Szenegáli bors

Senegal pepper

Ár:
1.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 74 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A szenegáli bors (sokkal ismertebb nevén arabbors, mór bors, selim bors, selim magjai) az Annonaceae családhoz tartozó Xylopia aethiopica örökzöld fa termése; egy álbors az afrikai Szenegálból. Eredetileg Ethiópiából származik, de ma már Ethiópiától Ghánáig mindenhol termesztik, népszerű fűszernek is számít ezekben az országokban. Európában is használták a középkorban a fekete bors helyettesítésére, de ahogy a fekete bors olcsóbbá vált és könnyebben elérhetővé, teljesen kiszorította a közhasználatból.

Azonnal felismerhető egyedi alakjáról, amely leginkább egy mini zöldborsó hüvelyre emlékeztet. A szárított hüvely kb. 2,5 - 5 cm hosszú, sötétbarna színű, nagyon rostos. 5 - 8 mag (borsszem) található egy hüvelyben. A magok szinte íztelenek, minden íz- és illatanyaga a hüvelyben található.

Illata kókuszra és szerecsendióra emlékeztet. Rendkívül összetett, friss, kesernyés ízvilágú fűszer: felfedezhető benne a kubébabors, eukaliptusz íze, citromfűszerű tónusok. Mivel jellemzően szárítás közben füstölik is, aromája füstös, pézsmás, gyantás árnyalatokkal egészül ki. Nagyon enyhén csípős, mivel piperint egyáltalán nem tartalmaz.

 

Felhasználás

Nigériában és Ghánában a Suya fűszerkeverék (gyömbér, hagyma, fokhagyma, cayenne bors és szenegáli borsszemek) egyik fontos alkotóeleme, amelyet általában nyárson sült csirkéhez vagy grillezett marhához használnak. A nyugat-afrikai borsleveshez és a jól ismert nigériai egytálételhez, a jollof rizshez is ezt használják. Szenegálban a híres szenegáli kávét, a café touba-t ízesítik ezzel a borssal.

Az egész termések borsos ízt adnak a leveseknek, kásáknak, raguknak és szószoknak, őrölt formában nagyon jó szárazpác húsokhoz, halakhoz.

Csodát tesz a fehér- és vörös húsokkal (nyárs/pörkölt), különösen illik szárnyasokhoz, galambhúshoz, bárányhoz, nyúlhoz, vadhúsokhoz, halakhoz, kagylókhoz, rákfélékhez. Érdekessége, hogy ha nehéz, zsíros húsokkal társítjuk, a szenegáli bors „elsimítja” ezek esetleges émelyítő, emésztést megterhelő utóhatásait.

Jó társítás szaftos zöldséges ételekhez (pl. curry-k, raguk) vagy zöldséglevesekbe (krém- vagy sűrítés nélküli levesek). A zöldségek közül kiemelten jó sárgarépához, karfiolhoz, káposztához, zellerhez, paszternákhoz, tökhöz, édesburgonyához, főzőbanánhoz, cukkinihez és burgonyához.

Kitűnő biryaniban, piláfban vagy bármilyen rizses egytálételben általánosságban.

Ízesíthető vele ecet, olaj, savanyúságok.

Mint desszertbors, verhetetlen párost alkot a csokoládés desszertekkel.

Mivel az arabbors ízanyagai zsiradékokban és alkoholban oldódnak, vízben kevésbé, futtassuk meg olajon mielőtt az ételhez adjuk, vagy pedig csak a főzés végén tegyük bele az ételbe. Ha vízben főzött ételekhez adjuk hozzá, akkor a főzés elején célszerű megtenni, hogy legyen elég idő arra, hogy az aromaanyagok kibontakozzanak.

Ha egészben használtuk, tálalás előtt távolítsuk el az ételből. Ha nem egészben kívánjuk használni, őröljük vagy zúzzuk össze a hüvelyeket, és használjuk fel azonnal, mert az ízanyagok gyorsan elhalványodnak. Nem ajánlott klasszikus borsőrlőben, borsmalomban darálni, legjobb elektromos fűszerdarálót vagy mozsarat használni.

 

Más fűszerekkel való társítás

Ha a keserű, kámforos tónusait akarjuk hangsúlyozni, társítsuk édesköménnyel és kapormaggal. Az édes, krémes ízeihez kitűnően mennek a gyümölcsös, csípős fűszerek, mint pl. a sumac, boróka vagy édesgyökér. Az arabbors fás árnyalatait szerecsendióval és szerecsendióvirággal hangsúlyozhatjuk. Ha virágos, illatos ízekkel akarjuk kiegészíteni, párosítsuk kardamommal vagy korianderrel.

 

Az összetevőkről

 

Összetevők

szenegáli bors (Xylopia aethiopica)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, vegyünk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Szenegál

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!