Tasmán bors

Tasmanian pepperberry

Ár:
3.750 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 10 g
Bruttó egységár: 375 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A tasmán bors (Tasmannia lanceolata), más néven ausztrál hegyi bors a Winteraceae családhoz tartozó cserje termése, egy álbors, amely Délkelet-Ausztrália esőerdőiben, ill. Tasmania sziget északi részének hegyvidéki őserdőiben vadon terem.

Mivel nem egy termesztett bors (amit ráadásul kézzel szednek), éves hozama alacsony, alig 5 tonna. Betakarítása március-áprilisban történik, általában napon szárítják a bogyókat. Közeli rokona a chiloé borsnak.

Külsőre emlékeztet a fekete borsra, bár annál kicsit nagyobbak a szemek, matt fekete és feketés-vörös színűek, ráncosak, és némelyikhez egy kis törékeny szár csatlakozik.

Elsőre édeskésnek hat, a gyümölcsös ízvilága (szeder, áfonya, fekete ribizli) kerül előtérbe, amelyet erőteljes virágos és aromás növényi illat és íz kísér (ibolya, mirtusz, babér). Viszonylag rövid ideig tartó fűszeres csípőssége, amely a polygodial illóolajnak köszönhető, csak egy idő után jelenik meg, gyorsan erősödik, élesedik, és egy enyhe kesernyésség kíséri. Leginkább a szecsuáni bors zsibbasztó, bizsergető csípősségéhez hasonlítható, egy felfokozottabb változatban. Kékesfekete színe ibolyás-pirosasra színezi az ételt, amelyhez hozzáadják.

Nagyon magas az antioxidáns tartalma, igen gazdag E-vitaminban, luteinben, cinkben, magnéziumban és kalciumban tartalmaz.

 

Felhasználás

Az ausztrál őslakosok nagyon régóta használják, nemcsak az ételeikben, hanem fűszerkeverékeikben is. Nagyon populáris fűszer az újkeletű ausztrál konyhában, az ún. "bush" ételekben, amely tulajdonképpen az ausztrál farmerek hagyományos konyhája, az ausztrál őslakosok főzési technikája és az olasz konyha fúziójából született.

Nincs megkötés azt illetően, hogy mikor adható az ételhez, akár a főzés elején, akár a végén adjuk hozzá, a végeredmény rendben lesz, AZONBAN oda kell figyelni a következőkre: mivel nagyon aromás, könnyen ledominálhatja az ételünket, ha túl sokat használunk belőle; ibolyás-pirosasra színezi az ételt; ha túl sokáig főzzük, a fűszer aromája elhalványodik.

Legcélszerűbb mozsárban összetörni, de borsőrlőben is darálható.

Kitűnő húsok (főleg vadhús, kacsa, marha, bárány), halak vagy akár tenger gyümölcsei páclevének fűszerezésére. Nagyon jó alaplevek, levesek, nehezebb pörköltek és raguk, grillezett húsok, rizses-, ill. édeskés és semlegesebb ízű zöldségekből készített ételek (sütőtök, sárgarépa, cukkini, burgonya, édesburgonya), gomba, curry-k, kókusztejjel készült ázsiai ételek, különféle mártások, tésztaszószok, mártogatók, chutney-k, salátaöntetek (pl. Vinaigrette), hidegen sajtolt olajok, házi készítésű gyümölcs joghurt ízesítésére, de rádarálhatjuk friss/sült/grillezett gyümölcsökre (pl. sárgadinnye, ananász, őszibarack) és gyümölcssalátákra, sajtokra (főleg kecskesajt) is. Ízesített kenyerek tésztájához is használhatjuk.

Gyümölcsös-virágos íze isteni desszertborssá teszi, gyümölcs- és csokoládé alapú desszertekhez különösen jól talál.

Belefőzhetjük dzsemekbe, befőttekbe, szirupokba, chutney-kba, relish-ekbe, nemcsak ízesíti, hanem antimikrobiális és antifungális hatásának köszönhetően hozzájárul a tartósításához is. Ha citrom mirtusszal társítjuk, belekeverhetjük otthon készített kolbász alapmasszájába, nemcsak finomabb lesz a kolbász, hanem hosszabban eltartható is.

 

Más fűszerekkel való társítás

Jó kombináció babérlevéllel, majorannával, oregánóval, rozmaringgal, kakukkfűvel, mustármaggal, kaffír lime-mal, levendulával, citromfűvel, citrom mirtusszal, gyömbérrel és borókabogyóval.

Társíthatjuk más borsokkal is, különösen jól kiegészíti a fekete bors, hosszú bors, rózsabors, szecsuáni bors aromavilágát.

 

Az összetevőkről

 

Összetevők

tasmán bors (Tasmannia lanceolata)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban. Az egész borsot közvetlenül felhasználás előtt érdemes őrölni.

Származási hely: Ausztrália

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!