Japán bors őrölt -s&b

Ground japanese pepper -s&b

Ár:
4.390Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 12 g
Bruttó egységár: 365 833 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Japán bors (Zanthoxylum piperitum), más néven sansho, egy álbors, amely egy tüskés cserje termése. A rutafélék (Rutaceae) családjához tartozik, akárcsak a szecsuáni-, nepáli vad szecsuáni-, andaliman-, badrang- és butáni citromos bors.

Apró kerek bogyóit (kanka) éretten szedik le, amikor vöröses színre váltanak. A bogyókban egy kis fekete mag található, amely kicsit kesernyés, ezek általában szárításkor kihullnak, a többit eltávolítják, csak a külső burkot használják fűszerként, finom porrá őrölve (kona sansho).

Mivel közeli rokona a szecsuáni borsnak, hasonló alaptulajdonságaik vannak, de a japán bors kevésbé csípős, és sokkal citrusosabb, mint a szecsuáni. Íze és illata friss, kissé fanyar, menta és erőteljes citrus jegyekkel. Zsibbasztó, pezsgő, bizsergető csípőssége, amely a sanshool vegyületeknek köszönhető, egészen más érzet, mint amilyent a chili vagy a fekete bors erőssége ad.

 

Felhasználás

Nagyon népszerű a japán és a koreai konyhában.

Japánban a shichimi togarashi vagy hétfűszerkeverék, illetve a nanami togarashi egyik alkotóeleme. Elengedhetetlen alapanyaga az unagi no kabayakinak (grillezett angolna), klasszikus fűszere a yakitorinak (japán nyárson sült csirke). Rizset, rament, tésztákat, szójaszósszal/szójaszószban főzött ételeket, savanyúságokat ízesítenek vele. Desszertekhez is használják, mint pl. a kirisansho (ragacsos rizslisztből készült desszert) vagy az édes-sansho mochi.

Koreában a chueo-tang (iszaphal leves), maeun-tang (fűszeres hal pörkölt) és hoe (nyers hal) fűszerezésére használják.

Sokoldalú bors, amely kifejezetten jó zsíros tejtermékekhez, zsírosabb halakhoz/húsokhoz. Eltünteti a sertéshús zsíros ízérzetét, finomítja a gomba ízét. Kitűnő tenger gyümölcseihez, grillezett halhoz/húshoz, sült csirkéhez, sült ételekhez, stir fry-okhoz, hot pot-okhoz, tojáshoz, saláta dresszingekhez, salátákhoz, zöldségekre (főleg gyökérzöldségek) szórva, salátaolajok ízesítésére.

Használható szószokban (kitűnő majonézben, szójaszószban), pácokban, mártásokban (pl. citromos-vajas fehérbor mártás), marinádokban, dörzsfűszer (szárazpác) részeként.

Szórjuk friss gyümölcsre (citrusfélék, ananász, mangó, eper, barack), gyümölcssalátákra, keverjük el kompótokban, dzsemekben, gyümölcs szorbéban/fagylaltban, gyümölcsszószokban.

Kitűnő süteményekhez, fondantokhoz, krémekhez, panna cottához, csokoládés desszertekhez.

FONTOS: Ha túl sok borsot használunk, az étel keserű lesz. Pirítsuk meg szárazon, elősegíti az újabb vegyületek felszabadulását.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk sansho sót (őrölt japán bors és só keveréke), saját shichimi togarashit (japán hétfűszerkeverék), illetve a nanami togarashit.

Társítsuk bátran különleges, ínyenc borsokkal. Használjuk gyömbérrel, szezámmaggal együtt.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

japán bors (Zanthoxylum piperitum)

 

Származási ország: Japán

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!