Tandoori füstös marinád csípős -patak's

Tandoori smoky marinade hot -patak’s

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 120 g
Bruttó egységár: 4 833 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Csípős-fűszeres, joghurt alapú, füstös indiai tandoori stílusú gyorsmarinád elsősorban tepsiben sütött csirke, bárány, hal, garnéla, zöldségek, panír (friss, puha indiai sajtféle) marinálásához.

Használatra kész kényelmi termék tandoori ételek leegyszerűsített otthoni utánzatának elkészítéséhez. Gluténmentes, nem tartalmaz mesterséges ízfokozót, -tartósítószert, -színezéket. Megfelelő a laktovegetáriánus étrendet követők számára is! A tasak tartalma 4 főre készített tepsis tandoori csirkéhez elég (lásd lent a receptet).

 

Mi is a tandoori?

A tandoori nem egy receptet, ételfajtát vagy ételcsoportot takar. A tandoori ételt kemencében (tandoor) sütik, ezt jelenti a név. A tandoor vagy tannour egy speciális, agyagból vagy fémből készített, henger/váza alakú, süllyesztett vagy felszíni, fával vagy szénnel hevített kemence, amelyet nemcsak Indiában, hanem egész Dél-, Közép- és Nyugat-Ázsiában, ill. Dél-Kaukázusban használnak. Leggyakrabban húst (egész vagy részekre bontott/darabolt/darált) és lepénykenyereket (naan, roti, kulcha), ill. zöldségeket és sajtokat sütnek, nyársra húzva és vertikálisan a szén fölé leeresztve, vagy a kemence oldalára tapasztva. Roppant gyors módszer, a sütési idő mindössze pár perc, egyrészt a közel 470°C-os hőmérsékletnek, másrészt a közvetlen tűz sugárzó hőjének, a konvekciós hőáramlásnak és a forró füstnek köszönhetően.

Indiában a tandoori kemence és a benne készített tandoori ételek egyértelműen az északon található pandzsábi régió sajátjai, itt van igazi hagyománya ennek. 1947 után a pandzsábi szikhek jóvoltából a tandoori kemence használata egész Indiában elterjedt, és a tandoori ételek népszerűsége azóta is töretlen mind Indiában, mind Nagy Britanniában, sőt mondhatni világszerte. Pont ez a popularitás hívta életre a tandoori ételek imitációját, nevezhetjük tandoori stílusú ételeknek, melyek mindegyike az eredetinek csupán egy silány változata, mert bár a fűszerezés és marinád tekintetében tartják magukat az autentikushoz, de sütőben vagy grillen/BBQ-n készítik, és emiatt hiányzik a fa/szén - lecsepegő és elégő fűszerekkel átitatott - közvetlen füstjének, a kemence agyagának és az alapanyagoknak a kölcsönhatásából létrejött utánozhatatlan aromavilág. De hiányzik az olyannyira fontos extra gyors sütési idő is, ami egy ilyen kemence sajátossága, és ami biztosítja, hogy a megsütött alapanyag másodpercek alatt kérget kapjon, erőteljesen karamellizálódjon, és a belső nedvességét megőrizze (hús/zöldség), ne száradjon ki (lepénykenyér).

Indiában (ill. Pakisztánban) a tandoori kemencében sütött lepénykenyerek mellett talán a húsok a legkedveltebbek, főként a tandoori csirke (murgh tandoor), amit vagy egészben/részeire bontva, soha nem darabolva, nyársra húzva sütnek meg, miután hosszan marinálják egy joghurt (dahi) alapú, fűszeres (garam masala, fokhagyma, gyömbér, római kömény, cayenne bors stb.), csípős vagy enyhe pácban, amely az étel összetéveszthetetlen pirosas árnyalatáért felelős. A tandoori csirke alapvetően egy száraz étel, amit előételként/főételként kínálnak, citrommal és valamilyen pickle-lel. A kész tandoori csirke a híres vajas csirke (murgh makhani) alapanyaga is.

A tandoori csirke és a csirke tikka közötti viszony kicsit olyan, mintha a tikka a tandoorinak egy alcsoportja lenne, vagyis a tikka is egy tandoori étel, minden aspektusa megegyezik egy tandooriével, a marinálás, a marinád összetétele, a tandoori kemencében való sütés, a nyársra húzás, csupán az különbözteti meg őket, hogy míg a tandoori csirkét egészben vagy nagyobb, egyben hagyott darabokban sütik, a tikkánál a húst kockázzák, darabolják. Ezért is van az, hogy gyakran a tikka ételeket tikka tandoorinak hívják, ahol a tandoori a kemencés sütésre utal, míg a tikka az előkészítés módjára.

 

Felhasználás

Használjuk marinádként sütőben való sütésre szánt tepsis vagy grillezendő egész/fél-, nagyobb csirkerészekhez, báránybordához, egész halhoz, egész karfiolhoz (tandoori gobi), felkockázott panírhoz (friss, puha indiai sajtféle) (paneer tikka), -csirkéhez (csirke tikka), -zöldségekhez, -tofuhoz, -garnélához, krumplinyárshoz.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 tasak Patak’s Tandoori füstös marinád
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 500 g csirkehús

Elkészítés

  1. Szeleteljük fel a kaliforniai paprikát, kockázzuk fel a vöröshagymát, majd a húst, keverjünk mindent össze.
  2. Öntsük rá a marinádot, alaposan keverjük el.
  3. Legalább 2 órán át pácoljuk.
  4. Tegyük tepsibe, süssük készre 20 perc alatt a 200°C-ra előmelegített sütőben.
  5. Tálaljuk forrón.

TIPP

  • Kínáljuk naan-nal (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér) vagy párolt basmati rizzsel, adjunk mellé valamilyen indiai pickle-t vagy chutney-t.
  • Próbálkozzunk csirke helyett báránnyal, hallal, panírral, garnélával, vagy csak zöldségekkel.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

alacsony zsírtartalmú joghurt (tej), víz, őrölt fűszerek (koriander, római kömény, chili, zöld kardamom, fahéj), módosított kukoricakeményítő, fokhagymapüré, gyömbérpüré 3%, repceolaj, só, paprikakivonat, korianderlevél 0,9%, füstölt paprika 0,8%, savanyúságot szabályozó E330, őrölt fekete bors

 

Allergének

Tejet tartalmaz. Nyomokban mustárt, földimogyorót és dióféléket tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 398 kJ/96 kcal
Zsír: 6,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,3 g
Szénhidrát: 6,1 g
- amelyből cukrok: 2,5 g
Fehérje: 3,0 g
Só: 1,58 g

 

Tárolás: Hűvös helyen tartandó, napfénytől védve. Felbontás után tároljuk hűtőben, és 3 napon belül használjuk fel.

Származási ország: Lengyelország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!