Rose matta vörös rizs előgőzölt -heera

Rose matta rice -heera

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 2000 g
Bruttó egységár: 1 825 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A Rose Matta (más néven Palakadan Matta vagy keralai Matta vagy Matta vagy keralai vörös vagy vörös előgőzölt vagy opál vagy Rose Matta rizs) egy középhosszú-szemű, őshonos indiai rizsfajta, amelyet Karnataka államban és a Kerala állam Palakkad körzetében termesztenek. Más, mint a barna rizs, bár ez is elég durva szemű és nagyon egészséges rizsfajta. Gazdag, robusztus, földes, egyedi íz jellemzi, mogyorós tónusokkal; nagyon laktató.

Előgőzölt. Nem fényezett, emiatt a rizsszemek sárgás-rózsaszínűek, felületükön sötétvörös csíkokkal. Először áztatják, gőzölik, és szárítják, majd hántolják.

Az előgőzölési eljárás több tekintetben pozitívan változtatja a rizs minőségét: a rizsszemek keményebbek lesznek, ami csökkenti a túlfőzés lehetőségét. A szemek nem tapadnak össze, illetve akkor is épek maradnak, ha különböző más alapanyagokkal vegyítik el főzés után. Az előgőzölés miatt ízvilága teltebb, természetes vitamin és ásványi anyag tartalmának nagyrészét megőrzi, beltartalmi értékei inkább a barna rizséhez hasonlíthatók.

Komplex szénhidrátforrás, rostban gazdag, nagyobb mennyiségben tartalmaz magnéziumot és kalciumot, vitaminokat (A és bizonyos B vitaminok), amelyek a fehér rizsekben rendszerint csak mérsékelten fordulnak elő, mert feldolgozásuk során legnagyobb részét elveszítik. A magas rosttartalom miatt egy lassúbb felszívódású szénhidrátforrásnak számít. Glikémiás indexe alacsony (38).

 

Felhasználás

Népszerű az indiai Keralában, Karnataka állam partmenti részein és Sri Lankán, ahol rendszerint idli (indiai sós rizs „süti” szerűség), appam (erjesztett rizsmasszából és kókusztejből alapú sós palacsintaszerűség) készítésre használják, ill. sima rizsköretként csirke-, hal-, bárány-, kecske- ill. marhahúsból készült curryhez. Egyfajta indiai sós rizskását is készítenek belőle, a kanji-t.

Általánosságban, harmonizál a marha, bárány, kecske és vadhúsok ízvilágával.

 

Előkészítés és főzés

Bár előgőzölt rizs, a magok keményebbek és durvábbak, így hosszabb a főzési ideje és több víz szükséges a főzéséhez. Főzés előtt - a rizst szűrőbe helyezve - hideg, folyó vízben mossuk meg, amíg az átfolyó víz tiszta nem lesz, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. Célszerű legalább hideg vízben áztatni főzés előtt, legalább 30 percig.

A matta rizst hagyományosan kétszer főzik meg. Először megmossák hideg vízben, majd áztatják legalább 1 órán át, de inkább egy teljes éjszakát. A vizet leöntik róla, és lassú tűzön főzik 4 – 8 rész vízzel 30 percig. Utána letakarják, várnak 15 - 20 percet, majd sózzák és újabb 15 - 20 percig (vagy ameddig kész lesz) főzik. Végül leöntik róla a maradék vizet, és 10 - 15 percig letakarva hagyják, mielőtt elfogyasztják.

Edényben való főzés, fedő nélkül

Egy csésze rizshez kb. 4,5 csésze vizet kell hozzáadni. Először forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a megmosott és áztatott rizst. Kavarjuk meg, hogy ne ragadjon az edény aljához. Kb. 45 percet - 1 órát kell főzni fedő nélkül. A végén le kell önteni róla a fölösleges megmaradt vizet.

A maradék főzővizet Indiában kanji vellam-nak hívják, és betegeknek szokták adni, mint egy nagyon híg zabkását, de étkezések között is szokták inni, vagy hajmosásra és arc lemosására használják.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

Rose Matta vörös előgőzölt rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1515 kJ/360 kcal
Zsír: 1,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 77,4 g
- amelyből cukrok: 0,2 g
Rost: 1,8 g
Fehérje: 8,5 g

 

Tárolás: Sötét, hűvös helyen tartandó.

Csomagolva: Egyesült Királyság

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!