Pondicherry vörös bors

Pondicherry red pepper

Ár:
1.549 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 77 450 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Az indiai Tamil Nadu államban termesztett vörös bors (Piper nigrum), a borsfélék (Piperaceae) családjából. Nevét Pondicherry indiai városról kapta. Egyik ledrágább vörös borsnak számít.

Valódi bors, akárcsak a fekete; de míg a feketét éretlenül, zölden szedik le, a vöröset csak a bogyók teljes beérése után, amikor már vörös színűre vált a termés. Bors-ritkaság, alacsony hozama és egy olyan gazdag, különleges ízvilág miatt, amely csak a borsfélék családjából származó vörös borsokat jellemzi.

A vörös esetében csak a sötétvörös színű, tökéletesen érett borsszemeket válogatják ki, kézzel szedik, mossák, majd napon szárítják, nagyon lassan, hogy a bors megőrizze a színét és aromáját. Alacsony hozamú, mind a betakarítás körülményessége miatt, mind a termesztés időtartama miatt és a teljes érésig a termés egy része megpenészedhet, vagy megehetik a madarak.

Bár a vörös bors ugyanannak a növénynek, a Piper nigrumnak a termése, mint a fekete bors, mégis több tekintetben is eltérő ettől. A borsszemek rozsdavörös/rozsdabarna színűek. Mivel teljesen éretten szedik le, sokkal gyümölcsösebb aromája van, édeskés, karamell tónusokkal. Fenyős, fás, gyümölcsös illatok jellemzik. Meleg, enyhébbnek induló csípőssége lassan bontakozik ki, és hosszan megmarad a szájban.

 

Felhasználás

Ez egy olyan bors, amivel érdemes kísérletezni, használjuk merész kombinációkban a szokványosak mellett.

Fantasztikus társítás vörös húsokhoz (pl. őz, bárány, steak), szárnyasokhoz, halakhoz (pl. hal tatár, grillezett/hirtelen sült), tenger gyümölcseihez (pl. kagyló, homár, garnéla). Kifejezetten illik a gyümölcsös jegyeket viselő sült zöldségekhez, nyári gyümölcslevesekhez és krémlevesekhez, bizonyos ázsiai ételekhez (különösen a kókuszos curry-khez), chutney-khoz.

Szórjuk avokádóra, könnyű, nyári salátákra (pl. friss narancsos-csirkés saláta, fetás saláta), kecskesajtra, friss sajtra vagy grillezett Camambert-re. Ízesítsünk vele pácokat, nehéz, sötét szószokat, tejszínes vagy paradicsomos mártásokat.

Csípős, édeskés, gyümölcsös tónusai feldobják a gyümölcsöket (mandarin, narancs, eper, málna, körte, ananász, mangó), gyümölcssalátákat, gyümölcslekvárokat, szirupokat.

Kitűnő desszertbors, különösen jó gyümölcsös desszertekhez, de egy vanília fagylalt, csokoládéhab, Browniegyömbéres keksz vagy éppen egy gyümölcsös pite is egzotikus lesz egy kis vörös borstól.

Minden olyan gyümölcsös karakterű ételhez használható, amelyhez eredetileg fekete borsot használnánk.

A nagyon finomra őrölt borsról tudni kell, hogy minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel. Ha a borsot független alkotóelemnek szánjuk, akkor érdemes durvára tört/őrölt borsot használni.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, egész vörös borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, illetve az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről, vagy még jobb, ha csak a legvégén a tányérunkon levő ételre szórjuk.

 

Más fűszerekkel való társítás

Ha az édes-mézes árnyalatait szeretnénk hangsúlyozni, társítsuk fahéjjal és ánizzsal, szegfűborssal, gránátalmamaggal, borókával. A szegfűszeg, galanga és citromfű is jól kiegészíti a vörös bors aromavilágát, akárcsak a friss gyömbér és lime.

 

Az összetevőkről

 

Összetevők

vörös bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!