Csicseriborsó sós lében -giana

Ár:
495 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 400 g
Bruttó egységár: 1 238 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A csicseriborsó Kis-Ázsiában már nagyjából 8000 éve ismerik, innen terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Valószínűleg a ma is vadon termő Cicer Reticulatum-ból fejlődött ki. Manapság már sok szubtrópusi vidéken termesztik a csicseriborsót, a származási helyén kívül még Dél-Amerikában is.

Nagyjából 20%-ban fehérjét, 40%-ban szénhidrátot, B1- és B6-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Ásványi anyag tartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Energiatartalma: 275 kcal (1152 kJ)/100 g.

Éretlen magjait a borsóhoz hasonlóan főzeléknek, levesnek, éretten főzeléknek, köretnek (saláta, püré) fogyasztják.

Pörkölt csemegeként is igen kedvelt, mivel íze a dióéhoz hasonló.

Magját hazánkban régebben a babhoz hasonlóan fogyasztották, pörkölve kávépótlónak használták.

A csicseriborsó az egyik legelfogadottabb hüvelyes növény a biotermékek piacán. Egységnyi területről sokkal több fehérjét ad, mint az árpa, a zab, a kukorica, a köles vagy a bükköny. Jobb az emészthetősége és a biológiai értéke, mint a babé vagy a lencséé.

A csicseriborsó lisztje adalékként, helyettesítőként is hasznosítható. Így péksüteményekben is felhasználható lenne, általa a kenyér is ízletesebb, tovább eltartható. Diabetikus és gyógyászati hatása is figyelmet érdemel.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

csicseriborsó, víz, só, antioxidáns: E300

 

Származási hely: EU

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!