Füstölt felföldi malabár zöld bors öko

Smoked green malabar highland pepper ecologic

Ár:
1.549 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 77 450 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Ökológiai gazdálkodásból származó, szárított, bükkfán füstölt, egész zöld malabár tigris bors (Piper nigrum), más nevén zöld malabár felföldi bors / zöld malabár hegyvidéki bors / zöld tigris bors / zöld malabár bors.

Egy szigorúan védett természetvédelmi területen, a délnyugat-indiai Kerala állam Wayanad hegyvidékén terem, tiszta és érintetlen környezetben. Hozama nagyon alacsony, de illóolaj-, aromaanyagtartalma szignifikánsan magasabb, mint a legtöbb borsfajtának.

A borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó kúszónövény csonthéjas termése, akárcsak a fekete, vörös és fehér bors. A fűszerbogyók végső színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a feldolgozási módszerük, amely befolyásolja a fűszer végső külalakját és ízét.

A zöld borsot éretlenül, zölden szedik le, egészen korai szakaszban, amikor még nagyon zsenge. Hogy a fermentálódást megakadályozzák, és a szemek zöld színét megőrizzék, gőzölik/főzik, majd pedig vákuumban magas hőmérsékleten, gyorsszárítással dehidratálják, vagy pedig liofilizálják (fagyasztva szárítják), olykor napon szárítják.

Aromaprofilja összességében kevésbé komplex, mint a fekete borsé. Lágyabb és gyümölcsösebb ízű; virágos és citrusos tónusok jellemzik, a lágy füstös jegyek mellett halvány umami is felfedezhető benne. Illata erőteljesen fás-füstös. Pikáns, könnyed, de jól érezhető forróság a sajátja, a legkevésbé csípős bors, a fekete, vörös és fehérhez képest jóval alacsonyabb a piperin tartalma.

Állagra kicsit puhább, de azért darálható. Van, amikor áztatják, majd belemorzsolják az ételbe, vagy pedig az áztató folyadékkal együtt adják hozzá valamilyen szószhoz.

 

Felhasználás

Remek társítás majdnem minden húsféléhez, kiemelten jó fehér húsokhoz, bárányhoz, borjúhoz, általánosságban vörös húsokhoz, vadhúsokhoz (vaddisznó, fácán, őz, szarvas, nyúl stb.). Isteni tenger gyümölcseihez - különösen homárhoz, Szent Jakab kagylóhoz. Jól ellensúlyozza a zsíros halak (makréla, hering, lazac stb.) sajátos állagát és ízvilágát, de sovány halakhoz, így a süllőhöz, sügérhez, pisztránghoz és tonhalhoz is kiváló.

Kitűnő zöldséges ételekhez (párolt vagy serpenyős zöldségek - tök, sárgarépa stb.; zöldségpürék - paszternák, édesburgonya, burgonya stb.; egytálételek - ratatouille, moussaka stb.), salátákhoz, salsákhoz, marinádokhoz, szószokhoz és mártásokhoz (paradicsomszósz; francia bors steakszósz - steak au poivre vert; tejszínes, könnyű, világos szószok; velouté stb.).

Nagyon jó terrine-hez, pástétomokhoz, levesekhez, omletthez, tofuhoz, friss- és kecskesajtokhoz.

Jó választás friss eper, ananász, mangó fűszerezésére.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

füstölt zöld bors (Piper nigrum) ökológiai termesztésből

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egész borsot tartani, légmentesen lezárva tárolni, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Németország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!