Basmati rizs érlelt klasszikus -india gate

Basmati rice classic aged -india gate

Ár:
3.950 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 3 950 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

GMO-mentes, 2 évig tárolt és érlelt, indiai, extra hosszúszemű basmati rizs, amely hossza több mint kétszeresére nő főzéskor.

Az érlelt (aged) basmati rizsek a legaromásabb különlegességnek számítanak a basmatik között. A fiatal, friss rizs érlelése tulajdonképpen egy 12-24 hónapig tartó szárítást jelent, a megfelelő körülmények között. Ennek eredményeként a rizs nedvességtartalma csökken, míg az aromája koncentráltabb lesz, színe gyöngyfehér vagy aranyszerű, a főzéskor pedig szárazabb lesz.

A basmati egy hosszúszemű, aromás Indica rizsfajta, olyan természetes aromával, amely pandan ízt kölcsönöz a rizsnek.

Minden rizsfajta két típusú keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. Az amilóz egy hosszú, egyenes keményítő molekula, amely nem zselésedik főzés közben, így a magas amilóz tartalmú rizsek főzés után kemények és szárazak lesznek, a szemek nem tapadnak össze. Az amilopektin egy magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, amely a főzés során zselésedik, így a magas amilopektin tartalmú rizs ragacsos lesz.

A hosszúszemű rizsek, így a basmati is, több amilózt tartalmaz, emiatt a főzés során a rizsszemek kemények és viszonylag szárazak maradnak, nem tapadnak össze. Ami megkülönbözteti a basmatit a többi hosszúszemű rizsfajától, hogy kevesebb keményítőt tartalmaz összességében, amitől jóval könnyebb, lazább állagú lesz.

Az amilózt lassabban emésztjük, tehát kisebb a glikémiás indexe; az amilopektin emésztése könnyebb és gyorsabb, így magasabb a glikémiás indexe. Mivel a basmatiban több amilóz van, ezért közepesnek számító glikémiás indexszel rendelkezik (56 és 69 között).

 

Felhasználás

A közönséges basmati nagyon népszerű rizs az indiai-, dél-ázsiai- és perzsa konyhában. Az érlelt változatát, ami egy igazi különlegességnek számít, célzottabban használják, különlegesebb alkalmakkor és -fogásokhoz, de valójában bármihez használható, amihez közönséges basmatit használnánk.

Készítsünk vele indiai és pakisztáni biryanikat (rizses egytálétel), piláfokat (pulao), indiai stílusú sültrizst; kínáljuk curry-k mellé, ízesítés nélkül vagy ízesítve (pl. citromos, római köményes, joghurtos, kókuszos stb.).

Használjuk perzsa tahdighoz (perzsa ropogós rizsétel), -sáfrányos párolt basmatihoz stb.
Ha fokozni szeretnénk a rizs természetes aromáját, a főzővizébe bedobhatunk különböző fűszereket, mint pl. egész zöld kardamom, fahéjrúd, római kömény stb. Ázsiában pandan levéllel is szokták főzni, ezzel fokozzák a benne rejlő természetes pandan aromát.

Általánosságban bármilyen olyan étel körete lehet, amelynél fontos, hogy a rizs könnyű legyen és a szemek ne tapadjanak össze: kitűnő párolt vagy sült húsok, zöldséges ételek, halak és tenger gyümölcsei mellé.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. A rizs pandan ízéért felelős aroma hosszas főzéssel elhalványul. Ha a főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, és emiatt aromásabb marad a rizs.

1 csésze nyers rizs 2 adagnak felel meg.
A rizs - víz arány 1:2.
1 csésze nyers basmatiból kb. 3 csésze főtt rizs lesz.

Ha extra pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá a rizst (mosás és előáztatás nélkül!), és addig pirítsuk, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak (1-2 perc). Forraljuk fel a vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon kb. 9-10 percig.
Kóstoljuk meg, és ha a rizs még nem puha vagy maradt még víz az alján, főzzük egy picit tovább, amíg elkészül. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni még 5 percet, lefedve. A végén egy villával lazítsuk fel a rizst, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk.

Indiában nem pirítják, hanem előáztatás után hideg vagy forrásban levő, sózott, esetleg fűszerezett/tisztított vajas (ghi) vízhez (rizs-víz arány 1:2) adják, egyszer megkavarják. Felforralják az egészet, majd alacsony hőfokon kb. 9-10 percig főzik, fedő alatt. Leveszik a tűzről, és 5 percig hagyják pihenni, lefedve. A végén fellazítják villával.

Egy másik ehhez hasonló módszer, a hagyományos, amikor az előkészített rizst forrásban levő vízhez adják (bő víz, mint a tésztánál), kb. 9-10 percig főzik, közepes lángon, fedő nélkül, majd leszűrik, hagyják 5 percet pihenni, végül pedig villával fellazítják.

 

 

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

basmati rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1506 kJ/355 kcal
Zsír: <0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: <0,1 g
Szénhidrát: 78 g
- amelyből cukrok: <0,5 g
Fehérje: 8,8 g
Só: <0,01 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!