Kambodzsai fehér kampot bors

Cambodian white kampot pepper

Ár:
1.890Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 94 500 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

A kambodzsai Kampot és Kep tartományban termesztett fehér kampot bors (Piper nigrum) a borsfélék (Piperaceae) családjából.

Kiemelt minőséget képvisel, egyrészt a dél-kambodzsai különleges kvarcos talaj- és éghajlati viszonyok miatt, amelyek visszatükröződnek a bors minőségében, másrészt a kambodzsai termesztők több, mint 8 évszázados - generációról generációra átadott, tradícionális - borstermesztési tapasztalata miatt.

2010-ben megkapta a PGI (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) és 2016-ban a PDO (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) minősítést (oltalom alatt álló földrajzi jelzés), ami azt jelenti, hogy a termék minősége standard, egy meghatározott földrajzi területhez és feldolgozási technológiához kapcsolódik.

A fehérfekete és vörös Kampot bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a feldolgozási módszerük, amely befolyásolja a fűszer végső külalakját és ízét.

A fehér esetében a kézzel szedett és válogatott érett vörös borsszemeket pár napig - egy hétig áztatják (miközben fermentálódik), majd a külső rétegét, a tulajdonképpeni gyümölcshúst eltávolítják, így csupán a magja marad meg, amit napon szárítanak. Alacsony hozamú, nemcsak a betakarítás körülményessége miatt, hanem a termesztés időtartama miatt is, hiszen a teljes érésig a termés egy része megpenészedhet, vagy megehetik a madarak.

Aprószemű, krémfehér-bézs színű, friss citrusos és füves-uborkás ízvilág jellemzi, mentolos és édesgyökér utóízzel. Íze hosszan megmarad a szájban. A többi fehér borstól eltérően, nincs meg a tipikus állatokra emlékeztető illata. Erőteljes, éles, kevésbé csípős, mint a fekete- vagy akár a vörös bors, mert a külső rétege, amelyet feldolgozás során eltávolítanak, tartalmaz csípősségért felelős piperint is.

 

Felhasználás

Legjobb fehér halakhoz, kagylóhoz, osztrigához, fehér húsokhoz, borjúhoz, krémes-fehér mártásokhoz, levesekhez, tésztákhoz, rizshez, párolt zöldségekhez, különösen spárgához, krumplipüréhez, gombához, fehér babhoz, paradicsomhoz, salátákhoz, gyümölcssalátákhoz, eperhez, gyümölcsös desszertekhez (pl. narancs, körte, stb.).

Kínai és thai konyha kedveli, és gyakran használja a fehér borsot (pl. szecsuáni csípős-savanyú leves).

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, illetve az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről. A kampot bors keserű lesz, ha túl sokáig főzik.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fehér bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonafélét, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Kambodzsa

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!