Vietnámi fokhagymás-chilis halszósz -cholimex

Vietnamese fish sauce with garlic and chilli -cholimex

Ár:
980 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 150 g
Bruttó egységár: 6 533 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Konyhakész nuoc mam pha vagy nuoc cham: egy Halal minősítésű, halszósz alapú, rendkívül ízgazdag, umamis, édes-savanyú, sós, enyhén csípős, vietnámi mártogató szósz fokhagyma, sárgarépa és chilidarabokkal. A sós, édes és savanyú ízek megfelelően kiegyensúlyozottan vannak jelen.

A vietnámi konyhában legfontosabbnak számító halszósz alapú mártogatókat nuoc mam pha-nak, avagy kevert halszósznak hívják. Ez valójában egy gyűjtőfogalom, ami rengeteg többé vagy kevésbé különböző változatot ölel fel. A legegyszerűbb verzió halszósz, víz, limelé/ecet és cukor keveréke, ezt szokták további összetevőkkel felturbózni, mint pl. friss chili, friss fokhagyma, friss gyömbér, citromnád, savanyított sárgarépadarabok, fehér retek, zöld papaya, alaplé, kókuszvíz stb. Az egyes összetevők aránya vidékenként, sőt háztartásonként eltér.

 

Mi a halszósz?

A halszósz születése nagyon messzire nyúlik vissza mind időben, mind térben. Bár általában ázsiai eredetű szósznak gondolják, valójában elsőként a görögök és rómaiak készítették és fogyasztották (a rómaiak garumnak vagy liquamennnek hívták a sózott halbelsőségekből/tengeri halakból erjesztett levet). Kínában valamivel később, úgy 2300 évvel ezelőtt jelent csak meg, mint a szójaszósz elődje. Egész Ázsiában elterjedt ugyan, de egy idő után Kelet-Ázsiában felváltották az erjesztett szójabab alapú szószok, és a „székhelye” Délkelet-Ázsiába tolódott. Így főként Thaiföldön (nam pla), Vietnámban (nuoc mam) és a Fülöp-szigeteken (patis) számít alapízesítőnek, de Kambodzsában (tik trei), Burmában (ngan bya yay), Láoszban (nam pa) is népszerű.

Országtól függetlenül, a halszószok készítésének elve ugyanaz, de ízük mégis enyhén eltérő az éghajlatnak és a gyártás technikai részleteinek különbözősége miatt. Valamilyen olajos halból (apró vagy nagy; tengeri vagy édesvízi) – leggyakrabban szardellából, olykor krillből, makrélából – vagy nagyon ritkán garnélából készül, amit sóval elegyítenek, és hordókban (fa/agyag/kerámia) erjesztenek hosszan, akár két évig is. A só kivonja a nedvességet a halból, és párhuzamosan lezajlik egy halofil (sótűrő) bakteriális fermentáció, maga a hal meg fokozatosan (de nem teljesen) lebomlik. A keletkező hallevet kipréselik. Az első préselésből nyert lé a legjobb minőségű halszósz, olyan, mint egy extra szűz olívaolaj; ezt asztali ízesítőként, mártogatónak érdemes használni. A második és harmadik préselés kevésbé jó minőség, gyengébb, de tökéletes főzéshez. Itt az történik, hogy az első préselés után a halhoz ismét vizet és sót adnak, majd ezt újra kipréselik, és minél többször ismétlik, egyre jellegtelenebb halszószt eredményez. A kereskedelmi forgalomban kapható halszószok nagytöbbsége nem első préselésű, általában első préselésűt vegyítenek valamilyen arányban második/harmadik préselésűvel. Elég gyakori, hogy némi cukor hozzáadásával balanszírozzák a só éles jelenlétét. A silányabb minőségű halszószokhoz karamellt vagy melaszt, esetleg pirított rizst, MSG-t adnak, ezzel próbálják a nívótlan halszósz színét és ízét „beállítani”.

