Középhosszú-szemű rizs "karolina" -delicious crete

Medium grain rice „karolina” -delicious crete

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 2 960 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Karolina rizs: egy ovális alakú, középhosszú-szemű (6 – 7 mm), magas glikémiás index-szel rendelkező görög rizsfajta, egyike a Görögországban termesztett 5 féle alaprizsnek.

Szemmel láthatóan is különböző külső és belső rétegből áll, hasonlít a Vialone Nano rizottó rizshez: a matt, üveges külső részét amilopektin (zselésedő keményítő) alkotja, emiatt kitűnő a nedvszívó képessége, és nagyon jól magába zárja az ízeket, aromákat, krémesre lehet főzni; a belső tejfehér része amilózból (nem zselésedő keményítő) áll, emiatt a szemek megtartják formájukat, keményebbek lesznek, annak ellenére, hogy kívül krémesek.

 

Felhasználás

Olyan ételekhez ideális választás, amelyeknél fontos, hogy az elkészült étel állaga krémes vagy kicsit ragacsos legyen. Mivel jól magába zárja az aromákat, érdemes ízesített vízben, levekben főzni.

Tökéletes rizses töltelékekbe (pl. dolma – töltött szőlőlevél/káposztalevél; gemista – görög töltött paradicsom/paprika/egyéb zöldségek), yuvarlakiához (hagyományos görög rizses húsgombóc étel) vagy bármilyen rizses húsgombóc leveshez, krokettekhez, sütőben sütött rizses rakott ételekhez, ill. olyan rizssalátához, amelyet valamilyen formába „öntenek” tálalás előtt. Jó desszertek, pudingok (rizogalo – görög rizspuding), rizskása készítéséhez.

Kitűnő opció rizottóhoz; használható paellához is, de a tökéletes paellához inkább Bomba vagy Valencia rizst válasszunk. Megfelelő risi e bisi-hez (olasz rizses-zöldborsós étel), a Vialone Nano rizs helyettesítésére, ill. Minestrone levesbe.

 

Előkészítés és főzés

Amennyiben paellához, rizottóhoz vagy rizspudinghoz használjuk, nem szükséges sem áztatni, sem megmosni előtte, mert ezzel eltávolítanánk a rizs felületén levő keményítőt, amely rész-szerepet játszik, hogy az ételünk krémes állagú legyen.

A "rizottó módszer" esetében a rizs – víz arány 1:3 vagy 1:4. A rizst egy kis olajon/vajon lassú/közepes tűzön pirítjuk 2 - 3 percig, amíg az olaj bevonja a szemeket. Továbbá is lassú tűzön, kezdjük el a rizshez adagolni a forró folyadékot, merőkanalanként, miközben folyamatosan kavargatjuk. Amint a folyadékot magába szívta, újabb merőkanálnyi folyadékot adjunk hozzá, folyamatosan kavarva. Ismételjük ezt kb. 18 - 20 percig.

Megfőzhetjük, mint egy bármilyen középhosszú-szemű rizst. Ez esetben meg kell mosni. Addig mossuk (lehetőleg edényben, és nem folyóvízben), amíg víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt, amitől a kész rizs vizenyős lenne. Ha főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, a rizs egyenletesebben fő meg, és jobb lesz az állaga. Főzés közben keményítő szivárog ki a szemekből, ezért valamivel több vizet szív magába, mint a többi rizsfajta.

A rizs – víz arány 1 : 1,2. Öntsük a rizst és a hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon lefedve főzzük további kb. 15 - 20 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig lefedve, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

A „piláf módszer" szerint az előkészített rizst először 1 - 2 percig olajon/vajon pirítjuk, majd felöntjük forró vízzel (rizs-víz arány 1:1,2), és egyszer megkavarjuk. Forraljuk fel, utána lefedve alacsony hőfokon főzzük tovább kb. 18 - 20 percig. Hagyjuk lefedve pihenni 5 percig, a végén lazítsuk fel óvatosan villával. A végeredmény egy valamelyest kevésbé összetapadó rizs lesz.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

középhosszú-szemű rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1479 kJ/348 kcal
Zsír: 1,1 g
Szénhidrát: 78,6 g
Rost: 1,2 g
Fehérje: 6 g
Só: 0,009 g

 

Tárolás: Szellős, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: Görögország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!