Barna rizs előgőzölt főzőtasakban -riceland

Boil-in-bag parboiled brown rice -riceland

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 400 g
Bruttó egységár: 1 125 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Hosszúszemű, előgőzölt barna rizs, 4 főzőtasakban, csupán 18-22 perces főzési idővel.

A fehér hosszúszeműtől eltérően, a barna rizsről csupán a pelyvát távolítják el, a héja, a csírája és az endospermium (a rizsszem beltartalma) érintetlen marad. Emiatt táplálkozástani szempontból nagyon magas tápértékkel bír.

A maghéj és a csíra adja a rizs jellegzetes világosbarna színét. Dióízét, merevebb szerkezetét, magas rosttartalmát a maghéjnak köszönheti. A csíra nagy mennyiségű tápanyagot, köztük B-vitaminokat (B1, B2, B3, B6, B9), ásványi anyagokat (magas vastartalmú; gazdag foszforban, káliumban, kalciumban, magnéziumban), fehérjét és egészséges olajokat tartalmaz, míg az endospermium része komplex szénhidrátokat tartalmaz, a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok mellett.

Az előgőzölési eljárás több tekintetben pozitívan változtatja a rizs minőségét: főzési ideje némileg lecsökken, a szemek keményebbek lesznek, ami egyrészt csökkenti a túlfőzés esélyét, másrészt a szemek nem nagyon sérülnek, törnek, és nem tapadnak össze főzéskor. Ízvilága teltebb, aromája koncentrálódik.

Főzés során a barna rizsszemek hosszúsága nem sokat változik, mert a maghéj miatt merevebb a szerkezete, a szemek különállóak maradnak. Könnyű, száraz, rágósabb állagú, főzési ideje hosszabb, mint a fehér rizseké.

Mint hosszúszemű rizsnek, magasabb az amilóz tartalma, ezenfelül mint barna rizsnek, magas a rosttartalma, e kettő együtt alacsony glikémiás indexet eredményez.

 

Felhasználás

Gyakorlatilag bármelyik ételt, amelyhez fehér hosszúszemű rizst használnak, barnával is el lehet készíteni, mindig figyelembe véve, hogy a barnának a főzési ideje, állaga és íze kissé eltérő. Aki nem szereti az ízét, állagát, „lazíthatja” fehér rizzsel is.

Általánosságban bármilyen olyan étel körete lehet, amelynél fontos, hogy a rizs könnyű legyen, és a szemek ne tapadjanak össze: párolt vagy sült húsok, zöldséges ételek, halak és tenger gyümölcsei mellé.

Illik szaftos, szószos ételekhez, töltelékekbe, rizses rakott fogásokhoz, salátába. Piláfhoz is használható.

Vegán és vegetáriánus ételeknél megfelelően fűszerezve jól imitálja a darált húst.

 

Főzés

Egy tasak barna rizst tegyünk fel főni 1,5 l vízzel, 1 kávéskanál sóval ízesítsük. Forrás után 18 – 22 perccel emeljük ki a tasakot villával. Csepegtessük le, vágjuk fel a tasakot, és tálaljuk az elkészült rizst, vagy használjuk fel más étel elkészítéséhez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

előgőzölt barna hosszúszemű rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1477 kJ/349 kcal
Zsír: 2,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,7 g
Szénhidrát: 72,0 g
- amelyből cukrok: 0,5 g
Rost: 4,4 g
Fehérje: 8,0 g
Só: 0,02 g

 

Származási hely: EU

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!