Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Shinshu miso paszta -hikari miso
Shinshu yellow miso -hikari miso
A termék adatai
Kiszerelés: 400 g
Bruttó egységár: 4 225 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Vegán és gluténmentes Shinshu miso paszta, amit gyakran sárga miso-nak is hívnak. Shinshu elnevezést elméletileg csak azoknál a Nagano prefektúrában (Japán) készített miso-knál használhatják, amelyeket meghatározott hagyományos módszerekkel és alapanyagokból állítanak elő. Az az összezavaró, hogy manapság teljesen kaotikusan használják az elnevezéseket, és a gyors készítésű miso-kat is hívják Shinshu-nak, így a miso-k kategorizálásával kapcsolatosan a név sokszor nem mérvadó.
A Shinshu miso egy fermentált japán ízesítő paszta: rizs kojival erjesztett rizs, szójabab (30%) és só kombinációjából készült sűrű, krémszerű készítmény. A rizs koji egy sajátosan japán fermentációs indító vagy starter, nem más, mint főtt rizs Aspergillus oryzae penészgombával beoltva. Ha egy miso rizs kojival készül, akkor rizs miso-nak (kome miso) minősül (megjegyzendő, hogy ez a legelterjedtebb miso típus!).
Természetes tartósítót, alkoholt tartalmaz; ez egyrészt megakadályozza a felületi penészképződést, másrészt leállítja az erjedési folyamatot, és ezzel együtt a széndioxid termelődést, amely „felfújná”, egy idő után pedig kirobbantaná a miso paszta csomagolását. A főzés során az alkohol elpárolog.
Ízvilágát illetően valahol a fehér és a vörös miso között helyezkedik el: valamivel sósabb, kicsit markánsabb, savasabb ízű, mint a shiro (fehér) miso, de nem annyira intenzív ízvilágú, mint az aka (vörös) miso. Enyhén fanyar, egy leheletnyi édeskés ízzel, húsos és földes tónusokkal.
Sötétebb karamellbarna színű, állaga a krémes mogyoróvajéhoz hasonlítható. A maga 11,6 g-os sótartalmával sós miso-nak számít. Rengeteg természetes glutaminsavat tartalmaz, ami a miso umami ízéért felelős. A lágyabb íze miatt ideális azok számára, akik csak most kezdenek el ismerkedni a miso-k világával.
Emésztése könnyű, mivel az erjesztés és érlelés során a penészgomba lebontja az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket aminosavakra és peptidekre, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra, ill. csökkenti a szója fitinsav tartalmát. A végeredmény egy könnyen emészthető, B, E és K vitaminban, folsavban, ásványi anyagokban, aminosavakban gazdag „szuperélelmiszer”.
Bár minden miso típus másképp készül valamelyest, a fő mozzanatok mindegyiknél nagyvonalakban megegyeznek: a szójababot mosás és áztatás után főzik vagy gőzölik, a rizst/árpát/szóját gőzölés után beoltják Aspergillus oryzae penészgombával, hogy rizs, árpa vagy szója koji-t kapjanak, amit a későbbiekben a fermentációhoz használnak. A szójababot, a rizs/árpa/szója kojit és a sót összekeverik, olykor élesztőgombával és tejsavbaktériummal is beoltják, majd elkezdődik az erjesztés vagy enzimatikus lebontási folyamat, attól függően, hogy milyen típusú miso-t készítenek.
Felhasználás
Mivel ízvilága valahol a fehér és a vörös miso között van, sokan ezt a misot találják a legszéleskörűbben használhatónak, bár desszertekhez már túl sós és markáns az íze.
Legismertebb felhasználása talán a miso leves (misoshiru), a dashi alaplébe kevert miso paszta. Használják ramen-, udon-, somen leveshez is, nabemonohoz (japán hot pot/egytálétel), különböző zöldségek (uborka, padlizsán, fehér retek (daikon)) miso pasztában való erjesztéséhez (misozuke), húsok pácolásához, savanyúságokhoz (uborka, padlizsán, fehér retek (daikon)), világos szószokhoz. Paradicsom-alapú szósszal kombinálva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag). Hozzáadhatjuk salátaöntetekhez vagy tészták alapmasszájához.
Jól beilleszthető a vegetáriánus és makrobiotikus étrendbe.
Elkészítés
Adjuk hozzá az ételhez/egyéb alapanyagokhoz (mint pl. páclé/öntet, stb.), és vegyítsük el benne. FONTOS, hogy utána NE FORRALJUK azt, mert a misoban található természetes probiotikum kultúra („jó baktériumok”) hő hatására elpusztul. A legjobb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk, vagy a miso hozzáadása után a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük az ételt.
Vegyük figyelembe termék magasabb sótartalmát, az ételt, amelyhez a misót hozzáadjuk, ne sózzuk túlságosan.
Az összetevőkről
Összetétel
víz, szójabab 30%, rizs, só, alkohol
Allergének
A termék szóját tartalmaz.
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 836 kJ/199 kcal
Zsír: 6,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 1 g
Szénhidrát: 22 g
- amelyből cukrok: 10 g
Rost: 4,9 g
Fehérje: 11 g
Só: 11,6 g
Tárolás: Felbontás után hűtőben tartandó.
Származási ország: Japán
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.