LEXIKON

Tempeh

A tempeh egy hagyományos szója termék, eredetileg Indonéziából származik, különösen népszerű  Jáva szigetén, ahol az egyik legfontosabb  fehérjeforrás. Mint a tofu, tempeh is szójababból készül,  nemes penésszel fermentálják, de ezek után is egészben marad a babszem, így magasabb a fehérje-, élelmi rost, vitamin tartalma.  A fermentálás után természetes antibiotikumokat is tartalmaz. Magas tápértéke miatt  világszerte használják a vegetáriánus konyhák, a hús helyettesítik vele.
Egész hántolatlan szójababból készül, majd áztatják, és részben főzik. Speciális tempeh készülhet más típusú babból, búzából, vagy tartalmazhat babkeverékeket és teljes kiőrlésű gabonát is.
A hagyományos tempeh-t hibiszkuszlevélbe csomagolják.
Felhsználása:
A főtt tempeh finom magában is vagy chilivel, keverhetjük tésztákhoz, levesekbe, salátákba, szendvicsekhez, de pörköltbe is. Sajtreszelőt használva helyettesíti a darált marhahús (például tacóba). Szivacsos, puha textúrája miatt, alkalmas pácolásra is.  Vékonyra szeletelve és ránthatjuk olajban is, ekkor  ropogós, aranyszínű  kérget is kap.

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések-->