thai bazsalikommal és friss chilicsíkokkal.
  8. Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs).

TIPP

  • A húst helyettesítsük garnélával vagy hallal.
  • Teljesebb lesz az íze, ha egy kis garnélapasztát adunk hozzá.
  • A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk csak zöldségeket vagy tofut és zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

citromnád, zöld chili 30%, fokhagyma, só, nagy galanga, salottahagyma, kaffir lime héj, római kömény, antioxidáns E330, kurkuma

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 65 kJ/270 kcal
Zsír: 1,4 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,1 g
Szénhidrát: 6,5 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 2,9 g
Só: 10,1 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!