Füstölt fehér hegyi bors öko

Smoked white highland pepper ecologic

Ár:
980Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 25 g
Bruttó egységár: 39 200 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Srí-lankai füstölt fehér hegyi bors (Piper nigrum), a sziget közepén található – UNESCO világörökségi helyszínnek nyilvánított – hegységből. Fekete erdei stílusú, hideg, fenyőfa füstöléssel készült.

Ugyanannak a Piperaceae családhoz tartozó kúszónövénynek a terméséből lesz mind a fehér, mind a fekete bors. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

A fehér esetében az érett vörös borsszemeket szedik le, pár napig - egy hétig áztatják (miközben fermentálódik), majd a külső rétegét és a gyümölcshúst eltávolítják, így csupán a fehér magja marad meg, amit megszárítanak a napon. Alacsony hozamú, nemcsak a betakarítás körülményessége miatt, hanem a termesztés időtartama miatt is, hiszen a teljes érésig a termés egy része megpenészedhet, elrohadhat, vagy megehetik a madarak.

Nagyon jó minőségű bors, alapból krémfehér színű, a füstöléstől némileg sötétebb. Intenzív, kifinomult alaparomáját jellegzetes füstös tónusok egészítik ki. Kevésbé csípős, mint a fekete vagy akár a vörös, mert a külső rétege, amelyet feldolgozás során eltávolítanak, tartalmaz csípősségért felelős piperint is.

 

Felhasználás

Olyan világos/fehér színű ételekhez érdemes használni, ahol fontos, hogy a bors vizuálisan észrevétlen maradjon, de illik hozzá a füstös ízvilág is.

Nagyon jó tejszínes szószokhoz, majonézhez, tejszínes krémlevesekhez, tojásos ételekhez, világos zöldségpürékhez, fehér babhoz, tésztasalátákhoz.

Füstös csípőssége jól illik a grillezésre szánt fehér húsú halakhoz, -fehér húsokhoz, -tenger gyümölcseihez, grillezett kecskesajthoz, grill- és BBQ marinádokhoz, dörzsfűszerkeverékhez.

Kitűnő olyan vegán ételekhez, ahol fontos, hogy az ételnek füstös ízbeütése legyen.

Egész fehér bors: ritkán használják, de marinádokba, olajok ízesítésére nagyon jó.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, illetve az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről.

FONTOS! A fehér bors keserű lesz, ha túl sokáig főzik.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fehér bors (Piper nigrum) ökológiai termesztésből, füst

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás :Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Srí Lanka/Németország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!