LEXIKON

Szójaolaj

A szójabab Japánból, Kína északi részéről és Koreából származik. Csak a 19. század végén jutott el Európába és Amerikába. Napjainkban a legtöbb szójababot az Egyesült Államokban termesztik. A második helyen Brazília áll, majd pedig Ázsia. A szójabab Kínában már nagyon régóta az alapvető élelmiszerek közé tartozik.

Sheng-Nung kínai császár a Krisztus előtti 3000-es években írt a szójababról. Kínában a szójababot olyan nagyra értékelték, hogy a rizs, a köles, az árpa és a búza mellett az öt szent növény közé sorolták. Minden tavasszal ünnepélyes ceremónia keretében maga a császár vetette el az öt szent növényt. Mindezek ellenére a babból kinyert olaj nem tekint vissza túl nagy múltra.

A szójaolajat a szójababból préselik és nyerik ki. Az olaj linolsav tartalmú, amely az esszenciális zsírsavak és az Omega- 6 zsírsavak közé tartozik - tartalma különösen magas, így a vérzsírértéket pozitívan befolyásolhatja.

A hidegen sajtolt szójaolajban legalább 3%-ban, a finomított olajban pedig 0,1%-ban van lecitin, amelynek fiatalító hatása mára már bebizonyosodott.

www.biobumm.hu

fotók: www.vitonica.com, www.agroterra.com,plazademayoinfo.com,

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések-->