Szegfűbors

Allspice

Ár:
1.920Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 400 g
Bruttó egységár: 4 800 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Guatemalán termesztett szegfűbors (Pimenta dioica), más néven jamaicai bors, mivel Kolumbusz Kristóf Jamaicán fedezte fel ezt a fűszert. Álbors, a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó örökzöld fa termése, közeli rokonságban a szegfűszeggel és az eukaliptusszal.

Akkor szedik le, amikor a bogyók már teljesen kifejlődtek, de még zöldek, „izzasztják”, majd szárítják, így lesz a borsónyi termés vörösesbarna színű, durva felületű, és ekkor fejlődik ki teljesen a jellemző ízvilága. Illat- és ízanyagainak nagyrésze a külső héjában levő eugenol tartalmú olajban van, nem a magjában.

Illatos, erős ízű, testes, sokoldalú fűszer, aromája fahéjra és szerecsendióra, szerecsendió-virágra, szegfűszegre és borsra emlékeztet. Meleg, gyógyszeres, fás, fűszeres, eukaliptuszos, borsos, mentás, enyhén csípős.

 

Felhasználás

Igen sokoldalú fűszer, nem véletlenül hívják angolul „allspice”-nak vagy minden fűszernek, mert egyszerre érezhető benne a fahéj, szegfűszeg, bors és szerecsendió íze. Éppen ezért ugyanúgy illik sós, mint édes ételekhez.

Fontos eleme a jamaicai konyhának, főként barbecue-hoz, curryben, pörköltekben és levesekben használják. Alapfűszere a jamaicai jerk szárazpácnak. A Pimento dram (rum alapú jamaikai likőr) egyik fő fűszere, amely otthon is könnyen elkészíthető.

Észak Afrikában is használják, része az arab Baharat-, a berber- és a marokkói zöldség rub fűszerkeveréknek, a Mrouzia bárány tajine egyik fűszere.

Angliában pörköltekben, szószokban és savanyúságokban, Németországban főként kekszekben, süteményekben, pitékben, sültekhez, töltelékekhez, forraltbor fűszerkeverékekhez használják.

Nagyon jó nyers halak pácolásához mustármaggal keverve, mindenféle hús fűszerezéséhez, de különösen vörös- (pl. paradicsom alapú marharaguban) és vadhúsokhoz, sertés- vagy vadpástétomokban, kolbászokban, marinádokhoz egészben. Jó barbecue- és grillfűszer.

Kiemeli a zöldségek természetes édes ízét, kitűnő borscs levesben vagy édesburgonya-, sütőtök pürében elkeverve, gyökérzöldségekre szórva. Különlegessé teszi a paradicsomszószokat, chiliszószokat, chutney-kat, mártásokat, húslevest, sőt a kenyérfűszerként is fantasztikus.

Baktérium- és gombaölő hatásának köszönhetően jó konzerválószer, használhatjuk savanyúságokhoz, dzsemekhez, kompótokhoz (alma, körte, rebarbara, szilva, stb.), kerek, telt ízt ad ezeknek.

Desszertfűszerként használhatjuk édes, fűszeres sütemények tésztájában elkeverve, mint pl. mézeskalács vagy keksz, gyümölcstortákban, pudingokban, csokoládés desszertekben és -italokban.

Egész szegfűbors: akkor használjuk, ha ételünket elég ideig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.
Durvára tört/őrölt szegfűbors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.
Nagyon finomra őrölt szegfűbors: minél finomabbra őröljük, annál intenzívebb és koncentráltabb lesz a fűszer íze, és sokkal jobban ötvöződik az étellel.

Ha egész fűszert használunk, érdemes a szemeket annyira szétzúzni, hogy a maghéj megrepedjen, így felszabadíthatjuk a maghéjban koncentrálódott ízanyagokat. Ha használat előtt szárazon megpirítjuk, újabb ízanyagok szabadulnak fel, de 180 °C alatt pirítsuk, különben megég.

FONTOS! Ha túlfőzzük, az étel keserű lesz tőle.

 

Más fűszerekkel való társítás

Jól keverhető más fűszerekkel.

A meleg árnyalatait erősíti a szerecsendió, a kardamom és a fahéj, édes, gyógyszeres ízeit az édesgyökér, virágos ízeit pedig a babérlevél. A galangál és a koriander a citrusos árnyalatokat emeli ki, a fekete kardamom az eukaliptuszízét füstös aromával egészíti ki. A borsosságát csillagánizzsal, arabborssal és fekete borssal hangsúlyozhatjuk.

Jó társítás még szegfűszeggel, gyömbérrel, fokhagymával, mustármaggal, rozmaringgal, kakukkfűvel.

Az összetevőkről

 

Összetétel

szegfűbors (Pimenta dioica)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Guatemala

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!