Fekete rizs hántolatlan -gallo

Black wholegrain rice - gallo

Ár:
2.579 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 5 158 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Olasz, hántolatlan, előgőzölt középhosszú-szemű fekete rizs, amelyet tiltott rizsnek is hívnak, valamikor Kínában csak a császár és a nemesség fogyasztotta, kitűnő tápértéke miatt, ill. afrodiziákumként. Kínából származik, de az olaszországi Pó völgyében is termesztik már.

Szuperélelmiszerként tartják számon, igazi rizskülönlegesség.

Fekete színét a magas - vízben oldódó antioxidáns – antocián tartalmának köszönheti. Főzéskor lila színű lesz, a szemek keményebbek, belül puhák és nem tapadnak össze, bár a főzési módszertől függően lehet egészen ragacsos is, hiszen egy középhosszú-szemű fajtáról van szó, amelynek elég magas az amilopektin tartalma.

Illata szantálfa és frissen sült kenyér illatára emlékeztet. Enyhén édeskés, dióízű, hasonlít a barna rizsre. Magas a rost-, fehérje-, ásványi anyag (magnézium, foszfor, szelén, vas) tartalma.

Glikémiés indexe alacsony (42 körül).

 

Felhasználás

Komplex ízvilága miatt ugyanúgy használható sós ételek készítéséhez, mint édességekhez.

Kínában rizskásaként (juk) is fogyasztják.

Főzzük bő, sós vízben, némi olívaolajjal, vagy főzzük, majd pirítsuk koktélparadicsommal és cukkiniszósszal, vagy gorgonzolával és dióval. Kínáljuk köretként bármilyen hal- és húsétel mellé, önmagában vagy valamilyen fehér rizzsel keverve. Használhatjuk stir fry-okhoz, paellához, rizottóhoz, rizses levesekhez.

Készíthetünk vele piláfot, rizssalátát, hozzáadhatjuk bármilyen salátához. Nagyon finom burritoban vagy tekercsekben (wrap).

 

Áztatás és főzés

Mossuk meg hideg folyó vízben. Opcionálisan lehet áztatni is, legalább 30 percig/egy óráig, de ideális egy éjszakán át. Az áztatás némileg lecsökkenti a főzési időt és fitinsav tartalmát, a rizs ragacsosabb lesz. Mivel ez egy előgőzölt rizs, kevesebb ideig kell főzni alapból.

1 rész rizshez 2 – 2,25 rész víz szükséges. Az előkészített rizst öntsük fel hideg vízzel. Forraljuk fel, kavarjuk meg egyszer, és a forrástól számított további 12 percig főzzük. Ha az összes víz elpárolgott, de a rizs még mindig kemény, 2-3 evőkanál vizet adjunk hozzá, és főzzük tovább még 5 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig lefedve, majd lazítsuk fel villával.

Főzhetjük bő vízben is fedő nélkül, mint a tésztát (1 rész rizs – 6 rész víz). Amikor a rizs elkészült, szűrjük le.

Ha extra pergős rizst szeretnénk (1 rész rizs : 2 - 2,25 rész víz), a mosás és áztatás lépést hagyjuk ki teljesen. Hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá a rizst, pirítsuk egy percig, amíg a szemeket bevonja az olaj. Forraljuk fel a vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon kb. 12-15 percig. Hagyjuk állni 10 percig lefedve, majd lazítsuk fel villával.

Fontos szem előtt tartani, hogy több tényező befolyásolja, hogy mennyi vizet kell használni a rizshez (mennyire fiatal a rizs, milyen a főzővíz keménysége, mennyire szeretnénk roppanósra, esetleg puhábbra főzni, stb.), ezért kicsit kísérletezni kell a megfelelő főzési idő, ezáltal a megfelelő állag megtalálásához!

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

hántolatlan fekete rizs

 

Allergének

Nyomokban tartalmazhat glutént és glutén származékot.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1503 kJ/355 kcal
Zsír: 2,9 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,6 g
Szénhidrát: 73,1 g
- amelyből cukrok: 0,9 g
Rost: 3,8 g
Fehérje: 7,2 g
Só: 0 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: Olaszország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!