*sushi rizs komachi prémium

Komachi premium sushi rice

Ár:
980 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 1 960 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Komachi rövidszemű hibrid japán sushi rizs, Japonica rizsfajta Olaszországból. A ma már Európában és az Egyesült Államokban is termesztett komachit eredetileg Japánban termesztették, ahol a mai napig, az akitakomachi név alatt futó rizs egyike a három legnépszerűbb sushi rizsnek.

Rendkívül ízletes, kissé édeskés prémium minőségű rizs. A rövid, kerek nyers rizsszemek enyhén áttetszőek. Főzéskor összetapadó és ruganyos-gumis lesz, a szemek mégis megőrzik formájukat, nedvességüket.

Mint általában a rövidszemű rizseknek, magas az amilopektin tartalma, így a glikémiás indexe is 76 körül mozog.

Mivel hántolt, legnagyobb részben szénhidrátot – keményítőt - tartalmaz, nagyon kevés fehérjét és zsírt, vitamint és ásványi anyagot, viszont élvezeti értéke magas.

 

Felhasználás

A sushi rizs elsősorban a japán konyhához kapcsolódik, de Koreában is majdnem ugyanolyan népszerű; ez a mindennapi rizs mindkét országban. Példaképpen felsorolunk néhány fontosabb ételt/ételcsoportot, de ez közel sem meríti ki sem a tradicionális, sem a konyhafüggetlen felhasználási lehetőségeinek körét.

Ezt a rizsfajtát használják sushi (nigiri, makisushi/norimaki, oshisushi, hosomaki, futomaki, temaki), rizsgolyók (onigiri) készítéséhez. Japánban leggyakrabban egyszerű párolt rizsként fogyasztják, a tradicionális washoku vagy a nyugati konyha jegyeit viselő yoshoku részeként [pl. japán curry, omurice (sültrizs tojásrántottával), hayashi rizs (egyfajta vörösboros marhapörkölt rizzsel) stb.]. A donburikat (rizses egytálétel: hal és/vagy hús és/vagy zöldségek és/vagy tojás stb. összefőzve és párolt rizsre halmozva) is sushi rizzsel, vagyis rövidszemű rizzsel készítik. Ezzel készül a takikomi gohan (dashival és szójaszósszal ízesített - zöldséggel, hússal vagy hallal együtt főzött – rizs), az ochazuke (egy tál rizs, forró teában előáztatott nori darabokkal), a löncshúsos musubi (grillezett löncshús és rizstömb „szendvics”, norival átkötve), yakimeshi (sültrizs). Ha a sashimit főételként kínálják, körete általában párolt, kerekszemű rizs és miso leves.

Koreában sushi rizzsel készítik a kimbap-ot (gimbap), amely sokban hasonlít a japán makisushihoz, de van néhány markáns megkülönböztető jegye: a rizs főzéséhez nem rizsecetet, hanem pirított szezámolajat használnak, a kimet/gimet (nori algalap) is vékonyan megkenik ezzel. A tölteléke lehet nyers is, de gyakran használnak sült, fűszerezett alapanyagokat is, ami miatt nem tálalják szójaszósszal és wasabival, mint a japán rokonát.

Az egyszerű, párolt rövidszemű rizs tovább variálható, pl. ha kaffir lime levéllel főzzük össze, és limehéjjal és limelével ízesítjük a végén, vagy furikake fűszerkeverékkel fűszerezzük.

 

Előkészítés és főzés

Nagyon fontos, hogy a rizst addig kell mosni, amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt. Áztassuk min. 30 percig, majd hagyjuk lecsöpögni kb. 30 percig. A japánok nyáron 30 percig áztatják, télen 2 órán keresztül, de az áztatási időt a rizs minősége és frissessége is befolyásolja.

Edényben való főzés

Öntsünk 1 rész rizst és 1 (1,1/1,2) rész hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük további 15-20 percig, lefedve. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10-15 percig lefedve.
 

Rizsfőzőben való főzés

Rizs – víz arány 1:1/1,1/1,2. Az előkészített rizst és a vizet öntsük a rizsfőző edényébe, kapcsoljuk be a rizsfőzőt. Amikor a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkciója kezd működni, hagyjuk pihenni kb. 10 percig, majd lazítsuk fel.

Sushi rizs készítés

A rizst a fentiek szerint főzzük meg. Az elkészült rizst sushi ecettel kell elegyíteni. 0,5 kg nyers rizshez 1 evőkanál sushi ecet szükséges. Tegyük a főtt rizst egy nagyobb tálba (üveg/bambusz/fa lehetőség szerint), spricceljünk rá ecetet, és falapátot használva, gyors mozdulatokkal vegyítsük össze, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk. Ezt csináljuk folyamatosan, amíg az összes ecetet egyenletesen elkeverjük a rizsben. A legjobb ízhatást akkor érjük el, ha el tudjuk vegyíteni az ecetet, amíg még a rizs meleg.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

komachi sushi rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1463 kJ/345 kcal
Zsír: 0,9 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 77 g
- amelyből cukrok: <0,5 g
Fehérje: 6,3 g
Só: <0,01 g

 

Származási ország: Olaszország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!