Aka/vörös miso paszta -shinjyo

Aka/red miso -shinjyo

Ár:
1.750Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 3 500 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Hagyományos japán ízesítő paszta, akamiso vagy vörös (sötét) miso, fermentált rizsből és 30% szójababból.

Összetevőit illetően rizs miso-nak minősül (kome miso): sóval meg rizs kojival (gombaféle) erjesztett rizsből és szójababból készült sűrű krémszerű készítmény. A fő összetevője a rizs, kevesebb benne a szójabab.

A vörös miso-t hosszan erjesztik (természetes erjesztésnél 1-3 évig, kontrollált hőmérsékletnél 3-4 hónapig), innen a sötét színe, ill. koncentráltabb sós íze (minél tovább erjesztik, annál sósabb lesz). A színét a szójabab mennyisége is befolyásolja, minél több szójababot tartalmaz, annál sötétebb lesz. Ha a szóját gőzölik, és nem főzik, tovább mélyíti és sötétíti a miso színét.

Sötét vörösesbarna, karakteres, sós, fanyar és pikáns, kiemelkedő umami ízzel. Állaga a mogyorókrémhez hasonlítható, egyenletesen krémes, alig észlelhetően szemcsés.

Természetes probiotikum forrás, egy élő élelmiszer, bár mint pasztörizált, gyors miso, jóval kevesebb probiotikumot tartalmaz, mint a természetes, hosszabb erjesztésű változata. Emésztése könnyű, mivel a koji lebontja a tápanyagokat, könnyen emészthető egyszerű cukrokra, aminosavakra és zsírsavakra.

 

Felhasználás

Elég markáns ízvilág jellemzi, ezért érdeems specifikusabban használni.

Legismertebb felhasználása talán a dashi alaplébe kevert miso paszta, a miso leves (misoshiru). De használják ramen-, udon-, somen levesben is, nabemonohoz (japán hot pot/egytálétel), húsok pácolásához, nehezebb húsételekhez, pörköltekhez, erőteljesebb ízvilágú marinádokhoz, szószokhoz, mártogatókhoz. Paradicsom-alapú szósszal kombinálva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag).

Kitűnő húsosabb zöldségekkel párosítva (pl. padlizsán, gomba, sütőtök).

Hozzáadhatjuk salátaöntetekhez, különböző desszertekhez, ahol az édes és sós ízek jól kiegészítik egymást (pl. karamellszósz, csokis desszertek, stb.).

Jól beilleszthető a vegetáriánus- és makrobiotikus étrendbe.

 

Elkészítés

Adjuk hozzá az ételhez/egyéb alapanyagokhoz, és vegyítsük el benne.

FONTOS!

Miután hozzáadtuk az ételhez, NE FORRALJUK azt, mert a misoban található természetes probiotikum kultúra („jó baktériumok”) hő hatására elpusztul. A legjobb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk, vagy a miso hozzáadása után a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük az ételt.

Vegyük figyelembe termék magas sótartalmát, az ételt, amelyhez a misót hozzáadjuk, ne sózzuk túlságosan.

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, szójabab 30%, rizs, só, alkohol, ízfokozó: nátrium-glutamát

 

Allergének

A termék szóját. Árpát tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 881 kJ/210 kcal
Zsír: 5,3 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,8 g
Szénhidrát: 26 g
- amelyből cukrok: 8,8 g
Fehérje: 12 g
Só: 12 g

 

Származási ország: Japán

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!