Shinshu aka/vörös miso paszta -hikari miso

Shinshu aka/red miso -hikari miso

Ár:
2.790 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 300 g
Bruttó egységár: 9 300 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Hosszú fermentációjú japán ízesítő paszta, avagy Shinshu akamiso, másképpen vörös/sötét miso. A Shinshu elnevezést elméletileg csak azoknál a Nagano prefektúrában (Japán) készített miso-knál használhatják, amelyeket meghatározott hagyományos módszerekkel és alapanyagokból állítanak elő. Az az összezavaró, hogy manapság teljesen kaotikusan használják az elnevezéseket, és a gyors készítésű miso-kat is hívják Shinshu-nak, így a miso-k kategorizálásával kapcsolatosan a név sokszor nem mérvadó.

Ez a vörös miso egy szójababból és rizs kojival erjesztett rizsből készült, sós, sűrű krémszerű készítmény. A rizs koji egy sajátosan japán fermentációs indító vagy starter, nem más, mint főtt rizs Aspergillus oryzae penészgombával beoltva. Ha egy miso rizs kojival készül, akkor rizs miso-nak (kome miso) minősül (megjegyzendő, hogy ez a legelterjedtebb miso típus!). Mivel színe sötétebb, magasabb a sótartalma, ill. vezető alapanyaga a szójabab, vörös vagy aka miso-nak számít.

Ízvilága karakteres, erőteljes, sós, fanyar és pikáns, kiemelkedő természetes umami ízzel. Színe sötét karamellbarna, állaga félkemény, krémes és picit szemcsés egyszerre. Természetes tartósítószert, alkoholt tartalmaz; ez egyrészt megakadályozza a felületi penészképződést, másrészt leállítja az erjedési folyamatot, és ezzel együtt a széndioxid termelődést, amely „felfújná”, egy idő után pedig kirobbantaná a miso paszta csomagolását. A főzés során az alkohol elpárolog.

A vörös miso fermentációs ideje hosszú, az érlelési folyamata lassú (természetes erjesztésnél 1 - 3 év, kontrollált hőmérsékletnél 3 - 4 hónap), innen a sötét színe, ill. koncentráltabb sós íze (minél tovább erjesztik, annál sósabb lesz). A színét a szójabab mennyisége is befolyásolja, minél több szójababot tartalmaz, annál sötétebb lesz. Ha a szóját gőzölik, és nem főzik, tovább mélyíti és sötétíti a miso színét.

Emésztése könnyű, mivel az erjesztés és érlelés során a penészgomba lebontja az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre: a fehérjéket aminosavakra és peptidekre, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra, ill. csökkenti a szója fitinsav tartalmát. A végeredmény egy könnyen emészthető, B, E és K vitaminban, folsavban, ásványi anyagokban, aminosavakban gazdag „szuperélelmiszer”.

Bár minden miso típus másképp készül valamelyest, a fő mozzanatok mindegyiknél nagyvonalakban megegyeznek: a szójababot mosás és áztatás után főzik vagy gőzölik, a rizst/árpát/szóját gőzölés után beoltják Aspergillus oryzae penészgombával, hogy rizs, árpa vagy szója koji-t kapjanak, amit a későbbiekben a fermentációhoz használnak. A szójababot, a rizs/árpa/szója kojit és a sót összekeverik, olykor élesztőgombával és tejsavbaktériummal is beoltják, majd elkezdődik az erjesztés vagy enzimatikus lebontási folyamat, attól függően, hogy milyen típusú miso-t készítenek.

 

Felhasználás

Elég markáns ízvilág jellemzi, ezért specifikusabban érdemes használni.

Legismertebb felhasználása talán a miso leves (misoshiru), a dashi alaplébe kevert miso paszta.

Használják ramen-, udon-, somen leveshez is, nabemonohoz (japán hot pot/egytálétel), ill. különböző zöldségek miso pasztában való erjesztéséhez (misozuke), húsok pácolásához, nehezebb húsételekhez, pörköltekhez, erőteljesebb ízvilágú marinádokhoz, szószokhoz, mártogatókhoz.

Kitűnő húsosabb zöldségekkel (pl. padlizsán, sütőtök), gombával társítva.

Paradicsom-alapú szósszal kombinálva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag). Hozzáadhatjuk salátaöntetekhez, különböző desszertekhez, ahol az édes és sós ízek jól kiegészítik egymást (pl. karamellszósz, csokis desszertek stb.).

Jól beilleszthető a vegetáriánus és makrobiotikus étrendbe.

 

Elkészítés

Adjuk hozzá az ételhez/egyéb alapanyagokhoz, és vegyítsük el benne.

FONTOS!

Miután hozzáadtuk az ételhez, NE FORRALJUK azt, mert a misoban található természetes probiotikum kultúra („jó baktériumok”) hő hatására elpusztul. A legjobb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk, vagy a miso hozzáadása után a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük az ételt.

Vegyük figyelembe termék magas sótartalmát, az ételt, amelyhez a misót hozzáadjuk, ne sózzuk túlságosan.

 

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, szójabab 31%, rizs, só, alkohol

 

Allergének

A termék szóját.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 845 kJ/202 kcal
Zsír: 6,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,9 g
Szénhidrát: 23,3 g
- amelyből cukrok: 10,5 g
Rost: 4,1 g
Fehérje: 11,2 g
Só: 11,8 g

 

Tárolás: Hűtőben tartandó!

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!