Tandoori szósz enyhe -patak's

Tandoori cooking sauce mild -patak’s

Ár:
1.750 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 450 g
Bruttó egységár: 3 889 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Lágy, krémes állagú, pikáns-fűszeres indiai stílusú főzőszósz tandoori jellegű curry-hez, vagy ahogy még gyakran nevezik tandoori masalához. Használatra kész kényelmi termék, amely 4 adag curry-hez elég (lásd a lenti receptet).

Gluténmentes, nem tartalmaz mesterséges ízesítőt, -színezőanyagot és hozzáadott tartósítószert. Megfelelő a laktovegetáriánus étrendet követők számára is!

 

Mi is a tandoori curry?

A tandoori curry valójában a tikka masala alternatív neve, és ahogy a névváltozatai is megtévesztőek, az eredete is ködös ennek a pár évtizedes, viszonylag „fiatal” curry-félének. Van, aki azt állítja, hogy Glasgow-ból származik; van, aki a Nagy Britanniában élő bangladesi séfeknek tulajdonítja; a pándzsábiak sajátjuknak tekintik, és van, aki szerint egy tradicionális mogul étellel van dolgunk, de a nap végén valójában senki nem tudja pontosan megmondani, hogy melyik az igaz, és talán nem is fontos. Egy dolgot viszont biztosan lehet tudni, hogy mindenki imádja.

Alapja a tandoori tikka vagy tikka, amit egy fűszeres-krémes paradicsomos szószban kínálnak. A tandoori tikka nem más, mint egy joghurt (dahi) alapú, fűszeres (garam masala, fokhagyma, gyömbér, római kömény, cayenne bors), csípős vagy enyhe marinádban pácolt, kicsontozott, bőrnélküli, felaprított húsféle (csirke, bárány, marha) vagy garnéla, esetleg panír (puha, friss indiai sajtféle) vagy zöldség, amit nyársra húzva, tandoori kemencében (agyagból vagy fémből készül, henger/váza alakú, süllyesztett vagy felszíni, fával vagy szénnel hevített) sütnek készre. A tandoori kemencét legtöbb esetben valami más sütőeszközzel váltják ki, amivel hasonló eredményt lehet elérni, ez lehet grill- vagy BBQ sütő, valamint a kevésbé jó, de még elfogadható villany- vagy gázsütő.

A mártás, amelyben kínálják, elég változó összetételű tud lenni, de mindegyiknél alap a paradicsom, tejszín és/vagy kókusztej és egy fűszerkeverék (masala), illetve fel szokták használni a maradék joghurtos marinádot is.

Rengeteg receptet találni, ahol az első szakaszt, a marinálást és a sütést elég változatos módon leegyszerűsítik: serpenyőben, olajban sütik; a húst megfőzik; vagy éppen teljesen kihagyják ezt a részét stb. Igencsak fontos ennél az ételnél, hogy a marinálást és a grill- vagy BBQ sütőben való sütést (ha már nincs tandoori kemence) ne váltsuk ki silány megoldásokkal, mert a végeredmény is ilyen lesz.

A csirkével készített tandoori (tikka) masala nagyon hasonlít a vajas csirkéhez (murgh makhani), nem könnyű különbséget tenni a kettő között, mert a határvonal elég vékony, főleg amiatt, hogy mára már szinte megszámlálhatatlan változatban készítik mindkettőt. Ami biztosan elkülöníti őket, az a származásuk, míg a tikka eredete homályos, valószínűleg nem is indiai, a vajas csirke egyértelműen indiai étel. A vajas csirke sokkal több vajjal készül, és valamelyest krémesebb, a tikka masala nyersebb, robusztusabb, fűszeresebb érzetű, mivel kevesebb tejszín, vaj kerül bele, de hozzá kell tenni, hogy ez sem feltétlenül mindig igaz.

 

Felhasználás

Bár a legismertebb tandoori (tikka) masala a csirkés, létezik zöldséggel, panírral, tofuval, garnélával vagy báránnyal, marhával készített változat is.

Mivel ez valójában egy „két fázisos” étel, ahol az első szakasznak, a marinálásnak és grillezésnek fontos szerepe van, ha van időnk, ne hagyjuk ki. Az ételünk fő alapanyagát pácoljuk egy fűszeres-joghurtos marinádban, húzzuk nyársra, és süssük meg tandoori kemencében/grill- vagy BBQ sütőben, legvégső esetben gáz- vagy villanysütőben. A marinádhoz létezik külön fűszerpaszta, az leegyszerűsíti az egész folyamatot.

Ha ez megvan, utána jöhet a mártás elkészítése, amelybe csak bele kell dobálni a karamellizált, fűszeres, itt-ott kicsit megégett, füstös hús (vagy egyéb) darabokat, és röviden összefőzni az egészet, majd tálalni. Ha van marinád maradékunk, azt is adjuk a szószhoz.

Hozzávalók tandoori curry-hez (4 személyre)

  • 1 üveg Patak’s Tandoori szósz
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 400 g csirkehús, garnéla, hal vagy karfiol, feldarabolva

Elkészítés

  1. Hevítsük fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben, pirítsuk meg a húst.
  2. Öntsük rá a szószt, alaposan keverjük el, és főzzük kb. 15 percig.
  3. Tálaljuk forrón.

TIPP

  • Kínáljuk naan-nal (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér) és/vagy párolt basmati rizzsel.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, sűrített paradicsom 5%, cukor, tejszín (tej) 3%, vaj (tej), módosított kukoricakeményítő, repceolaj, szárított vöröshagyma, őrölt fűszerek (fűszerek, koriander, római kömény), szeszecet, gyömbérpüré, vöröshagymapor, só, fokhagymapor, őrölt mandula 0,3%. füstölt paprika, tamarind, paprikakivonat, sav (E260)

 

Allergének

Tejet, mandulát tartalmaz. Tartalmazhat földimogyorót és dióféléket.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 416 kJ/100 kcal
Zsír: 5,7 g
- amelyből telített zsírsavak: 2,2 g
Szénhidrát: 10,4 g
- amelyből cukrok: 7,1 g
Fehérje: 1,0 g
Só: 0,73 g

 

Tárolás: Hűvös helyen tartandó, napfénytől védve. Felbontás után tároljuk hűtőben, és 3 napon belül használjuk fel.

Származási ország: Lengyelország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!