Kalapált mintázatú nakiri japán zöldségszeletelő kés 173 mm -seki ryu

Hammered texture nakiri japanese vegetable knife 173 mm -seki ryu

Ár:
24.500 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 0 g

A termékről

 

Termékleírás

Hagyományos japán zöldségszeletelő kés, ami formáját tekintve elsőre leginkább egy bárdra emlékeztet, de mivel annyira könnyű, szinte „törékeny”, kizárólag csak zöldségszeletelésre alkalmas.

A santoku „születése” előtt a legnépszerűbb kés volt Japánban, amikor még a japánok túlnyomórészt zöldséget és halat fogyasztottak. Eredete az Edo korig (1603-1868) nyúlik vissza, amikor a japán gasztronómia nagyléptékű fejlődése miatt több új, különféle funkciójú és formájú kést találtak fel, többek között a nakirit is.

Otthoni használatra ajánlott. Fekete műanyag gyűrűvel (kakumaki) ellátott, kényelmes fogású, kerek, sötétbarna Wa-markolatának (japán markolat) anyaga nyárfa. Pengéje magas krómtartalmú rozsdamentes acélból (420J2 - HRC 53(+/-)) készült, amit könnyű élezni, és kell is elég gyakran. Kiemelendő pozitív tulajdonsága ennek az acéltípusnak, hogy erősen korrózióálló és jól elnyeli az intenzív vagy hirtelen ütések energiáját, anélkül, hogy eltörne. A penge ún. tsuchime vagy kalapált mintázatú, ami nemcsak látványossá, hanem funkcionálisan jobbá teszi a kést, mivel kevésbé tapad hozzá vágás közben az alapanyag.

Pengéje magas, vékony és egyenes. Nagyon jellegzetes kinézetű, téglalap alakú, amely lehetővé teszi, hogy élének teljes hosszát használjuk, és egy sokkal finomabb és pontosabb vágást eredményez. Az egész kés könnyebb, mint pl. egy deba, bár sokkal robusztusabbnak és biztonságosabbnak hat.

Műszaki adatok

  • Kés típusa: nakiri kétoldali leélezésű (mind jobb-, mind balkezeseknek)
  • Kés súlya: 122 g
  • Kés teljes hossza: 295 mm
  • Penge hossza: 173 mm
  • Penge típusa: kétoldali leélezésű, kalapált mintázatú
  • Penge anyaga: magas krómtartalmú rozsdamentes acél (420J2)
  • Penge keménysége: HRC 53(+/-)
  • Penge magassága: 52 mm
  • Penge vastagsága: 1.5 mm
  • Markolat hossza: 122 mm
  • Markolat anyaga: nyárfa

 

Használat

Bármilyen zöldség szeletelésére, kockázására, aprítására jó, de zöldfűszerekhez is kiváló. Egy gyutoval vagy santokuval ellentétben nagyobb és keményebb zöldségek (tökfélék, édesburgonya, káposzta stb.) szeletelésére, aprítására is alkalmas. Csak egyenesen lenyomva  vagy előre tolva-hátra húzva  lehet vele vágni, minden másra alkalmatlan. Ennek a vágásnak azonban van néhány verhetetlen előnye, pl., hogy gyorsabb, hogy sokkal egyenletesebb  szeleteket eredményez, és hogy sokkal ritkábban fordul elő, hogy nem vágja át teljesen a zöldségszeleteket , és azok egy kis szálon összekötve maradnak. Aligha van jobb kés a julienne (vékony - 1-2 mm x 5 cm - metéltre vágás), brunoise (julienne apró kockákra vágva), allumette (gyufaszálnyi - 3 mm x 5-6 cm - metéltre vágás) darabolási technikák tökéletes kivitelezéséhez.

Fontos!

  • Ne tegyük mosogatógépbe! Használat után rögtön mossuk el kézzel, és töröljük szárazra.
  • Ne használjuk kemény vagy fagyasztott ételek szeletelésére, aprítására, húsok csontról való lefejtésére, húsok, halak darabolására.
  • Fa- és műanyag vágódeszkán kell használni, üveg és kőlapon tilos, a kés éle eltompul, csorbulhat.

Élezés (nagyon leegyszerűsítve, részletek nélkül)

  • Élezzük nedves fenőkövön, max. 10-15º-os szögben.
  • Az élezés pontos részleteit érdemes külön tanulmányozni, elég bonyolult és hosszadalmas procedúra, de nagyon fontos, hogy ezt szakszerűen csináljuk, ahhoz, hogy a késünk minőségét hosszú ideig megőrizzük.

 

Az összetevőkről

 

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!