Mh paratha 5 db -spring home

Plain paratha 5 pcs -spring home

Ár:
1.750 Ft
Csak a boltban vásárolható!

A termék adatai

Kiszerelés: 325 g
Bruttó egységár: 5 385 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Bár a paratha kötelező jelleggel teljes kiőrlésű búzalisztből (atta) készül, ez a termék a szokványostól eltérően búza finomliszt alapú. Kelesztetlen (élesztőmentes), hajtogatott lepénykenyér, amit rétegezéskor növényi zsiradékkal kenegettek, ettől jóval tömörebb, ruganyosabb érzetű és elég jellegzetes, kicsit emlékeztet a leveles tészták struktúrájára.

Mélyhűtött késztermék. Percek alatt kész van! Halal minősítésű, megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is.

 

Mi a paratha?

A paratha az Indiai szubkontinens égészén elterjedt kelesztetlen lepénykenyérfajta.

Indiában főként az északi részek kenyere, és itt teljes kiőrlésű búzalisztből (atta) készítik, akárcsak a sima rotit vagy a chapatit. Abban különbözik ezektől, hogy sokkal vastagabb, olajosabb a tésztája, mégpedig azért, mert hajtogatva, ghi-vel vagy olajjal készül. Némileg a leveles tésztákat idézi, de a pille könnyűség hiányzik belőle. Néha kerekre, máskor háromszög-, négyzet- vagy hatszög alakúra formázzák.

Tava-n sütik, amely nem más, mint egy fém- vagy öntöttvas, oldalperem nélküli, lapos vagy enyhén konkáv serpenyőszerűség. Először szárazon sül, majd egy kevés ghi-n/olajon rápirítanak, ettől aranybarna és kicsit ropogós lesz egy papírvékony rétegben. Sokkal tömörebb és laktatóbb kenyér, mint a roti, ezért önmagában is fogyasztják, némi pickle és joghurt kíséretében, vagy tea, ill. lassi (sós vagy édes joghurtital) mellett.

Sima és töltött (panírral, burgonyával, karfiollal, dahllal, keemával stb.) változatban készítik.

Nem összetévesztendő a parottával/porottával, amellyel valójában két közös vonásuk van csupán, mindkettő leveles tészta hatású és elég sok ghi-t/olajat használnak hozzájuk. Ami megkülönbözteti őket az az alapanyaguk; a liszt, amiből készülnek (paratha - teljes kiőrlésű lisztből, parotta - búza finomlisztből); a merőben eltérő a rétegezési technikájuk, amitől szemmel láthatóan teljesen másképp néznek ki; a fogyasztási helyük (paratha Észak-Indiában; parotta – Dél-Indiában).

 

Felhasználás

Indiában általában ez egy reggeli étek, amit pickle-lel vagy chutney-val, joghurttal/raitával (fűszeres, joghurt alapú zöldségsaláta) és chole-vel (fűszeres csicseriborsó főzelékszerűség) együtt szolgálnak fel. Ha snack-ként fogyasztják, lassival (sós vagy édes joghurtital) társítják, vagy masala chai-ba (fűszeres fekete tea, tejjel) mártogatják.

Gyakran kínálják jeera aloo (római köményes burgonya), gobi matar (észak-indiai stir fry-szerű étel karfiollal, zöldborsóval), sűrű, szaftos curry-k, száraz curry-k (pl. bhuna gosht), bihari kebab (nyárson sütött, marinált marhahúsdarabok) mellé.

Szerves része a paneer vagy csirke kathi tekercseknek (friss, puha tehénsajttal/csirkehússal töltött lepénykenyértekercs).

Az indiai konyhán túlmutatóan is sokféleképpen használható, adjuk bármilyen sűrű, szaftos, pörköltszerű étel, krémlevesek mellé. Kínáljuk mártogató kenyérként salsákhoz, szószokhoz, hummuszhoz, zöldségkrémekhez, hüvelyesekből készített krémekhez.

Elkészítés

A fagyasztóból kivett parathát ne engedjük fel. Távolítsuk el a parathán levő műanyag védőlapot, és helyezzük egy előmelegített tapadásmentes serpenyőbe. Közepes hőmérsékleten süssük mindkét oldalát 2 - 2 percig, vagy amíg aranybarna lesz. Tálaljuk forrón.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

búzaliszt 50%, víz, növényi margarin [pálmaolaj, víz, só, emulgeálószer: E471, E475; természetes rozmaring aroma, vajaroma], cukor, só, sütőpor (kukoricakeményítő, térfogatnövelőszer: E500(ii)); csomósodást gátló: E170(i); stabilizátor: E450(i)

 

Allergének

Búzát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1348 kJ/321 kcal
Zsír: 16 g
- amelyből telített zsírsavak: 11 g
Szénhidrát: 38 g
- amelyből cukrok: 3,9 g
Rost: 1,5 g
Fehérje: 6,1 g
Só: 1,2 g

 

Tárolás: Tároljuk -18°C alatt. Felolvasztás után tilos újra lefagyasztani!

Származási hely: Szingapúr

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!