Ötbors keverék

Five pepper blend

Ár:
4.350Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 400 g
Bruttó egységár: 10 875 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Három valódi borsból (fekete-, fehér-, zöld bors) és két álborsból (rózsabors és szegfűbors) összeállított keverék.

A fekete-, fehér- és zöld bors mind valódi bors, és mind ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is. A rózsabors a brazíliai vagy piros borsfa érett, szárított termése, nem valódi bors, de formája és borsos, egzotikus ízvilága miatt nagyon jó kiegészítője a borskeverékeknek. A szegfűbors is álbors, a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó örökzöld fa termése.

Az illóolajokban és gyantaanyagokban gazdag fekete borsot komplex fás, fenyős, földes aromavilág jellemzi, virágos, citrusos, gyümölcsös tónusokkal. Az illóolajokban szegényebb fehér bors földes, kicsit dohos, füves ízvilága, mentol tónusokkal, trágyára emlékeztető ízzel, élességgel párosul. A zöld bors friss, könnyű, lágy; gyümölcsös karakterrel. A rózsabors aromás, édeskés, virágos, gyümölcsös, citrusos ízei borsos és borókabogyóra emlékeztető tónusokkal keverednek. A szegfűbors egy új dimenzióba emeli ezt a keveréket sokoldalúságával, erős, testes aromavilágával, amelyben egyszerre érezhető a fahéj, szerecsendió, szerecsendió-virág, szegfűszeg és bors.

Az öt különböző színű és ízvilágú bors bizonyos eltérő aromái kiegészítik egymást, az azonosak összeadódnak, egy igazán különös ízélményt nyújtva. A rózsabors finom virágos tónusai kiemelik a fehér bors földes ízét, a szegfűbors fahéj tónusai lekerekítik a fekete és fehér bors éles csípősségét.

Csípősség szempontjából is kiegyensúlyozott társítás: a fekete bors éles és csípős, a fehér enyhébb, a zöld bors és a szegfűbors még kevésbé csípős, a rózsabors pedig szinte alig csíp.

 

Felhasználás

Izgalmas asztali fűszer, az őrlemény színkavalkádja nagyon jól mutat az ételeken, minden daráláskor kicsit másmilyen, mindig új életet ad a megszokott fogásainknak (pl. saláták, tészták, rizses ételek, krémlevesek, zöldségpürék).

Próbáljuk ki milyen csirkéhez, lazachoz, libamájhoz, kecskesajthoz, sütés előtt daráljuk krumplira, zöldségekre, szórjuk friss gyümölcsre. Legyen ez a steakünk borskérge, vagy egyszerűen csak szórjuk rá sütés előtt, vagy fűszerezzünk vele utólag. Adjuk hozzá szószokhoz (pl. tejszínes, vajas, citromos szósz), levesekhez, dresszingekhez, lekvárokhoz, vagy bármelyik olyan ételünkhöz, amelyhez általában a keverékből egyik vagy másik borsot használnánk.

Használjuk ízesítésre: marinádokban, alkoholos italokban, ecetben, olajban, szirupokban.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, érdemes egész borsból álló keveréket vásárolni, csak közvetlenül a felhasználás előtt darálni, illetve a főzés végén hozzáadni az ételhez, mielőtt levennénk/miután levettük a tűzről.

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum), fehér bors (Piper nigrum), zöld bors (Piper nigrum), rózsabors (Schinus terebinthifolius), szegfűbors (Pimenta dioica)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

A rózsabors kesufélékkel való rokonsága miatt allergiás reakciót válthat ki azoknál, akik a kesudióra vagy pisztáciára allergiásak!

 

Tárolás: Mivel mindegyik bors aromája illékony, az ízanyagok halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egészben, lehetőleg sötét színű tárolóban, légmentesen lezárva tárolni.

Származási ország: Egyesült Királyság

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!