*trassie indonéz stílusú erjesztett garnélapaszta -jeeny's

Trassie indonesian style shrimp cooking paste -jeeny’s

Ár:
2.155 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 250 g
Bruttó egységár: 8 620 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Kukoricaliszt alapú, erjesztett fehér garnélából (Penaeus vannamei) készült, igen sós, indonéz stílusú ízesítő, amit Indonéziában trassie-nak (terasi/trassi) hívnak, Malajziában belachan-nak (belacan/blachan). Tömény, jellegzetes aromájú, umamiban (az 5. íz) igen gazdag természetes ízfokozó. Erőteljes illata az „avatatlanok” számára akár visszataszítónak is tűnhet elsőre, ne hagyjuk, hogy elriasszon! Nagyon keveset kell belőle használni, mert nem az a szerepe, hogy dominánsan kiemelkedjen a többi íz közül vagy elnyomja azokat, hanem hogy a többi ízt kiemelje és elmélyítse. Bár nyersen kifejezetten taszító az illata-íze, amikor összefőzik valamivel, az illata lágyul vagy teljesen eltűnik, íze pedig kellemes lesz.

Legtöbb délkelet-ázsiai országnak megvan a maga fermentált garnélapasztája, mindenhol más-más név alatt fut (kapi - Thaiföld, belacan - Malajzia, ngapi - Burma, mam tom - Vietnám, bagoong alamang - Fülöp-szigetek, stb.), és a területi változatok eltérnek ízben, sósságban, színben, állagban, készítési módban.

A hagyományos trassie - legyen az bármilyen fajta - nem tartalmaz kukoricalisztet, úgy készül, hogy a garnélát megmossák, sóval keverik, napon erjesztik, ezalatt a garnéla vagy sűrű, pasztaszerű állagúra bomlik, vagy „rásegítenek” és ledarálják. Az erjesztés eltarthat hetekig, hónapokig. Tégla keménységűre szárítva, kisebb darabokban/egyben, nagy tömbben vagy granulátummá őrölve árulják, ritkábban nedves pasztaként. A felhasznált alapanyagok függvényében íze és színe nagyon változó tud lenni (a lilás-vöröstől egészen a sötétebb barnáig). Minél hosszabban fermentálják, annál intenzívebb, gazdagabb, markánsabb ízvilágú lesz a végeredmény.

 

Felhasználás

Az alapszabály, hogy az indonéz ételekhez indonéz garnélapasztát kell használni, de ha minden húr szakad, helyettesíthetjük thai garnélapasztával (kapi).

Nem fogyasztható nyersen, mindenképp hőkezeljük, vagy külön, mielőtt hozzáadnánk az ételhez (pirítsuk, grillezzük vagy főzzük), vagy főzzük össze az étellel.

Óvatosan adagoljuk, épp csak annyit használjunk, hogy halványan érezhető legyen a garnélapaszta, de semmiképp ne legyen harsány, uralkodó.

A terasi az indonéz konyha fontos ízesítője, a sambal terasi (indonéz chiliszósz), a sayur asem (tamarinddal készült zöldségleves), a gado-gado (indonéz saláta földimogyorószósszal), a lotek (főtt zöldségek földimogyorószósszal), a rujak (csípős gyümölcssaláta) elengedhetetlen összetevője. Használják bizonyos nasi goreng-ekhez (indonéz sültrizs). Jáva szigetén pl. alig találunk olyan ételt, amelybe legalább egy pici ne kerülne, mint amolyan rejtett összetevő, ami érthető is, hiszen egy nagyon jó, természetes ízfokozó.

Maláj ételekhez is megfelelő, a terasi nagyon hasonlít a belacan-hoz, a fermentált garnélapaszta maláj változatához. Kitűnő sambal belacan-hoz, ami tulajdonképpen az indonéz sambal terasi-nak, az erjesztett garnélapasztás chiliszósznak a maláj megfelelője, a nasi lemak-hoz, laksa-hoz (maláj csípős tésztaleves).

Érdemes kísérletezni, túllépni az indonéz és maláj felhasználási lehetőségeken, a legunalmasabb ételt is egy ínyenc fogássá tudja varázsolni, így pl. hozzáadhatjuk paradicsomszószokhoz, sajtszószokhoz, salátaöntetekhez, stir fry ízesítő szószokhoz, otthon készített BBQ szószokhoz, chiliszószokhoz, halhoz és zöldséghez társított mártogató szószokhoz. Jó adalék húsos vagy hüvelyesekkel készített levesekhez, új dimenzióba tudja emeli a francia hagymalevest. Remek fűszer bármilyen húsos vagy főtt ételhez - különösen darált borjúhoz, marhához és sertéshez, tojásos ételekhez, bármilyen formában tenger gyümölcseihez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

kukoricaliszt, só, garnéla (Penaeus vannamei)

 

Allergének

Garnélát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 750 kJ/180 kcal
Zsír: 4,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 2,5 g
Szénhidrát: 3 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 31 g
Só: 27,5 g

 

Tárolás: Tároljuk hűvös, száraz helyen. Felbontás után tegyük hűtőbe, légmentesen lezárt edénybe/üvegbe.

Származási ország: Malajzia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

A kiválasztott termék a kosárba került!