Fehér bors őrölve

Ground white pepper

Ár:
4.600Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 9 200 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Őrölt vietnámi fehér bors (Piper nigrum) a borsfélék (Piperaceae) családjából, egy kúszónövény csonthéjas termése.

A fehér, fekete, zöld és piros bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a feldolgozási módszerük, amely befolyásolja a fűszer végső külalakját és ízét.

A fehér bors esetében a borsszemeket teljesen éretten szedik le, amikor már vöröses színre váltanak. Hozama kisebb, mint a fekete borsé, mert amíg ezt éretlenül takarítják be, minimális kockázattal, az érett esetében nagyobb a veszteség, pl. a madarak lecsipkedhetik az érett szemeket, vagy rothadásnak indulnak, esetleg megpenészednek. A feldolgozási technológia is bonyolultabb: a szemeket 8-10 napig vízben áztatják (ideális esetben folyó vízben), miközben párhuzamosan egy fermentálódás is lejátszódik. A fellazult külső héjat és a gyümölcshúst eltávolítják, majd a megmaradt belső magot szárítják, esetenként fehérítik.

Különbözik a fekete borstól, nemcsak színét illetően: aroma profilja lágyabb, egyszerűbb, kevésbé csípős, mivel a külső héjjal és gyümölcshússal együtt aromaanyagokat és valamennyi - csípősségért felelős - piperint is eltávolítanak.

Földes, kicsit dohos, füves aroma jellemzi, mentol tónusokkal, trágyára emlékeztető ízzel, ami a fermentáció „mellékterméke”. Enyhébb csípőssége ellenére élesebb, de kifinomultan, másképp, mint a fekete bors.

 

Felhasználás

Gyakran használják az ázsiai/dél-ázsiai konyhában: az indiaiak bizonyos tejszínes mártásokat és curry-ket, a kínaiak leveseket (pl. szecsuáni csípős-savanyú leves), húsmarinádokat és csípősebb stir-fry-okat, a vietnámiak leveseket, sertéshússal készült ételeket fűszereznek fehér borssal.

Bár közel nem olyan népszerű, mint a fekete bors, de azért használata Európában is elterjedt. A francia konyha különösen szereti: egytálételeket, pitéket, tejszínes szószokat, , fehér szószokat/mártásokat (pl. bechamel, velouté, majonéz), tejszínes krémleveseket (pl. Vichyssoise), tojásos ételeket, krumplipürét fűszereznek vele, de a svéd konyhában is megtaláljuk (pl. a svéd húsgolyókhoz készített tejszínes mártások). Sok esetben csak az esztétika kedvéért használják világos/fehér ételekhez, ahol fontos, hogy a bors vizuálisan észrevétlen maradjon.

Az állatra emlékeztető és mentolos tónusai jól harmonizálnak a fehér húsú halakkal, fehér húsokkal általában, tenger gyümölcseivel (különösen kagylóval), grillezett kecskesajttal vagy éppen friss osztrigával.

Kitűnő édes-savanyú ételekhez, -szószokhoz, marinádokhoz, serpenyős sült zöldségekhez, tésztasalátákhoz.

A fehér borsot ritkán használják egészben, inkább durvára törve vagy finomra őrölve. Minél finomabb szemcséjű a fűszerünk, aromája annál intenzívebben fog ötvöződni az étellel.

FONTOS! A főzés végén kell hozzáadni az ételhez, mert a magas hőmérsékleten keserű lesz. Kis mennyiségben helyettesíthetjük fekete borssal, de ha nagyobb mennyiség szükséges, ne használjunk feketét, mert ízviláguk elég különböző.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, keverjük bátran különleges, ínyenc borsokkal.

Jó párosítás a földes ízvilágú köménnyel vagy citromfűvel.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fehér bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Vietnám

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!