Akadashi hatcho miso paszta -kakukyu

Akadashi hatcho miso -kakukyu

Ár:
7.450 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 7 450 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Nagyon sötét, szinte feketés színű miso paszta; lágyabb, mint a tiszta hatcho vagy szója miso, de sokkal karakteresebb, mint egy shiro vagy világos miso. Sós, rendkívül umami-gazdag, picit fanyar, markánsan szójabab ízű.

Elnevezése a nem japán felhasználók számára mindenképp tisztázásra szorul. Az aka szó vöröset jelent (minden sötét színű miso-t aka vagy vörös miso-nak hívnak), a dashi alaplevet, a hatcho miso pedig szója miso-t. Tehát, ha szó szerint fordítjuk, akkor ez egy vörös dashi szója miso, bár semmi köze a dashihoz, és nem is csupán szója miso, hanem egy kevert miso paszta, vagy másképpen awase miso, amely 3 típusú (alapanyagú) miso-t tartalmaz, rizs miso-t (kome miso), szója miso-t (hatcho miso) és árpa miso-t (mugi miso). Ha a szín alapján nézzük, akkor 2 típusú miso-ból áll össze, shiro (fehér) és aka (sötét).

A rizs miso egy rizs-szójaalapú, rövidebb ideig fermentált paszta, enyhébb, lágyabb, kevésbé sós ízvilággal. A szója miso csak szójából készül (esetleg némi árpa hozzáadásával), erjesztési ideje nagyon hosszú (2-3 évig), színe egészen sötét, íze sós, umamis, tömény, szinte kesernyés-fanyar. Az árpa miso-hoz árpát és szójababot használnak, hosszan fermentálják, ami egy meleg sötétebb barna, mély ízvilágú, pikáns, umami-gazdag ízesítőt eredményez, egy édeskés és jellegzetes malátás ízárnyalattal.

Az akadashi hatcho miso elnevezése a készítési módszeréből ered. Az akadashi eredetileg azt jelentette, hogy hatcho miso-ból pirosat kivonni, ami úgy történt, hogy a hatcho miso-t egy törlőkendőbe rakták, és kipréselték belőle a piros (sötét) levet, amit fehér (shiro) miso-hoz kevertek. Amikor a shiro miso-hoz 5% hatcho miso-t adtak, a végterméket akadashinak hívták, amikor 15%-ot akkor akagachinak, és amikor fele-fele arányban keverték, akkor fukusának.

A hagyományosan erjesztett miso-k, fajtától függetlenül, nagyon kiáltalánosítva, a következőképpen készülnek: a szójababot (és/vagy gabonát) megfőzik/gőzölik, koji kultúrával [valamilyen gőzölt gabona vagy szója Aspergillus (oryzae/hatcho stb.) penészgombával beoltva], sós felöntőlével vegyítik össze. Hordókban érlelik változó időtartamig (6 hónap – 3 év), ezalatt a koji enzimjei a természetesen előforduló élesztőgombákkal és baktériumokkal együtt fokozatosan lebontják az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket szabad aminosavakra és peptidekre (umami íz), a zsírokat rövid szénláncú zsírsavakra, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra (édeskés íz). Egyszerre lesz sós, édeskés, savanykás, umami ízű és kesernyés, bár ez utóbbi általában nem nagyon érzékelhető, mert a többi íz elfedi.

A miso, bármelyik fajtájáról is legyen szó, egy koncentrált fehérjeforrás, a legjobb minőségű fehérjéket - az összes esszenciális aminosavat - tartalmazza. Relatív szénhidrát-szegény, alacsony telített zsírsav tartalommal. Jó rost-, vitamin- és ásványi anyag forrás. Emésztése könnyű, mivel mint fermentált termék „elő van emésztve”, át van alakítva, le van bontva.

 

Felhasználás

Nagyon jó alapanyag egy erőteljesebb ízű miso leveshez. Hosszan főzött ételekhez is kitűnő választás, főleg az Aichi prefektúrabeli konyha ételeihez, amelyekhez alapvetően hatcho miso-t szoktak használni. Ilyen pl. a miso nikomi udon (udon tésztaleves, melynek alaplevét miso pasztával ízesítik), a miso oden (egyfajta oden vagy hot pot, amelynél az alaplevet hatcho misoval ízesítik), a miso nabe (nehéz, gazdag hot pot féle, melynek alaplevét hatcho misoval ízesítik), a doteni (sertés- és marha aprólék szójabab miso-ban főzve) stb.

Kiváló, mint öntet ebi furai-hoz (panko morzsával panírozott, bő olajban sült garnéla), és kihagyhatatlan a nagoyai specialitásnak számító miso katsu (a japán rántott sertéshúsnak, a tonkatsunak egy változata) esetében is, amit nem a szokásos édes-savanyú tonkatsu szószkeverékkel öntenek nyakon, hanem egy hatcho miso alapú szósszal. Remek ízesítőanyag japán curry-khez. Nagyon egyszerű, de annál izgalmasabb étel az akadashi miso-ban párolt enoki gomba, a fokhagymás-gyömbéres miso pasztában párolt sertéshús, a miso pasztával megkent, grillezett rizsgolyó. Rizs misoval vegyítve jó a nasu no dengaku-hoz (misoval kenegetett, grillezett padlizsán) is.

A japán konyhán túlmutatóan is sokféleképpen lehet vele főzni, ízesíteni, szem előtt tartva karakteres-erőteljes ízvilágát, ami miatt óvatosabban kell vele bánni: használjunk kevesebbet, vagy hígítsuk (pl., ha marinádként használjuk, keverhetjük sakével és mirinnel, de bármi mással is jó), vagy keverjük valami lágyabb típusú miso-val.

Társítsuk húsosabb zöldségekhez (pl. padlizsán, sütőtök, cukkini), gombához, sötét színű babokhoz, -lencsefélékhez, gabonafélékhez.

Használjuk húsok pácolásához, markánsabb ízvilágú - főleg vörös húsok - marinádjához, nehezebb húsételekhez, pörköltekhez, szószokhoz, mártogatókhoz (joghurt-miso), kencékhez (pl. tahini-miso krém, mogyoróvaj-miso krém, vaj-miso krém), salátaöntetekhez. Paradicsomalapú szószhoz hozzáadva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag).

Ízesítsük vele a sós és édes süteményeink (főleg csokis), péksüteményeink és kenyereink tésztáját.
Használjuk leveskocka helyett (kb. 1 evőkanál miso = 1 leveskocka), só helyett levesekben, mártásos ételekben. 1 teáskanál miso paszta kb. 1 csésze folyadék beízesítéséhez elég. Mielőtt az ételhez hozzáadjuk, hígítsuk fel egy kis folyadékkal (főzőlé, víz stb.).

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szójabab, víz, rizs, glükózszirup, só, színezék: E150a; alkohol, pirított árpaliszt, ízfokozó: E621, E635; koji

 

Allergének

A termék szóját és árpát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 865 kJ/206 kcal
Zsír: 6.8 g
- amelyből telített zsírsavak: 1.0 g
Szénhidrát: 22 g
- amelyből cukrok: 7.1 g
Fehérje: 12 g
Só: 10 g

 

Tárolás: Hűtőben tartandó!

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!