A halszósz egy vízszerűen folyékony, áttetsző, változó árnyalatú borostyánszínű (világostól sötétig bármilyen), erőteljes és jellegzetes illatú és aromájú ízesítő. Eléggé sós; rendkívül gazdag umamiban (húslevesre emlékeztető íz), mivel magas a természetes glutamát tartalma. Ez utóbbi miatt egy igen potens természetes ízfokozó, akárcsak az erjesztett szójakészítmények, garnélapaszták stb. Erős, mondhatni penetráns halszaga és íze van, ami elsőre kellemetlennek tűnhet, de az ételekben teljesen más érzete van. Tömény minden szempontból, úgyhogy óvatosan kell vele bánni, mert ezesetben különösen igaz az, hogy a kevesebb néha több. Gazdag fehérjében (az összes esszenciális aminosavat tartalmazza), jó B12 vitamin és ásványi anyag (kalcium, magnézium, vas, mangán, foszfor stb.) forrás.

A széles halszósz kínálatból sokszor nehéz választani. A jó halszószt arról lehet felismerni, hogy az összetevők listája igen rövid: valamilyen hal, só, esetleg víz, cukor. Ha más adalékok is szerepelnek a felsorolásban, az gyenge minőségre utal. A másik fontos indikátor, amely jelzi, hogy mennyire ízgazdag és lágy a szósz, az a fehérjetartalma (minél magasabb, annál jobb), és az ezzel szoros összefüggésben levő nitrogéntartalma (°N) (magas nitrogén = magas fehérje és minél magasabb nitrogén, annál jobb, de legalább 30 fölött). A harmadik az illata, amely akkor jó, ha tengerre emlékeztet, halas, de nem orrfacsaróan halszagú; a negyedik pedig a színe, a világosabb színű a jobb.

A halszósz minősége idővel romlik, akárcsak egy bor, ez is oxidálódik. Célszerű tehát felbontás után hűtőben tartani, és egy éven belül elhasználni.

 

Felhasználás

Kínáljuk mártogatóként goi cuon (vietnámi friss tavaszi tekercs vagy nyári tekercs), com tam (párolt tört rizs különféle feltétekkel, mint pl. hús, tojás, zöldségek, tenger gyümölcsei), nem ran/cha nem/cha gio (sült tavaszi tekercs), banh cuon (hússal/tenger gyümölcseivel töltött rizspapír), banh xeo (vietnámi rizspalacsinta), thit nuong (grillezett sertés) stb. mellé. Locsoljuk, mint egy vinaigrette öntetet bizonyos bun-okra (rizs vermicelli bowl, különbözőféleképpen elkészített hússal, tojással, tenger gyümölcseivel vagy zöldségekkel), goi ga-ra (csirke és káposzta-saláta), egyszerű párolt rizsre.

Ha némi friss gyömbért adunk a mártogatóhoz, kiváló lesz csirkéhez vagy kacsához; ha friss citromnádat, jó lesz hal és tenger gyümölcsei mellé.

Vietnámi konyhától függetlenül is rengetegféleképpen használhatjuk. Pl. kiváló mártogató bármilyen bő olajban sült ételhez - egyszerre sóz, és teszi könnyebbé az olajos ételeket, nyárson sült csirkéhez, grillezett és párolt zöldségekhez, zöldség- vagy halfasírthoz, sertés- vagy marhahúsból készült fasírthoz; nagyon jó marinád steakhez.

Ha pirított kesudiót krémmé darálunk, és azt keverjük el ezzel az ízesített halszósszal, egy teljesen új mártogatót kapunk halak, tenger gyümölcsei mellé.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, cukor, halszósz 15% (szardella, só), fokhagyma 5%, sárgarépa 5%, chili 2%, só, savanyúságot szabályozó E330, ízfokozó E621

 

Allergének

Halat tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 ml termékben

Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia: 696 kJ/164 kcal
Zsír: <0.5 g
- amelyből telített zsírsavak: <0.1 g
Szénhidrát: 39 g
- amelyből cukrok: 38 g
Fehérje: 1.7 g
Só: 5.9 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Vietnám

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!