Sárga currypaszta -aromax

Yellow curry paste -aromax

Ár:
519 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 10 380 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Aromás, enyhén csípős, pikáns narancsos-vöröses színű fűszerpaszta thai sárga curry-hez, a Kaeng kari-hoz. Alapja fokhagyma- és salottahagymapüré. Tartalmazza a legfontosabb sárga curry fűszereket, de csökkentettebb mennyiségben. Nagyon enyhe, mindössze 5% chilivel. Vegánok és vegetáriánusok számára is ideális, mivel a termék nem tartalmaz garnélapasztát! MSG-, tartósítószer-, ill. mesterséges színezőanyagmentes.

A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent). Tömény, 1 tasak fűszerpaszta elég 4 adag sárga curry-hez.

Ne tévesszük össze a Kaeng kari-t a másik közismert thai curry-félével, a Kaeng lueang-gal, melynek ugyan a konkrét jelentése sárga curry, mégis teljesen más: savanyú, csípősebb, élesebb, és színe is halványabb.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól. Fűszeralapjuk friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak friss citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A sárga curry elviekben a legkevésbé csípős a három közül, enyhe édeskés árnyalattal. Fűszerezése másabb, mint a pirosé meg a zöldé, sokkal több szárított fűszert (általában római kömény, koriandermag, lepkeszegmag, kurkuma és/vagy currypor, babérlevél, szerecsendió-virág, fahéj), és kevesebb frisset (citromnád, fokhagyma, galanga vagy gyömbér) tartalmaz. Inkább közelít az indiai curry-k ízvilágához és fűszerhasználatához, de nem tudni pontosan, hogy az indiai konyha közvetlenül vagy áttételesen befolyásolta, a brit tengerész konyhán és annak curryporain keresztül. A pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

A curry végső aranysárgás színét elsősorban a kurkuma adja (vagy a kurkumás currypor), ill. a sárga chili, ha éppen azzal, és nem pirossal készül.

 

Felhasználás

Talán a legismertebb thai sárga curry az, amit csirkével készítenek, és kis mennyiségű burgonyát meg hagymát adnak hozzá. Csirke helyett szoktak halat vagy garnélát, zöldségeket (tök, sütőtök, cukkini, édesburgonya, zöldbab, stb.) vagy tofut is használni. A kókusztej elengedhetetlen adaléka, amelynek egy részét olykor kókuszkrémmel váltják ki, hogy a curry még krémesebb, selymesebb legyen.

Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik: ez az ízek végső kiegyensúlyozására szolgál. Vagy párolt rizzsel (Közép- és Dél-Thaiföldön inkább jázmin rizs, északon ragacsos rizs), vagy friss, vékony rizstésztával (khanom chin) kínálják, egyfajta uborka savanyúságot (Ajat Dtaeng Gwa) adnak mellé.

Hozzávalók thai sárga csirke curry-hez (Kaeng kari kai) (4 személyre)

  ♦1  tasak Aromax Sárga currypaszta

  ♦ 2 - 3 ek étolaj

  ♦ 200 g csirkemell (felkockázva)

  ♦ 160 ml kókusztej vagy 50 g kókusztejpor 115 ml meleg vízzel elvegyítve

  ♦ 50 - 100 ml víz

  ♦ 80 g burgonya és/vagy hagyma (feldarabolva)

  ♦ halszósz és pálmacukor, utóízesítéshez (érdemes mindig Thai halszószt - nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)

  ♦ thai bazsalikom és friss chili (csíkokra vágva, díszítéshez)

Elkészítés

 1/ Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, közepes lángon; adjuk hozzá a fűszerpasztát.

 2/ Folyamatosan keverve, pirítsuk kb. 1 percig.

 3/ Adjuk hozzá a húst, majd a kókusztejet, vizet és a zöldségeket. Főzzük az egészet készre.

 4/ Ízesítsük halszósszal és pálmacukorral, ha szükségesnek érezzük. Díszítsük thai bazsalikommal és friss chilicsíkokkal.

 5/ Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs) vagy gömbölyű rizstésztával.

TIPP

  • A csirkét helyettesítsük garnélával, és feldobhatjuk egy kis garnélapasztával.
  • A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk csak zöldségeket vagy tofut és zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fokhagyma 21%, salottahagyma 19%, citromnád 18%, só 12%, teljesen hidrogénezett szójaolaj 7%, galanga 7%, chili 5%, fűszerek 5% (kurkuma, római kömény, fahéj, szegfűszeg, édeskömény), őrölt koriander 3%, curry por 3%

 

Allergének

Szóját tartalmaz. Nyomokban rákféléket, halat, földimogyorót és szezámmagot tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 751 kJ / 180 kcal
Zsír: 8.7 g
-amelyből telített zsírsavak: 1.3 g
Szénhidrát: 21 g
-amelyből cukrok: <0.5 g
Fehérje: 3.5 g
Só: 11.9 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási hely: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!