Kombu bio -porto muinos

Organic kombu -porto muinos

Ár:
1.490Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 25 g
Bruttó egységár: 59 600 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Ezt a kombut (Laminaria ochroleuca) a köznyelvben arany algának hívják, a sárgás-barna színe miatt, ami megkülönbözteti a többi kombu fajtától. A barna algák fajához tartozik.

Vastag, nyúlánk leveleit darabolva és szárítva csomagolták. Enyhén sós és füstös ízű, állaga húsos, porcos. A főzés során erőteljes umami íz szabadul fel, ezért érdemes lassú tűzön, minél hosszabb ideig főzni. Ízfokozó hatása a magas természetes glutaminsav tartalmának köszönhető.

Nem tartalmaz cukrot, alacsony a zsírtatalma, magas a rost-, folsav-, kalcium-, magnézium-, vastartalma. Cink és foszfor is található benne. A legmagasabb jódtartalmú alga.

Jól beilleszthető a vegetáriánus és vegán étrendbe.

Az alga, általánosságban, az ázsiai konyhának egyik alapélelmiszere, Japánban a kombu egyike a három leggyakrabban használt algáknak.

 

Felhasználás

Csak a kombu főzővizét használják, magát a növényt főzés után ne fogyasszák el, mivel nagyon magas a jódtartalma. A kombut főzés után el kell távolítani az ételből.

A főzővize tulajdonképpen egy alaplé, amelyet levesek, rizs, zöldségek, hús- és halraguk, szószok vagy tenger gyümölcsei elkészítéséhez használnak.

Az algát közvetlenül is belefőzhetik levesekbe, ragukba, szószokba, de a végén a növényt el kell távolítani az ételből.

Ha a bab főzővizébe kombut teszünk, a bab egyrészt hamarabb megpuhul, másrészt könnyebb lesz emészteni, és mélyebb tónust ad a bab ízének.

Japánban leginkább a sűrítés nélküli levesekhez használják, mint a Nabemono (hot pot); a kombu dashi (japán alaplé), az awase dashi (kecert dashi, kombuval és katsuobushival) és a kombu tsuyu dashi (egyfajta dashi alaplé) elengedhetetlen alkotórésze. Ízfokozóként használják sushi rizshez, ragukhoz és marinádokhoz is. Lassú tűzön összefőzhető szójaszósszal, mirinnel vagy más ízesítő szósszal, ez kiemeli az eredti alapanyag ízeit.

Víz/kombu arány az alapléhez: 1 liter vízhez 1 g száraz kombu.

 

Áztatás és főzés

A kombu felületét nedves törlővel le kell törölni, hogy a rajta levő port eltávolítsuk. Az algát nem érdemes sokáig mosni, mivel ez csökkenti az ízét.

Azoknál a recepteknél, ahol a kombu előáztatást igényel, csak addig szükséges áztatni, amíg megpuhul és kinyílik.

Főzési ideje legalább 5 perc, de a felhasználási céltól függően ez elég széles skálán mozoghat. Minél hosszabb ideig főzik lassú tűzön, íze annál intenzívebbé válik.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

kombu alga (Laminaria ochroleuca)

 

Allergének

A termék jellegéből adódóan tartalmazhat nyomokban halat, puhatestűeket és/vagy rákféléket.

 

Tápanyag-összetétel 100 g szárított termékben

Átlagos tápérték 100 g szárított termékben
Energia: 745 kJ/179 kcal
Zsír: <0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,1 g
Szénhidrát: 18 g
- amelyből cukrok: 0 g
Rost: 34 g
Fehérje: 9,2 g
Só: 5,1 g
Jód: 309772 μg

 

Tápanyag-összetétel 100 ml kombu alaplében

Átlagos tápérték 100 ml kombu alaplében
Energia: 5 kJ/1 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 0 g
- amelyből cukrok: 0 g
Rost: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0,02 g
Jód: 118 μg

FIGYELEM! Rendkívül magas jódtartalmú termék! 100 ml kombu alaplé 118 µg jódot (ajánlott napi bevitel, NRV 79%-a) tartalmaz.

 

Származási hely: EU mezőgazdaság

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!