*pixian doubanjiang szecsuáni erjesztett chilis lóbabpaszta-sichuan pixiandouban

Pixian doubanjiang sichuan chilli and broad bean paste -sichuan pixiandouban

Ár:
1.690 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 227 g
Bruttó egységár: 7 445 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Autentikus pixian doubanjiang vagy toban djan, egy klasszikusnak számító szecsuáni - chili és lóbab alapú - erjesztett fűszerpaszta. Alapja sózott chili (58%) és lóbab (28%), némi búzaliszttel kiegészítve. Egészen sűrű, egyszerre krémes és darabos. Meglehetősen sós, közepesen csípős, lágyan aromás, nagyon umamis, rendkívül ízgazdag, nagyon jó ízfokozó. Illatát nehéz körülírni, egyedi, markáns, földes. Leginkább csípős szecsuáni ételek ízesítőjeként érdemes használni, bár a szecsuáni konyhán túlmutatóan is rendkívül sokrétűen használható, kísérletezzünk vele bátran! Tömény, éppen ezért kevés is elég belőle.

A doubanjiang/toban djan Kínából származik. Több regionális kínai konyha használja, de leginkább a szecsuánira jellemző, úgy is hívják, hogy a „szecsuáni konyha lelke”, hiszen az egyik legfontosabb ízesítőjének számít. Sokféle változatban készítik nemcsak a szecsuáni konyhán belül, hanem egész Kínában. A legismertebb verziója - egyáltalán nem meglepő módon - egy szecsuáni, a pixian doubanjiang, amely nevét Chengdu szecsuáni tartományi székhely mellett található Pixianról kapta, ahonnan származik. Lóbabból (esetleg pluszban szójababból), chiliből és sóból készül, olykor előfordul, hogy búzalisztet is adnak hozzá. Hagyományosan készítik, csak erjingtiao chilit és helyi alapanyagokat használnak, ez erjesztés napon történik. A fermentáció 1-8 évig is eltart.

Az összes többi változat variáció erre a témára, különféle eltérésekkel: van olyan, amelyik lóbab-szójabab keverék, kevesebb chilivel; vagy csak szójabab, kevesebb chilivel vagy több chilivel; van, amelyikhez szezámolajat adnak, másokhoz szójaolajat; van szecsuáni borssal, ill. anélkül készített is; van nem-csípős változat. Mint kereskedelmi forgalomba hozott termék, sokféle név alatt futhat (fűszeres babszósz/csípős babpaszta/babpasztás chiliszósz stb.), de valójában mindegyik egyfajta doubanjiangot takar.

 

Felhasználás

Mielőtt hozzáadnánk bármilyen ételhez, egy kis olajon pirítsuk meg, valahol a kis és közepes hőfok között, anélkül, hogy megégetnénk. A pirítás és karamellizálás egy másfajta, mély édeskés ízvilággal gazdagítja a pasztát.

Elsősorban a szecsuáni konyha ételeihez ajánlott, mint pl. ma po tofu, kétszer főzött sertés (hui guo rou), szecsuáni padlizsán (yu xiang qie zi), szecsuáni főtt marha (shui zhu marha), szecsuáni főtt hal (shui zhu yu), szecsuáni stílusú párolt tofu, szecsuáni hot pot (huoguo), darált sertéshús-zeller stir-fry (lanrou xiqin), pirított csirke (ganbian ji), vagy akár kung pao csirke (kínai csirkés stir-fry étel), dan dan tészta (fűszeres szószos tészta, darált sertéshússal és mogyoródarabokkal), „fára mászó hangyák” nevű étel (ma yi shang shu). Kiváló ízesítő kínai dim sum mártogatókhoz, fűszeres-zsibbasztó stir-fry-hoz (ma la xiang guo), kínai csípős marhahúsleveshez, csípős hideg tofuhoz, shanghai-i csípős szószos tésztához (lajiang mian), hunani sertés és tofu stir-fry-hoz.

Érdemes a fenti kört tágítani, kísérletezni és a kínai konyhán túl is megtalálni a fűszerpaszta felhasználásának új lehetőségeit. Az a fantasztikus ebben a pasztában, hogy nagyon gyorsan rendkívül ízletes, csípős ételeket lehet vele készíteni.

Adjuk burgerekhez, mexikói csípős ételekhez, helyettesítsük vele a különböző, fényezéshez használt BBQ szószokat. Egy kis olajon egy-két evőkanál szószt megpirítva főtt rizzsel, sültrizzsel vagy valamilyen ázsiai sülttésztával azonnal fogyasztható. Kiváló fő ízesítője bármilyen tofuval készült ételnek vagy hideg tofu salátának, és nagyon jó mártogató szószként (pl. zöldfűszerekkel, citrom- vagy limelével és újhagymával összekeverve; joghurttal/majonézzel/mascarponevel vegyítve) is. Bármilyen pirított zöldséggel vagy hússal összekeverhető, és a legegyszerűbb, legunalmasabb ételből is pillanatok alatt egy komplex, jóízű fogást lehet csinálni. Hozzáadható vörös húsok marinádjához, stir-fry-okhoz, levesekhez, pörköltekhez, paradicsomos ragukhoz, salátadresszingekhez. Nagyon jó adalék darált húsos ételekhez, mint pl. pásztorpite, fasírtok, rakott, darálthúsos ételek, húsgombócok.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

chili 58%, só, lóbab 18%, búzaliszt

 

Allergének

Búzát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 385 kJ/92 kcal
Zsír: 1.2 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.2 g
Szénhidrát: 10.2 g
- amelyből cukrok: 2.4 g
Fehérje: 6.6 g
Só: 20.1 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben, így hosszú ideig megőrzi minőségét.

Származási ország: Kína

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

A kiválasztott termék a kosárba került!