*gyutou japán séfkés 180 mm -satake

Gyutou japanese chef's knife 180 mm -satake

Ár:
12.899 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 0 g

A termékről

 

Termékleírás

A gyuto vagy gyutou (jelentése: „tehén penge”) egy általános, multifunkcionális japán séfkés. Nagyon hasonlít a santokuhoz, nagyjából azonos konyhai feladatokra alkalmas mindkettő. A nyugati séfkések japán megfelelőjének tartják, néhány specifikus eltéréssel. Tehát ha valaki egy kezdő, többfunkciós kést keres, a gyuto vagy santoku a legjobb választás.

A gyuto a Meiji korszakból származik (1868-1912), amelynek sajátossága, hogy Japán 200 év elzárkózás után nyitott a nyugat felé, amely rengeteg téren hozott változást. A kereskedelem révén a nyugati étkezési és főzési stílus is átszivárgott, ami a húsfogyasztás növekedését eredményezte, és ez újfajta kések szükségét szülte. A legelső gyutoukat a szamurájkardok kovácsai készítették. Mivel a Meiji korszakban a szamurájok már nem hordhattak nyilvánosan kardot, a kovácsműhelyek kénytelenek voltak színesíteni termékpalettájukat, így kezdtek el csúcsminőségű konyhakéseket készíteni: gyutoukat, a német és francia séfkések mintájára.

Ez a viszonylag kicsi gyutou modell otthoni használatra ajánlott. Fekete műanyag gyűrűvel  (kakumaki) ellátott, kényelmes fogású, kerek Wa-markolatának (tradicionális japán markolat) anyaga gumifa (trópusi keményfa). Kétoldali leélezésű pengéje pengéje közepes széntartalmú (<0.4%) martenzites rozsdamentes acél (SUS420J2), ami jó korrózióálló, kemény és éles, de gyorsan elveszíti az élességét, ezért gyakrabban kell élezni, ill. hajlamos a foltosodásra, ha nem megfelelően bánnak vele. Előnye, hogy minimális ápolást igényel. 

Pengéje laposabb és vékonyabb, mint egy séfkésé. 180 mm hosszú, ez a gyutouk pengehosszának az alsó határa, a felső akár 360 mm is lehet (nyugati séfkés pengéje 180 – 210 mm).

Élének enyhe íveltsége a hegy (kissaki) irányába és a penge relatív lapos sarka (ago) lehetővé teszi a nyugati séfkéseknél megszokott hintázó-gördítő vágást. Éle a saroknál megfelelően lapos ahhoz, hogy könnyű legyen aprítani a kés ezen részével. Éles hegyével nagyon precízen lehet vágni.

Jóval könnyebb, mint egy nyugati séfkés, így hosszú ideig tartó használat mellett sem válik kényelmetlenné.

Műszaki adatok

  • Kés típusa: gyutou kétoldali leélezésű (mind jobb-, mind balkezeseknek)
  • Kés súlya: 103 g
  • Kés teljes hossza: 302 mm
  • Penge hossza: 180 mm
  • Penge típusa: kétoldali leélezésű
  • Penge anyaga: martenzites rozsdamentes acél (SUS420J2)
  • Penge keménysége: HRC 54-55
  • Penge magassága: 43 mm
  • Penge vastagsága: 1.5 mm
  • Markolat hossza: 122 mm
  • Markolat anyaga: gumifa (trópusi keményfa)

 

Használat

Otthoni használatra szánt gyutou. Minél rövidebb a gyutou pengéje, annál gyorsabban lehet vágni a késsel, minél hosszabb, annál nagyobb a szeletelő ereje, de annál nehezebb vele bánni.

Hasonlóan sokoldalú kés, mint egy santoku, a konyhai feladatok 90%-át simán el lehet vele végezni, anélkül, hogy más késre lenne szükségünk. Kockáz, szeletel, aprít, legyen szó húsról, halról, zöldségről, gyümölcsről, de igazi erőssége a szeletelés. Zöldségek/húsok darabolását a sarokhoz közeli résszel érdemes végezni, ez a rész a valamelyest keményebb anyagokkal is megbirkózik.

A gyutouval jól kivitelezhető vágási technikák: a hintázó -gördítő mozdulattal való aprítás, az előre-hátra mozgatás, a klasszikus japán vágási technikák, mint a húzóvágás és a tolóvágás .

Fontos!

  • Ne tegyük mosogatógépbe! Használat után rögtön mossuk el, és töröljük szárazra, majd kenjük be egy kis olajjal (napraforgó / repce / olíva), és úgy tegyük el.
  • Ne használjuk kemény vagy fagyasztott ételek szeletelésére, aprítására, húsok csontról való lefejtésére (csonttal érintkezve, a penge kitörhet, csorbulhat).
  • Fa- és műanyag vágódeszkán kell használni, üveg és kőlapon tilos, a kés éle eltompul, csorbulhat.

Élezés (nagyon leegyszerűsítve, részletek nélkül)

  • Élezzük nedves fenőkövön, max. 10-15º-os szögben.
  • Az élezés pontos részleteit érdemes külön tanulmányozni, elég bonyolult és hosszadalmas procedúra, de nagyon fontos, hogy ezt szakszerűen csináljuk, ahhoz, hogy a késünk minőségét hosszú ideig megőrizzük.

 

Az összetevőkről

 

Származási ország: Japán

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!