*rizottó rizs -gallo

Risotto rice -gallo

Ár:
880 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 1 760 Ft/ kg

A termékről

 

Régi ár: 880 Ft

Termékleírás

Középhosszú-szemű rizs rizottóhoz, gondosan összeválogatva az olaszországi Po völgy legjobb rizsmezőiről. Hagyományos módon, kővel hántolták.

A Carnaroli és Vialone Nano rizottó rizsekhez viszonyítva a rizsszemek kövérebbek, zömökebbek és hosszabbak. Bár az említett rizsekhez képest kevésbé jó a nedvszívó képességük, mégis egész jól magukba szívják azoknak a hozzáadott anyagoknak az ízét, amellyel együtt főzik.

Ami megkülönbözteti a többi rizsfajtától, hogy megfőzve a szemek belül kemények, kívül krémesek, egyfajta ruganyosság érzetét keltve. Ez részben a magas amilopektin keményítő (magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, amely a főzés során zselésedik) tartalmának, részben pedig a speciális főzési technikának köszönhető: lassú tűzőn, folyamatosan kavargatva készítik, a forró vizet/folyadékot apránként adagolják hozzá, így a rizsben található keményítő magába tudja szívni a főzőfolyadékot és az ízeket, ki tud oldódni a főző folyadékban, és egy krémes ételt eredményez.

Glikémiás indexe elég magas (69 körül).

 

Felhasználás

Elsősorban rizottóhoz ajánlott, de paellához is elmegy, ha éppen nincs Valencia/Bomba rizsünk. A félig kihűlt rizottóból arancini (olasz panírozott, töltött, bő olajban kisütött rizsgolyók) készíthető.

Kitűnő risi e bisi-hez (olasz rizses-zöldborsós étel), a Vialone Nano rizs helyettesítésére, Minestrone levesbe vagy rizses töltelékekhez.

Készítsünk krémes rizspudingot, rizskását és egyéb krémes, keményítős desszerteket.

Amennyiben nem a rizottó módszerrel főzzük, mossuk meg, és áztassuk a rizst, majd használjuk hasonlóan, mint egy bármilyen más általános hosszúszemű rizst.

 

Előkészítés és főzés

A rizs - víz arány 1:4.

A rizottó módszer esetében a rizst sem mosni, sem áztatni nem szabad, mert ezzel eltávolítanánk a rizs felületén levő keményítőt, amely rész-szerepet játszik, hogy az ételünk krémes állagú legyen.

A rizst egy kis olajon/vajon lassú/közepes tűzön pirítjuk 2 - 3 percig, amíg az olaj bevonja a szemeket. Továbbá is lassú tűzön, kezdjük el a rizshez adagolni a forró folyadékot, merőkanalanként, miközben folyamatosan kavargatjuk. Amint a folyadékot magába szívta, újabb merőkanálnyi folyadékot adjunk hozzá, folyamatosan kavarva. Ismételjük ezt kb. 18 - 22 percig.

Megfőzhetjük úgy is, mint egy bármilyen középhosszú-szemű rizst. Ez esetben meg kell mosni és érdemes áztatni. A rizs - víz arány 1 : 1,5. Öntsük a rizst és a hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon lefedve főzzük további kb. 20 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig lefedve, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

középhosszú-szemű rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1476 kJ/348 kcal
Zsír: 1,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,3 g
Szénhidrát: 77,3 g
- amelyből cukorok: 0,2 g
Rost: 1,0 g
Fehérje: 6,9 g
Só: 0,0 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: Olaszország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!