Madagaszkári vadbors

Wild pepper from madagaskar

Ár:
2.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 124 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Madagaszkári vadbors, más néven madagaszkári voatsiperifery (Piper borbonense) vagy bourbon bors: egy Madagaszkáron vadon termő kúszónövény termése. A borsfélék családjába tartozik, közeli rokona a fekete borsnak, ill. a kubébaborsnak. Hozzávetőlegesen 1500 kg-t szüretelnek évente, kézzel szedik, napon szárítják.

Színe sötétbarna, pici magjához egy kis szár csatlakozik; hasonlít a kubébaborshoz, de magja kisebb és szára hosszabb.

Nagyon ritka és különleges borsfajta; magas illóolaj tartalma miatt intenzív aromájú: fás-földes-gyantás ízvilág dominálja, nagyon enyhén édeskés, kámforos frissítő hatású, picit savas. Illata az erdőket idézi, fás-gyantás, éppcsak felsejlő virág és citrus "alhangokkal".

A piperintartalma alacsonyabb, mint a fekete borsé (kb. 3–4%), ezért a csípőssége visszafogott, sokkal „kerekebb” és barátságosabb. Lágyan felmelegítő, balzsamos hőérzettel jár, ami lassan bontakozik ki, majd gyorsan, tisztán el is múlik, nem éget és nem szárít.

 

Felhasználás

Ami nagyon fontos és hangsúlyozandó: nem a fekete bors helyettesítésére való, extra ízt, mélységet ad a fogásoknak, nem a klasszikus értelemben vett "borsosságot".

Jól illik zöldfűszeres sült halakhoz, tenger gyümölcseihez, steakhez, vadakhoz, bárányhoz, sertéshez, sült csirkéhez, sült zöldségekhez, salátákhoz, tehéntúróhoz, kecskesajthoz, burgonyához, avokádóhoz.

Kifejezetten jól kombinálható édességekkel (édes desszertszószokkal, csokis desszertekkel, vaníliás desszertekkel). Feldobja a gyümölcsöket (friss eper, dinnye, cseresznye, alma, körte), gyümölcsszószokat, gyümölcsös ragukat.

Egzotikus csavar lehet bizonyos koktélokhoz (pl. gin tonic, Negroni Twist, vodka tonik, Daiquiri, Berry Mojito stb.).

Mikor érdemes az ételhez adni?

⇒ tálalás előtt közvetlenül: frissen, mozsárban durvára törve vagy egészben

infúzióként (pl. mártás, ital, olaj): rövid ideig, alacsony hőfokon áztatva (60–70°C körül), majd leszűrve

desszertekhez csak a főzés után / áztatva – pl. krémekbe, csokoládéba, szirupba – főzés után; forró tejszínbe áztatva

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

madagaszkári vadbors (Piper borbonense)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egész borsot tartani, légmentesen lezárva tárolni, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Madagaszkár

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!