Deba japán konyhakés 160 mm -seki ryu

Deba japanese kitchen knife 160 mm -seki ryu

Ár:
16.900 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 0 g

A termékről

 

Termékleírás

A deba, másképp Deba bōchō (jelentése: hegyes szeletelőkés) egy tradicionális japán késnek számít a deba, melynek eredete az Edo korszakba (1603-1867) nyúlik vissza. Mivel a japán konyha sok különféle méretű és fajtájú hallal és tenger gyümölcseivel dolgozik, sokféle típusú és méretű deba kés létezik (pl. mioroshi deba – filéző deba; ai-deba – halfilézéshez és szeleteléshez; ko-deba – kis deba, kis halak filézéséhez és kiterítéséhez; hon-deba – legvastagabb és legnehezebb deba fajta; kanisaki deba – tarisznyarákokhoz, homárhoz; yo-deba – nyugati stílusú markolattal).

Ez a közepes méretű, otthoni használatra szánt deba modell Japánból származik, a késgyártásáról híres Seki városból. Általában a debákat egy könnyű bárdhoz hasonlítják, lévén, hogy a japán kések közül ez a legmasszívabb fajta, ám ez a deba viszonylag könnyű és nem annyira masszív.

Kerek Wa-markolata (japán markolat) japán nyárfából, pengéje magas krómtartalmú rozsdamentes acélból (420J2 - HRC 53(+/-)) készült, amit könnyű élezni, és kell is elég gyakran. Kiemelendő pozitív tulajdonsága ennek az acéltípusnak, hogy erősen korrózióálló és jól elnyeli az intenzív vagy hirtelen ütések energiáját, anélkül, hogy eltörne. Robusztus, jobbkezes kés, egyoldali leélezésű, ún. vésőél kialakítású, nem túl vastag gerinccel (mune) (3 mm). A nagy, ferde, egyoldalú él sokkal vékonyabb, mint egy kétoldalas él, ami nagyon finom vágást tesz lehetővé, különösen az igazán lágy húsokon, mint a hal.

Műszaki adatok

  • Kés típusa: Deba egyoldali leélezésű jobbkezes
  • Kés súlya: 150 g
  • Kés teljes hossza: 285 mm
  • Penge hossza: 160 mm
  • Penge típusa: egyoldali leélezésű
  • Penge anyaga: magas krómtartalmú rozsdamentes acél (420J2)
  • Penge keménysége: HRC 53(+/-)
  • Penge magassága: 48 mm
  • Penge vastagsága: 3 mm
  • Markolat hossza: 120 mm

 

Használat

Egész halak tisztításához és filézéséhez használják elsősorban, de egész szárnyasok, ill. más kisebb csontú húsok feldarabolásához, kicsontozásához is, ill. rákhoz, langusztához, homárhoz is, megfelelő technikával. A vastag késgerinc (mune) szépen le van kerekítve, a hegye (kissaki) vékony és elég érzékeny ahhoz, hogy érezni lehessen vele, ha csonthoz ér.

A penge markolathoz közeli, erős sarka (ago) elvágja a vékonyabb csontokat, inakat is, de oda kell figyelni, hogy ne csorbítsuk ezzel a kés élét.

FONTOS!

  • Ne használjuk nagyobb átmérőjű és kemény csontok darabolására! Ne használjuk nagyon kemény vagy fagyasztott ételek szeletelésére, aprítására!
  • Ne tegyük mosogatógépbe! Mindig kézzel mossuk, és töröljük szárazra.
  • Csak fa- és műanyag vágódeszkán használjuk, üveg- és kőlapon soha, mert a kés éle eltompul, csorbulhat.

Élezés (nagyon leegyszerűsítve, részletek nélkül)

  • Élezzük meg vizes fenőkövön a kés hegyét.
  • Élezzük meg a teljes élét, a kés hegyétől kiindulva a sarkáig. Az él és a fenőkő által bezárt szögnek 45 fokosnak kell lenni.
  • Az élezés pontos részleteit érdemes külön tanulmányozni, elég bonyolult és hosszadalmas procedúra, de nagyon fontos, hogy ezt szakszerűen csináljuk, ahhoz, hogy a késünk minőségét hosszú ideig megőrizzük.

 

Az összetevőkről

 

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!