Kambodzsai vörös kampot bors

Cambodian red kampot pepper

Ár:
1.190Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 59 500 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Fűszer-ritkaság: kambodzsai vörös kampot bors (Piper nigrum), a borsfélék (Piperaceae) családjából. Kambodzsa Kampot és Kep tartományában termesztik, ahol a kvarcos talaj, a tenger közelsége és a trópusi klíma ideális a borstermesztéshez.

2010-ben megkapta a PGI (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) és 2016-ban a PDO minősítést (oltalom alatt álló földrajzi jelzés), ami azt jelenti, hogy a termék minősége standard, egy meghatározott földrajzi területhez és feldolgozási technológiához kapcsolódik.

A vörösfekete és fehér Kampot bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a feldolgozási módszerük, amely befolyásolja a fűszer végső külalakját és ízét.

A vörös esetében csak a sötétvörös színű, tökéletesen érett borsszemeket válogatják ki, kézzel szedik, mossák, forrázzák, majd napon szárítják, nagyon lassan, hogy a bors megőrizze a színét és aromáját. Alacsony hozamú, nemcsak a betakarítás körülményessége miatt, hanem a termesztés időtartama miatt is, hiszen a teljes érésig előfordulhat, hogy a termés egy része megpenészedik, vagy megeszik a madarak.

Bár a vörös bors ugyanannak a növénynek, a Piper nigrumnak a termése, mint a fekete kampot bors, mégis több tekintetben is eltér ettől. Mivel teljesen éretten szedik le, sokkal gyümölcsösebb aromája van, édeskés, valamivel kevésbé csípős. Egyedi, szárított gyümölcsökre emlékeztető ízvilága vanília és karamell tónusokat visel.


Felhasználás

Bebalzsamozza és illatossá teszi az ételt, amelyhez hozzáadják: használjuk merész kombinációkban, a szokványosak mellett.

Fantasztikus társítás vörös húsokhoz (pl. őz, bárány), szárnyasokhoz, halakhoz, kagylóhoz, gyümölcsös jegyeket viselő zöldségekhez, ázsiai ételekhez, szószokhoz, mártásokhoz, salátákhoz, chutney-khoz, gyümölcsökhöz (eper, körte, ananász, mangó, almaszósz, körteszósz), desszertekhez (pl. vanília fagylalt, csokoládéhab, stb.)

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, illetve az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről. A kampot bors keserű lesz, ha túl sokáig főzik.

 

Más fűszerekkel való társítás

Kombináljuk más fűszerekkel, egy összetettebb ízhatás érdekében: ha az édes-mézes árnyalatait szeretnénk hangsúlyozni, társítsuk fahéjjal és ánizzsal, szegfűborssal, gránátalmamaggal, borókával.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

vörös bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Kambodzsa

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!