Friss udon tészta

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 200 g
Bruttó egységár: 1 385 Ft/kg

A termékről

Az udon (うどん vagy 饂飩?) búzalisztből készült vastag tészta, a japán konyha egyik alapköve.

Ez a fajta tészta vastagabb az ugyancsak japán soba tésztánál, fehér, és rágós.

Ám vastagsága és keménysége régióról régióra változik japánban. Az udont leggyakrabban tésztalevesekben használják, melyeknek van hideg és meleg verziója is.

Fogyasztása evőpálcikával történik.

Összekeverik egy tálba az összetevőket (só, víz, búzaliszt). Összegyúrják a keveréket addig, amíg egy gombócot nem tudnak belőle formálni.

Ezután a tésztagombócot egy nejlon zacskóba rakják, és benne hagyják egészen addig, amíg a tészta meg nem emelkedik. Miután a tészta megemelkedett, kiveszik a zacskóból, majd tökéletes kört vagy négyzetet formálnak belőle. Erre a japán szakácsoknak egy speciális eszköz áll a rendelkezésükre. Majd a tésztából vastag csíkokat vágnak. Végül pedig a tésztacsíkokat megfőzik.
A fűszerezés már a leves fajtájától függ.

Gyakran alkalmaznak extra összetevőket, valamint különböző húslevekbe teszik a tésztát, hogy más ízhatást érjenek el vele.

A hidegen tálalt udon ételek népszerűek a meleg, nyári hónapokban. A tésztát ekkor mártogató szószba mártják, mely szójaszósszal ízesített dasi leves (halerőleves). Gyakori feltétként szolgál például a frissen reszelt gyömbér, nori (szárított hínár), zöldhagyma, vaszabi, szezámmag stb.

    Zaru udon: Lehűtött udon tészta, melyhez feltétként aprított nori szolgál. Hűtött mártogatószósszal tálalják, mely általában dasi, mirin (rizsbor) és szoju (sötét szójaszósz) keveréke. Vaszabival vagy reszelt gyömbérrel eszik.
    Bukkake udon: Hideg udon tészta sűrű dasi levesben tálalva.
    Hadaka udon : Hideg udon tészta, minden feltét nélkül, magában tálalva.
    Kidzsóju udon: Hideg levesben tálalják, mely pasztörizálatlan szója szószból és szudacsi (japán citrusféle) léből és néha reszelt daikonból (japán retek) áll.

Meleg tálalás

    Kake udon: Forró udon, húslevesben tálalva. Feltétként vékonyra szelt zöldhagyma, és/vagy egy szelet kamaboko (félhold alakú halpogácsa) szolgál.
    Kicune udon: Az udonhoz feltétként aburaage (szójababból készült japán étel) szolgál.
    Tempura udon: Az udonhoz feltétként tempura (főként garnélarák) szolgál.
    Jaki udon: Az udont hirtelen sütik, szója alapú szószban.

A kiválasztott termék a kosárba került!