Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Szenegáli bors
Senegal pepper
A termék adatai
Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 74 500 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
A szenegáli bors (sokkal ismertebb nevén arabbors, mór bors, selim bors, selim magjai) az Annonaceae családhoz tartozó Xylopia aethiopica örökzöld fa termése; egy álbors az afrikai Szenegálból. Eredetileg Ethiópiából származik, de ma már Ethiópiától Ghánáig mindenhol termesztik, népszerű fűszernek is számít ezekben az országokban. Európában is használták a középkorban a fekete bors helyettesítésére, de ahogy a fekete bors olcsóbbá vált és könnyebben elérhetővé, teljesen kiszorította a közhasználatból.
Azonnal felismerhető egyedi alakjáról, amely leginkább egy mini zöldborsó hüvelyre emlékeztet. A szárított hüvely kb. 2,5 - 5 cm hosszú, sötétbarna színű, nagyon rostos. 5 - 8 mag (borsszem) található egy hüvelyben. A magok szinte íztelenek, minden íz- és illatanyaga a hüvelyben található.
Illata kókuszra és szerecsendióra emlékeztet. Rendkívül összetett, friss, kesernyés ízvilágú fűszer: felfedezhető benne a kubébabors, eukaliptusz íze, citromfűszerű tónusok. Mivel jellemzően szárítás közben füstölik is, aromája füstös, pézsmás, gyantás árnyalatokkal egészül ki. Nagyon enyhén csípős, mivel piperint egyáltalán nem tartalmaz.
Felhasználás
Nigériában és Ghánában a Suya fűszerkeverék (gyömbér, hagyma, fokhagyma, cayenne bors és szenegáli borsszemek) egyik fontos alkotóeleme, amelyet általában nyárson sült csirkéhez vagy grillezett marhához használnak. A nyugat-afrikai borsleveshez és a jól ismert nigériai egytálételhez, a jollof rizshez is ezt használják. Szenegálban a híres szenegáli kávét, a café touba-t ízesítik ezzel a borssal.
Az egész termések borsos ízt adnak a leveseknek, kásáknak, raguknak és szószoknak, őrölt formában nagyon jó szárazpác húsokhoz, halakhoz.
Csodát tesz a fehér- és vörös húsokkal (nyárs/pörkölt), különösen illik szárnyasokhoz, galambhúshoz, bárányhoz, nyúlhoz, vadhúsokhoz, halakhoz, kagylókhoz, rákfélékhez. Érdekessége, hogy ha nehéz, zsíros húsokkal társítjuk, a szenegáli bors „elsimítja” ezek esetleges émelyítő, emésztést megterhelő utóhatásait.
Jó társítás szaftos zöldséges ételekhez (pl. curry-k, raguk) vagy zöldséglevesekbe (krém- vagy sűrítés nélküli levesek). A zöldségek közül kiemelten jó sárgarépához, karfiolhoz, káposztához, zellerhez, paszternákhoz, tökhöz, édesburgonyához, főzőbanánhoz, cukkinihez és burgonyához.
Kitűnő biryaniban, piláfban vagy bármilyen rizses egytálételben általánosságban.
Ízesíthető vele ecet, olaj, savanyúságok.
Mint desszertbors, verhetetlen párost alkot a csokoládés desszertekkel.
Mivel az arabbors ízanyagai zsiradékokban és alkoholban oldódnak, vízben kevésbé, futtassuk meg olajon mielőtt az ételhez adjuk, vagy pedig csak a főzés végén tegyük bele az ételbe. Ha vízben főzött ételekhez adjuk hozzá, akkor a főzés elején célszerű megtenni, hogy legyen elég idő arra, hogy az aromaanyagok kibontakozzanak.
Ha egészben használtuk, tálalás előtt távolítsuk el az ételből. Ha nem egészben kívánjuk használni, őröljük vagy zúzzuk össze a hüvelyeket, és használjuk fel azonnal, mert az ízanyagok gyorsan elhalványodnak. Nem ajánlott klasszikus borsőrlőben, borsmalomban darálni, legjobb elektromos fűszerdarálót vagy mozsarat használni.
Más fűszerekkel való társítás
Ha a keserű, kámforos tónusait akarjuk hangsúlyozni, társítsuk édesköménnyel és kapormaggal. Az édes, krémes ízeihez kitűnően mennek a gyümölcsös, csípős fűszerek, mint pl. a sumac, boróka vagy édesgyökér. Az arabbors fás árnyalatait szerecsendióval és szerecsendióvirággal hangsúlyozhatjuk. Ha virágos, illatos ízekkel akarjuk kiegészíteni, párosítsuk kardamommal vagy korianderrel.
Az összetevőkről
Összetevők
szenegáli bors (Xylopia aethiopica)
Allergének
Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.
Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, vegyünk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.
Származási hely: Szenegál
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.