LEXIKON

Adzuki bab

A növény magjait élelmiszerként fogyasztják: a többi hüvelyeshez hasonlóan fontos fehérje- és rostforrás. Leggyakrabban ragukhoz, salátaként, salsa alapjaként, szendvicsekhez és pástétomokhoz használják.

A kelet-ázsiai konyhában az adzukibabot édesen szokás fogyasztani.

Általában cukorral főzik össze és így jön létre az a bizonyos bab paszta, ami az egyik legfontosabb összetevője a kelet-ázsiai ételeknek.

Gyakran ízesítik is, ugyanúgy, mint a gesztenye masszát. A vörös bab masszát még számos kínai ételhez is felhasználják, mint például tangyuan-hez, zongzi-hez, holdsüteményhez, baozi-hoz és a vörös bab fagylathoz. (lásd képünkön).

Rengeteg japán édességekben is megtalálható: anpan, dorajaki, imagawajaki, mandzsu, monaka, anmicu, taijaki és daifuku. Levest is készítenek belőle, cukorral főzik és egy csipetnyi sóval, így készül a vörös bab leves.

Ezen kívül forró italként, tea formájában is fogyasztják. Néhány ázsiai kultúrában még feltétként vagy töltelékként is felhasználják például süteményekben, kekszekben, esetleg gofrira rakják. Japánban különleges alkalmakkor adzukibabos rizst esznek, ez a (赤 饭, szekihan).

Magyarországon leginkább vörös színű adzukit lehet vásárolni bioboltokban.

Jelentős mennyiségben tartalmaz proteineket, B1- és B2-vitamint, kiemelhető vas-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma.

Élettani hatásai közt említik inzulinszabályozó, koleszterincsökkentő, vérnyomás-szabályozó tulajdonságát.

Az adzukibab magjának csíráztatásakor a fehérjék értékes esszenciális aminosavakká bomlanak.

A csíráztatott adzukibab - más babokkal ellentétben - nem okoz bélgázképződést.

-->