*darbari basmati rizs extra hosszúszemű prémium -annam

Darbari basmati rice extra long grain premium -annam

Ár:
18.500 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 10000 g
Bruttó egységár: 1 850 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Tűszerűen vékony, extra hosszúszemű Indica rizsfajta Indiából. A basmati az aromás rizsek közé tartozik; jellemzője, hogy egy olyan természetes aromakomponenst tartalmaz, amely pandan ízt kölcsönöz a rizsnek.

Prémium minőségű termékkel van dolgunk, erre utal a rizs nevében szereplő ’darbari’ szó is, amely királyi udvart jelent. További különlegessége, hogy érlelt, és mint ilyen, a legaromásabb a basmati rizsnek számít. Az érlelés során a friss rizst megfelelő körülmények között szárítják 18-24 hónapig. Ennek eredményeként a rizs nedvességtartalma csökken, aromája koncentráltabb lesz, színe törtfehér, főzéskor szárazabb lesz.

Minden rizsfajta két típusú keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. Az amilóz egy hosszú, egyenes keményítő molekula, amely nem zselésedik főzés közben, így a magas amilóz tartalmú rizs főzés után kemény és száraz lesz, a szemek nem tapadnak össze. Az amilopektin egy magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, amely a főzés során zselésedik, így a magas amilopektin tartalmú rizs ragacsos lesz.

A hosszúszemű rizsek, így a basmati is, több amilózt tartalmaznak, emiatt főzéskor a rizsszemek kemények és viszonylag szárazak maradnak, nem tapadnak össze. Ami megkülönbözteti a basmatit a többi hosszúszemű rizsfajától, hogy kevesebb keményítőt tartalmaz összességében, amitől jóval könnyebb, lazább állagú lesz.

Az amilózt lassabban emésztjük, tehát kisebb a glikémiás indexe; az amilopektin emésztése könnyebb és gyorsabb, így magasabb a glikémiás indexe. Mivel a basmatiban több az amilóz, ezért közepesnek számító glikémiás indexszel rendelkezik (56 és 69 között).

 

Felhasználás

Nagyon népszerű rizs az indiai, dél-ázsiai és perzsa konyhában.

Az indiai és pakisztáni konyha biryanihoz (húsos/zöldséges rizs egytálétel), rizs kheerhez (édes, tejes rizskása), piláfokhoz (pulao) használja; a curry-k mellé kínálja, ízesítés nélkül vagy ízesítve (pl. citromos, római köményes, joghurtos, kókuszos stb.).

Basmatival készítik a perzsa konyha tahdigját (perzsa ropogós rizsétel), a sáfrányos párolt basmatit stb.

Ha fokozni szeretnénk a rizs természetes aromáját, tegyünk a főzővizébe különböző fűszereket, mint pl. egész zöld kardamom, fahéjrúd, római kömény stb. Ázsiában gyakran pandan levéllel együtt főzik, hogy ezzel fokozzák a benne rejlő természetes pandan aromát.

Általánosságban bármilyen olyan étel köreteként kínálhatjuk, amelynél fontos, hogy a rizs könnyű legyen, és a szemek ne tapadjanak össze: kitűnő párolt vagy sült húsok, zöldséges ételek, halak és tenger gyümölcsei mellé.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve - hideg, folyó vízben - mossuk meg, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. A rizs pandan ízéért felelős aroma hosszas főzéssel elhalványul. Ha a főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, és emiatt aromásabb marad a rizs.

1 csésze 2 adagnak felel meg. A rizs - víz arány 1:2.

Ha extra pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá a rizst (mosás és előáztatás nélkül!), és addig pirítsuk, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak (1 - 2 perc). Forraljuk fel a vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon 12 - 15 percig.
Kóstoljuk meg, és ha a rizs még nem puha vagy maradt még víz az alján, főzzük egy picit tovább, amíg elkészül. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni még 5 percet, lefedve. A végén egy villával lazítsuk fel a rizst, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk.

Indiában nem pirítják a rizst, hanem előáztatás után hideg vagy forrásban levő, sózott, esetleg fűszerezett/tisztított vajas (ghi) vízhez (rizs-víz arány 1:2) adják, egyszer megkavarják. Ezután újra forralják az egészet, majd alacsony hőfokon kb. 12 - 15 percig főzik, fedő alatt. Leveszik a tűzről, és 5 percig hagyják pihenni, lefedve. A végén fellazítják villával.

Egy másik ehhez hasonló módszer, a hagyományos, amikor az előkészített rizst forrásban levő vízhez adják (a víz mennyisége, mint a tésztafőzésnél), 12 - 15 percig főzik, közepes lángon, fedő nélkül, majd leszűrik, hagyják 5 percet pihenni, végül pedig villával fellazítják.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

basmati rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 370 kJ/88 kcal
Zsír: 4,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 58 g
- amelyből cukrok: 1 g
Rost: 31 g
Fehérje: 23 g
Só: 0,04 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

A kiválasztott termék a kosárba került!