Kombu (dashima) -chungjungwon

Kombu (dashima) -chungjungwon

Ár:
4.750 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 150 g
Bruttó egységár: 31 667 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Koreában dashimának hívják a barna algák fajához tartozó kombu tengeri algát (Laminaria ochroleuca).

Vastag, széles, nyúlánk leveleit szárítva, kis téglalapokra vágva csomagolták. Enyhén sós és füstös ízű; állaga húsos, porcos. Ízfokozó hatása és ízkiemelő tulajdonsága a magas, természetes glutaminsav (umami ízért felelős aminosav) tartalmának köszönhető.

Alacsony a zsírtatalma, magas a rost-, folsav-, kalcium-, magnézium-, vas- és jódtartalma. Cink és foszfor is található benne. Jól beilleszthető a vegetáriánus és vegán étrendbe is.

Az algák az ázsiai konyha alapélelmiszerének számítanak. Koreában és Japánban a kombu egyike a három leggyakrabban használt algának.

 

Felhasználás

Csak a dashima (kombu) főzővizét használjuk, magát a növényt főzés után ne fogyasszuk el, mert nagyon magas a jódtartalma. A kombut főzés után el kell távolítani az ételből!

Mivel az umami íz főzés során szabadul fel, a legjobb eredmény érdekében érdemes lassú tűzön, minél hosszabb ideig főzni.

A főzővize tulajdonképpen egy alaplé, amelyet levesek, rizs, zöldségek, hús- és halraguk, szószok vagy tenger gyümölcsei elkészítéséhez, ízesítéséhez használnak. Ha a bab főzővizébe kombut teszünk, a bab egyrészt hamarabb megpuhul, másrészt könnyebb lesz emészteni, és mélyebb tónust ad a bab ízének.

Az algát közvetlenül is belefőzhetjük levesekbe, ragukba, szószokba, de a végén el kell a növényt távolítani az ételből.

A híres japán, kombu alapú, Konbu Dashi alaplé a koreai konyhában is létezik, Yuksu néven. A legnépszerűbb talán a Dashima Myeolchi Yuksu, amit szárított ajókából és dasimából főznek. Ezt az alaplevet használják a koreai doenjang (miso) leveshez, az Eomuk Guk (haltésztás) leveshez.

Japánban leginkább a sűrítés nélküli levesekhez használják, mint a Nabemono (hot pot); a Kombu Dashi alaplé elengedhetetlen alkotórésze, de ízfokozóként használják sushi rizshez, ragukhoz és marinádokhoz is. Lassú tűzön összefőzhető szójaszósszal, mirinnel vagy más ízesítő szósszal, ez kiemeli az eredti alapanyag ízeit.

Víz/kombu arány az alapléhez: 1 liter vízhez 1 g száraz kombu.

 

Áztatás és főzés

A kombu felületét nedves törlővel le kell törölni, hogy a rajta levő port eltávolítsuk. Az algát nem érdemes sokáig mosni, mivel ez csökkenteni fogja az ízét. Felhasználás előtt érdemes néhány bevágást csinálni az algán, ettől könnyebben kioldódnak belőle az íz- és tápanyagok.

Azoknál a recepteknél, ahol a kombu előáztatást igényel, csak addig szükséges áztatni, amíg megpuhul és kinyílik.

Főzési ideje legalább 5 perc, de a felhasználási céltól függően ez elég széles skálán mozoghat. Minél hosszabb ideig főzik lassú tűzön, íze annál intenzívebbé válik.

A kombu dashi elkészítése kétféleképpen történhet:

  • hideg áztatással (mizudashi): néhány kombu csíkot hideg vízben áztatunk 2 - 3 órára vagy több időre
  • főzéssel (nidashi): néhány kombu csíkot dobjunk egy edénybe, öntsünk rá hideg vizet, és lassan forraljuk fel, majd mielőtt elérné a forráspontot kapcsoljuk le a gázt

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

dashima alga (kombu) (Laminaria ochroleuca)

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g szárított termékben
Energia: 1339 kJ/341 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 66,6 g
- amelyből cukrok: 33 g
Fehérje: 0 g
Só: 5 g

FIGYELEM! Rendkívül magas jódtartalmú termék! 0,8 g szárított dashima 150 µg jódot (ajánlott napi bevitel, NRV) tartalmaz.

 

Származási hely: Dél-Korea

 

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.

 

Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával. Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.ssítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!