RECEPTEK

RECEPTEK

Coleslaw - amerikai káposztasaláta

Ahány ház, annyi módon készítik a coleslaw-t, talán ebben is hasonlít a mi francia salátánkra. Van, amikor a majonéz helyett csak ecetes öntetet tesznek rá, sokszor vörös káposzta kerül bele fehér helyett, vagy az itt leírt alaprecepthez képest másféle zöldségekkel is – pl. zöldpaprika, ananász, alma stb. – gazdagítják. Akár majonézes, akár ecetes öntet van rajta, mindkettő csak salátaöntetként funkcionál, így arányaiban sokkal kevesebb kerül bele, mint a mi majonézes salátáinkba.

Talán azért, mert mi magyarok valami különös vonzalmat érzünk a majonézben ülő zöldségek iránt, én is ezt a verziót kedvelem, így az én receptem is ilyen. Javaslom, hogy próbáld ezt ki először. Aztán saját ízlésed szerint variálhatod, új zöldségeket tehetsz bele, fűszerezheted, változtathatod az öntetet. Talán arra az egyre figyelj, hogy az itt megadotthoz képest legfeljebb kétszer ennyi majonézt tegyél bele, mert különben inkább majonézes káposztasaláta lesz, mintsem coleslaw.

Az amerikai káposztasaláta sült krumpli, hamburger, grill húsok mellé illik a legjobban, de akár rántott húshoz is kínálhatod. Mindenféle hús- vagy zöldségételhez jól megy, ami nem szószos, és amihez mi magyarok savanyúságot vagy valamilyen nálunk szokásos majonézes salátát ennénk.

forrás: rantotthuswokban.bmintbalazs.com/

Hozzávalók 10 főre

  • 1/2 fej káposzta
  • 1 sárgarépa (közepes)
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 9 ek majonéz
  • 2 tk dijoni mustár
  • 1/4 citrom leve
  • 1 kk só
  • 1 kk fekete bors

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1 / Reszeljünk le egy fél fej káposztát, egy szál közepes sárgarépát (vagy egy fél nagyobbat), vágjunk apróra egy fél fej hagymát.

2 / Keverjük össze a zöldségeket egy nagy tálban, és ízesítsük egy-egy kávéskanál sóval és borssal.

3 / A majonézes változathoz szükségünk lesz kilenc evőkanál majonézre (figyelem: ehhez sima majonéz, nem tejföllel dúsított kell!), két teáskanál dijoni mustárra és egy negyed citrom levét. Keverjük jól el ezeket a káposztás keverékkel, hogy a zöldségeket mindenhol érje az öntet. Természetesen a fűszereket és az öntet mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk, vagy másféle zöldségekkel is kipróbálhatjuk.

4 / Ha kész, hűtőben lefedve legalább egy órát hagyjuk érni, de igazán finom másnapra lesz. Hűtőben néhány napig eláll.

A kiválasztott termék a kosárba került!