Originario olasz kerekszemű rizs -gallo

Originario italian round grain rice -gallo

Ár:
690 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 1 380 Ft/ kg

A termékről

 

Régi ár: 1195 Ft

Termékleírás

Eredetileg Japánból származó, nemesített kerekszemű rizs, egy Japonica-fajta, amit az 1900-as évek elejétől termesztenek Olaszországban.

A rövid, kerek, gyöngyre emlékeztető, enyhén áttetsző szemek nedvszívó képessége igen jó. Megfőzve a rizs enyhén ragacsos, nedves.

Magas a glikémiás indexe, mivel jelentős az amilopektin keményítő tartalma. Az amilopektin egy gyorsabban és könnyebben emészthető, magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, azzal a nagyon fontos jellemzővel, hogy a főzés során zselésedik, amitől a főtt rizs összetapad úgy, hogy a kissé ruganyos szemek mégis megőrzik formájukat.

Mivel hántolt, legnagyobb részben szénhidrátot - keményítőt - tartalmaz, nagyon kevés fehérjét és zsírt, vitamint és ásványi anyagot, viszont élvezeti értéke magas.


Felhasználás

Olyan ételek készítéséhez ideális választás, amelyeknél fontos, hogy a rizsszemek a főzőlé ízét magukba szívják, és az elkészült étel állaga krémes, ragacsos legyen.

Tökéletes levesekhez, különösen minestrone-hez (tésztával vagy rizzsel gazdagított, sűrű, olasz zöldségleves), sütőben sült rakott ételekhez (pl. timballo – rizzsel is készíthető többösszetevős rakott étel), töltött krokettekhez, töltelékekhez, soufflé-hoz, olyan rizssalátához, amelyet valamilyen formába „öntenek” tálalás előtt.

A félig kihűlt rizsből arancini (olasz panírozott, töltött, bő olajban kisütött rizsgolyók) készíthető.

Jó alapanyag rizspudinghoz, rizskásákhoz, rizses sütikhez, egyéb krémes, keményítős desszertekhez.

Ugyan nem kifejezetten sushi rizs, de nagyon hasonló, éppen ezért használható sushi rizs helyett, ha nem is sushihoz, de japán curryhez köretként, használható omurice-hoz (sült rizs tojásrántottával, ketchuppal nyakon öntve), takikomi gohanhoz (dashival és szójaszósszal ízesített - zöldséggel, hússal vagy hallal együtt főzött - rizs), vagy olyan koreai ételekhez, amelyek rövidszemű, enyhén ragacsos rizzsel készülnek.

 

Előkészítés és főzés

Amennyiben a rizst rizspudinghoz és krémes, rizses desszertekhez használjuk, nem szükséges megmosni előtte.

Ha más célra használjuk, addig kell mosni (lehetőleg edényben, és nem folyóvízben), amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt, amitől a kész rizs vizenyős lenne.

Ha főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, a rizs egyenletesebben fő meg, és jobb lesz az állaga.

Öntsünk 1 rész rizst és 1 (1,1/1,2) rész hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük további 12 - 14 percig, lefedve. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni egy kicsit lefedve. Al dente rizst kapunk. Ha 10 - 15 percig hagyjuk lefedve, akkor a rizs tovább puhul.

Ha leveshez használjuk, fontos, hogy 14 percet ne nagyon lépjük túl. Ha tejben készítjük, akkor legalább 15 percig főzzük, vagy egy kicsit tovább.

 

Az összetevőkről


Összetétel

kerekszemű Originario rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1476 kJ/348 kcal
Zsír: 1,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,3 g
Szénhidrát: 77,3 g
- amelyből cukrok: 0,2 g
Rost: 1,0 g
Fehérje: 6,9 g
Só: 0,0 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: Olaszország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!